Verhuisdrift… (1)

Hoe wij als bloggers elkaar toch kunnen inspireren, dat vind ik nou zo leuk!

Harrij (blogt niet meer) heeft al 15 logjes volgetikt met prachtige gedichten over alle huizen waar hij en zijn vrouw de laatste 21 jaar in gewoond hebben. De 16e zit er ook aan te komen, want ze gaan dus nog een keer verhuizen…

Zover ga ik niet, voor wat betreft de gedichten dan. Ik heb veel bewondering voor mensen die daar goed in zijn maar ik ben er geen ster in. Ik ben al blij als ik een limerick of een Sinterklaasgedicht in elkaar gedraaid krijg.

Maar toch wil ik wel een serie logjes wagen aan de woningen waar ik met ‘man’ heb gewoond tijdens ons 44-jarig huwelijk. 

Het zijn uiteindelijk 9 verhuizingen geworden… dus worden het ook 9 logjes over onze verhuisdrift!

wij-gaan-verhuizen


Ons eerste huisje was een 2-kamer woning in de Reinwardtstraat in Amsterdam-Oost op de eerste etage. 

We hadden geen balkon aan de achterkant, alleen schuiframen in de slaapkamer en in de keuken. Aan de straatkant een klein Frans balkonnetje met openslaande deuren en aan beide kanten daarvan een raam. Nico had het huisje heel mooi opgeknapt, zelf ook een wandmeubel en een stereomeubel gemaakt van wengé. We hadden flink gespaard en konden het leuk inrichten. Het werd een modern geheel met veel kleuren die toen, in 1971, in de mode waren. We kozen voor:

 • Witte wollen vloertegels
 • Een grote stoel met hoge rugleuning op draaipoot met roze wollen bekleding
 • 2 kleine groene ribcord draaistoelen
 • Een ronde glazen salontafel
 • Een bijpassende Indiase poef
 • Paarse gordijnen
 • Eetkamerstoelen van wengé met groene ruitbekleding
 • Een grote wengé tafel op roestvrijstalen poten
 • Een wit wollen tafelkleed

Het was van alles wat, maar toch paste het allemaal perfect bij elkaar. We hadden alles bij een grote meubelzaak in Zwanenburg gekocht, ook de lampen, het bed, de linnenkast, een keukenbuffetkast en de kapstok.
We trouwden en vertrokken uit ons ouderlijk huis. We hadden heel veel planten en meestal, ondanks dat we niet veel geld hadden, bloemen in huis.
We waren echt apetrots. Met onze 21 en 20 jaar hadden we het toch mooi voor elkaar vonden we.

Toen ik zwanger was van onze zoon werd er een muurtje gezet in de L-vormige kamer om een babykamer te creëren, er kon net een commode en een ledikantje in staan. En de woonkamer werd dus nog een beetje kleiner. Uiteindelijk was het gewoon allemaal veel te krap en gingen we op zoek naar een ander huis.

Op de dag dat ik bij de Woningbouwvereniging ging informeren voor een flat in de Bijlmer, stortte de standaard van het babybadje in toen ik (toen nog Nicky) in bad deed… Een geweldige timing vind je niet? Ik hield mijn zoon van 4 maanden aan één arm omhoog en al het water uit het badje stroomde over de mooie wollen tegels en de daaronder liggende houten vloer. Wat een ellende. Als ik nog getwijfeld zou hebben of ik wel echt wilde verhuizen, dat eerste huisje was nou eenmaal heel speciaal, was die twijfel meteen weg. Alsjeblieft zeg… hoe eerder hoe beter. We hadden er 2 jaar en 8 maanden gewoond.

