E-bike…

 

Een E-Bike, wat een uitvinding, ik heb de mijne al bijna 8 jaar…

En toch vind ik het tijd worden om hem te vervangen. Lijkt me een heel geschikt cadeautje voor mijn 65e verjaardag binnenkort, dan kan ik er weer heel wat jaartjes mee voort, of niet dan?

stella_sardenaIk heb vorig jaar een aantal fietsen geprobeerd van S.tella. Het bedrijf komt met een auto vol fietsen aan huis en laten je proefritjes maken op de fietsen die ze bij zich hebben. Er is er een met een heel erg lage instap, de S.tella Sardena en die staat me wel aan.

Mijn elektrische fiets heb ik in 2007 bij de ANWB gekocht, toen ook een verjaardagscadeau. Het merk heet Adventure en ik heb er met heel veel plezier op gereden. Het is een simpele E-bike want hij heeft geen versnellingen, geen Eco-stand of wat dan ook. Maar heel prettig, de accu zit onder het zadel langs de buis. En het belangrijkste… hij doet wat hij doen moet, het trappen ondersteunen om het mij makkelijker te maken.
Als ik naar de Pyramide van Austerlitz fiets, moet ik een behoorlijke heuvel op en hij doet het, mits de accu goed is opgeladen, prima.

Adventure fiets

Het grappige was dat deze fiets in die periode alleen door de ANWB verkocht werd en dat hij een jaar later bij een ANWB test over elektrische fietsen er het allerslechtste uit kwam. Maar ik heb er geen problemen mee gehad, misschien mazzel, maar voor mij was het een prima fiets.

Hij wordt nu helaas wat krakkemikkig, de accu moet op een speciale manier worden behandeld want er is ergens iets afgebroken en hij is heel snel leeg (en ik heb er gewoon maar één). En ook heel vervelend, mijn zadel is ook nog eens kapot en hij moet nodig schoongemaakt worden ;-).

Dus wordt vervolgd…

Hieronder nog een aantal tips om vooral veiliger te fietsen, met name voor mensen die pas een E-bike hebben aangeschaft, want het is echt heel anders fietsen dan op een gewone fiets!

 • Ken je snelheid

Een e-bike kan maximaal 25 km per uur. Dat is bijna twee keer zo snel als een normale fiets en dat vergt veel van het reactievermogen. Doe het daarom in het begin kalm aan en houd er rekening mee dat andere weggebruikers uw snelheid onderschatten.

 • Blijf oefenen

Sommige ouderen hebben al enkele jaren niet meer gefietst en kopen dan een e-bike. Zij missen recente fietservaring. Dat kan, samen met de hogere snelheid, gevaarlijk zijn. Blijf dus wel oefenen en doe dat met een e-bike eerst op rustige wegen en op rustige tijdstippen.

 • Inhalen = omkijken

Op een e-bike haal je regelmatig gewone fietsers in. Dat is wennen. Kijk altijd over je schouder of de weg vrij is. Wie dat lastig vindt omdat hij uit balans of uit koers raakt: laat een spiegel monteren.

 • Rustig de bocht door

Met trapondersteuning is de kans op vallen in de bocht groter. Houd daarom in de bocht de trappers stil en ga pas na de bocht weer trappen.

 • Ken je route

Kies in een bekende omgeving de veiligste route. Stap bij moeilijke en drukke kruispunten en oversteken desnoods af en steek met de fiets aan de hand over.

 • Kies je tijdstip

Vermijd zo veel mogelijk de ochtend- en avondspits en ook de tijdstippen dat grote scholen in de buurt uitgaan.

 • Maak een proefrit

Kies een fiets niet alleen op basis van een test, maar maak ook een lange proefrit om te ervaren of de fiets lekker rijdt.

Zelf proberen?

Op de E-bike praktijkdagen van de Fietsersbond krijgt u informatie over veilig fietsen met de e-bike en oefent u in de praktijk om mogelijk gevaarlijke situaties te herkennen en ermee om te gaan. De E-bike praktijkdagen worden gehouden op initiatief van gemeenten, ouderenbonden, welzijnsinstellingen e.d.