We kregen een 4-kamerflat toegewezen op de 1e etage (eigenlijk de 2e want gelegen boven de woonstraat zoals de overdekte galerij toen werd genoemd) en binnen een week hadden we de sleutel. De huur was 300,00 gulden meer, dus een flinke aderlating, maar we hebben het toch gedaan en kregen ook nog een beetje huursubsidie. We wilden zo snel mogelijk verhuizen en de nieuwe huurders voor het kleine huisje stonden al snel op de stoep. We wilden toen wat overname hebben voor alles wat eraan gedaan was. Nico was niet goed in onderhandelen en toevallig was Fred op bezoek, een vriend van ons. Hij heeft toen een uurtje voor mijn man gespeeld, hilarisch achteraf, ik was het echt al lang vergeten, maar hij herinnerde mij er laatst aan. Hij was goed in onderhandelen en we kregen uiteindelijk het bedrag dat we wilden hebben.

Reinwardtstraat 13

Reinwardtstraat in Amsterdam-Oost

Helaas heb ik weinig foto’s van de inrichting en al helemaal niet hier voorhanden. Maar wel één van het begin van de straat. Ons huisje lag ongeveer 7 woningen van de hoek, aan de linkerkant van de straat… op nummer 13. Boven IJzerhandel De Vijl.
Het pand is helaas gesloopt en opnieuw opgebouwd. Ziet er mooi uit, maar voor mij toch jammer. Ik herken het niet meer als ik er voor sta.

Goh, het heeft me nooit gestoord dat huisnummer, maar wie weet hoe het nu zou zijn als het nummer 11 of 15 was geweest…😉

 

 

Advertentie

38 gedachtes over “Verhuisdrift… (1)

 1. roadlaura1969 27/03/2015 / 14:51

  Mooie herinnering , alles nieuw ,ècht “toen was geluk heel gewoon”. 🙂

  Like

 2. lisoverseks 27/03/2015 / 04:36

  “Klaverjasclub schoppen negen was een weekie in Parijs……..” 😄

  Enig die memories.
  X

  Geliked door 1 persoon

 3. marjolijn 27/03/2015 / 04:35

  Leuk om te lezen, ik doe het je niet na.
  Fijne dag en op naar een mooi weekend.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 27/03/2015 / 09:46

   Dankjewel, daar gaat het om, dat het leuk is om te lezen!

   Like

 4. gewoonanneke 26/03/2015 / 21:59

  In 1972 begonnen wij ook met die kleuren zo. Ja dat was de tijd. Grenen houten meubels die het gewoon 40 jaar uitgehouden hebben. Mijn ex heeft ze pas vervangen. Dat was nog eens kwaliteit. Gelukkig niet zoveel keer verhuisd als jij. Het is niet mijn ding.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 26/03/2015 / 22:32

   Inderdaad, dat wengé van ons was ook oersterk. De tafel heb ik heel lang gehad. Was hem zat maar hij had nu ook nog leuk geweest eigenlijk..

   Like

 5. rietepietz 26/03/2015 / 17:34

  De kleurige inrichting herken ik natuurlijk wel uit “mijn tijd” , ook de wiitte wollen vloerbedekking die toen heel erg in was. Wij hadden dat in ons tweede huis, oranje gordijnen een veelkleurig behang , bruin/oranje/olijfgroen. Witten kasten en een donkerbruin bankstel.
  Ons eerste huis was een zolderetage, in 1961 een lot uit de loterij, met een grote woonkeuken, huiskamer én een slaapkamer.
  We hebben daar ruim 5 jaar gewoond tot ons tweede kind bijna een jaar was.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 26/03/2015 / 20:32

   Leuk hè die herkenbare kleuren.. En dat eerste huis, die zolderetage, moet ook heel speciaal geweest zijn voor jullie :-).

   Like

   • rietepietz 26/03/2015 / 20:48

    ja zéker weten, alle neven en nichten begonnen op een kamer met gebruik van keuken, wij zaten dus “riant”en nog betaalbaar óók. Met een teakhouten eethoek, salontafel, twee fauteuiltjes én een dressoir als énige nieuwe meubels en verder alles “krijgertjes”.

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 26/03/2015 / 20:57

     Nou, dat was wel 10 jaar eerder dan wij hè dus was het zeker riant.
     En twee kindjes verder gingen jullie dus verhuizen… ook een mooi huis?

     Like

 6. VoorHetBlogGezet 26/03/2015 / 17:25

  Ik durf er geen logjes aan te wagen maar het was heeeel vaak. Wat weet je trouwens nog veel details over je inrichting!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 26/03/2015 / 20:30

   Kun je ze echt niet meer tellen Ria, de keren dat je verhuisd bent?
   Ja, dat ligt nog echt in mijn geheugen gegrift die inrichting… we hadden ons best erop gedaan!

   Geliked door 1 persoon

 7. kakel 26/03/2015 / 17:21

  Je eerste woning (samen) blijft altijd héél bijzonder. Leuk dat je een oude foto hebt kunnen vinden van het desbetreffende pand. Speciaal hoe je tijdelijke echtgenoot heeft onderhandeld over de prijs 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 26/03/2015 / 20:29

   Dat is zeker zo Kakeltje :-).
   Ja leuk hè, Fredje heeft zijn best gedaan ;-).

   Like

 8. minoesjka2 26/03/2015 / 16:16

  Wat een leuk idee zeg, en wat een heerlijk verhaal over jullie eerste huisje 🙂
  Ik kijk uit naar de andere verhalen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Harrij Smit 26/03/2015 / 15:07

  Wat leuk, Tess, dat ik je met mijn 15 verhuisgedichten (en nummer 16 komt er inderdaad nu definitief aan) heb geïnspireerd. Ik ben benieuwd. Je begint al mooi met zo’n prachtig Amsterdams pandje. En de overgang naar huis nummer twee klinkt als een geboorte die door het breken van het water hardhandig werd bevestigd.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 26/03/2015 / 15:12

   Ja Harrij, ik vond het een leuk idee van je!
   Dus het begin is er.
   Nou dat lijkt wel een beetje zo ja, de geboorte van huis 2 is aanstaande… 🙂

   Dus ik mag jullie feliciteren? Bij deze dan!

   Geliked door 1 persoon

   • Harrij Smit 26/03/2015 / 15:15

    Ja, het is definitief en zonder enige twijfel het mooiste en meest praktische huis van de serie van (dan) 16 huizen. Gedicht 16 kan je dus binnenkort verwachten.
    Met dank voor je felicitatie ❤

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 26/03/2015 / 15:20

     Geen dank hoor ;-).
     Tjonge wat goed zeg, zo snel iets gevonden en dan zo naar je zin! Dat wordt inpakken nu hè. Succes en een voorspoedige verhuizing gewenst!

     Geliked door 1 persoon

 10. Melody 26/03/2015 / 14:44

  Wij kunnen de aantal niet evenaren….. nog maar 2 keer sinds wij samen zijn gaan wonen 😉

  Geliked door 1 persoon

 11. dieneke 26/03/2015 / 13:43

  Wij zijn nog nooit verhuisd,maar we verhuizen geregeld intern zoals je hebt gezien.Onbewust hebben wij zo’n huis uitgevonden wat ze tegenwoordig levensloophuizen noemen..Eigenlijk doen wij het meer met boten,die zijn geregeld bij ‘japie’wezen eten ha ha.

  leuk hoor elkaar inspireren,zoals met de schoonmaak b.v.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 26/03/2015 / 14:27

   Inderdaad, jullie verhuizen binnen je eigen huis, en zijn dan weer een tijdje eerst loge en later weer bewoner ;-).
   En die boten, die zijn als ik de verhalen mag geloven wel vaker vervangen.

   Like

 12. cornma 26/03/2015 / 12:24

  Dat je nog precies weet hoe je het huis had ingericht, vind ik echt knap. Ik snap je verhuisdrift best wel, sinds ik het ouderlijk huis heb verlaten, ben ik 8 x verhuisd.

  Like

  • Regenboogvlinder 26/03/2015 / 14:28

   Dat eerste huisje was heel speciaal, ik zie het echt nog helemaal voor me zoals het toen was…

   Like

 13. Marja 26/03/2015 / 09:16

  Leuk verhaal. Super hoe je je zoon hebt kunnen vangen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 26/03/2015 / 14:29

   Je wilt niet weten hoe erg ik toen geschrokken ben… Maar hij is niet gevallen

   Like

Reacties zijn gesloten.