Meer informatie en data: www.fietsersbond.nl. Zoeken op ‘fietsschool’.

Lees alles over de e-bike op www.fietsen.123.nl/elektrisch en www.fietsen.123.nl/ebike

Bron: Nieuwsbrief Plus Online

 

 

42 gedachtes over “E-bike…

 1. minoesjka2 1 april 2015 / 18:19

  Lijkt me heerlijk, zo’n E-bike, maar ja, ook een gewone nieuwe fiets ligt niet binnen mijn bereik, dus een E-bike denk ik helemaal maar niet over.
  En ach, zolang ik de kracht nog heb om zelf alles te trappen, doe ik het er gewoon mee.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 3 april 2015 / 00:28

   Is het ook Minoesjka! Ik mag hopen dat het voor jou ook nog eens werkelijkheid wordt.

   Like

 2. VoorHetBlogGezet 1 april 2015 / 11:07

  Dankzij mijn E- bike kan ik bij normaal weer gewoon 2x per week op mijn kleinzoons gaan passen. Met die 2x zit ik al op 80 km per week. Dan doe ik mijn boodschappen en koffivisites in de rondom liggende dorpen en kom zo toch al snel aan heeeel wat kilometertjes. Mijn luchtwegen laten het normale fietsen ook niet meer toe en dit is een echte uitvinding voor mij!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 1 april 2015 / 11:30

   Heerlijk voor je Ria! Ik geniet er ook heel erg van en hopelijk straks nog meer als ik weer een nieuwe, geavanceerdere, heb :-).

   Geliked door 1 persoon

 3. Lot 1 april 2015 / 09:32

  Ik ben nooit zo goed in fietsen geweest altijd een beetje eng gevonden vanaf jongs af aan. Ben door artrose steeds minder krachtig in handen geworden en op en af stappen en bochten waren vooral het probleem. Lopen ging op een gegeven moment ook nauwelijks meer en ik kreeg vorig jaar 2x nieuwe knie. Omdat ik wel in een uitstekend fietseiland woon heb ik de E-bike van buurvrouw mogen lenen ze gaf me uitleg, stapte op…………….. en viel metten om. Met wat hulp toch weer opgestapt en het recht rijden vond ik erg prettig, toch kost het me teveel moeite met op en afstappen. Mijn probleem is dat ik het te krampachtig doe. Nu het weer mooier wordt ga ik me orienteren op een driewieler en eens een proefrit maken, ben benieuwd! Jouw tips gaan ook zeker helpen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 1 april 2015 / 10:49

   Hoi Lot, vervelend als je je onzeker voelt. Heb ik ook wel gehad als ik echt jaren niet gefietst had. Maar nu gaat het goed. Ben alleen een tijdje geleden wel omgevallen… haha. Kan gebeuren hè.
   Ik heb een buurvrouw die door een ziekte slecht evenwicht heeft en ook niet meer kan fietsen. Ze heeft sinds kort een driewieler (via de zorgverzekering volgens mij, of in ieder geval is een deel ervan betaald). Ze is zo blij, mobiel zijn is erg belangrijk!
   Succes en bedankt!

   Like

 4. Albert y Mara fotoblog 1 april 2015 / 02:56

  In Spanje een Batavus en Gazelle met versnelling. Op de boulevard geen e-bike nodig. In Holland gaat de voorkeur toch meer uit naar onze cabrio’s. Misschien later nog eens. Trouwens moet jij niet 3 maanden langer op je AOW wachten? Lieve groeten van ons.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 1 april 2015 / 10:46

   Dus jullie hebben in Holland niet eens een fiets? Nou ja kan natuurlijk…

   Eh ja, wrijf het er nog even lekker in 😉
   Maar inderdaad, ik word gewoon in mei 65 maar de AOW leeftijd, zoals ze dat tegenwoordig noemen, gaat pas in augustus in vanaf de 8e. En in september krijg ik het dan pas voor de hele maand. Salu2

   Like

 5. Suskeblogt 31 maart 2015 / 19:52

  Deze fietsen evolueren nog steeds. En voor de prijs moet je het ook niet meer laten.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 1 april 2015 / 10:43

   Zo is het Suske, de fietsen worden toch ook steeds goedkoper, ik heb me nu weer georiënteerd en die fiets komt er wel als verjaardagscadeau,..

   Like

  • Regenboogvlinder 1 april 2015 / 10:41

   Ze worden elk jaar goedkoper hoor, net zoals de meeste noviteiten!

   Like

 6. rietepietz 31 maart 2015 / 18:44

  Wij fietsen alleen nog maar voor een boodschapje in de buurt, geen E bike voor mij dus, zelfs mét trapondersteuning blijft “het onderste stuk van m’n rug” gewoon te gevoelig voor zo’n zadel;-)

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 1 april 2015 / 10:40

   Wat is er aan de hand met die kont (ik benoem het gewoon hoor, we zijn toch familie onder elkaar toch? ) van je dan? Te weinig vlees erop zeker 😉

   Like

   • rietepietz 1 april 2015 / 13:13

    Nee vlees zát! Maar m’n stuitje wil gewoon niet zolang achter elkaar onder druk staan.
    Geeft niet, mijn nek wil óók niks meer dus omkijken is er ook niet bij en dat is lastig met fietsen.

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 1 april 2015 / 15:25

     Vervelend die botten en wervels die niet meer mee willen doen.
     Dan maar kleine stukjes Riet en doen wat je nog kunt!

     Like

     • rietepietz 1 april 2015 / 15:27

      We lopen graag en dat is ook heel goed voor het lichaam!

      Like

 7. Myriam 31 maart 2015 / 18:10

  Lijkt me toch wel handig een elektrische fiets, vooral bij tegenwind en brugop..

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 1 april 2015 / 10:39

   Precies Myriam, of om iemand op een gewone fiets op sleeptouw te nemen… merk je niks van :-).

   Geliked door 1 persoon

   • Myriam 1 april 2015 / 12:09

    Zalig!!!

    Geliked door 1 persoon

 8. Harrij Smit 31 maart 2015 / 16:55

  Wat een lekker praktisch blog. Ik rijd nog altijd op een gewone fiets, maar niet vaak en meestal niet zo ver, omdat ik meer van lopen hou. Maar wie weet komt ook bij ons ooit de E-bike in het schuurtje te staan. Dan is je actieradius wel meteen een stuk groter – want wanneer we binnenkort in Dwingeloo wonen zitten we natuurlijke wel op een fantastische fietsplek zo dicht bij het Dwingelderveld en al die mooie dorpen rondom.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 1 april 2015 / 10:38

   Lopen is ook heerlijk als je goeie benen hebt… Voor mij is fietsen fijner en echt, als je straks echt oud bent en toch nog graag in de buitenlucht van A naar B wilt gaan is dit echt een oplossing!
   Zeker wonen jullie, zolang het duurt dan natuurlijk 😉 , in een prachtige fietsomgeving!

   Geliked door 1 persoon

   • Harrij Smit 1 april 2015 / 10:56

    We gaan daar – zoals altijd – nóóóóóóóóóóóóóóóóóóóít meer weg 🙂

    Geliked door 1 persoon

 9. kakel 31 maart 2015 / 15:44

  Een uitkomst voor heel veel mensen. Een kennis van me heeft zwaar astma en dankzij de uitvinding van de e-bike kan hij weer fietsen!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 1 april 2015 / 10:36

   Precies, mensen zijn hierdoor veel mobieler geworden, maar het zorgt wel voor meer drukte op de fietspaden…

   Like

 10. Ferrara 31 maart 2015 / 12:26

  E-bike, ik wil hem niet meer missen. Geweldige uitvinding. Echtgenoot en ik fietsen meer dan we ooit gedaan hebben. Ook op vakantie in heuvelachtig gebied, heerlijk. Nooit meer halfdood op een terras aankomen.
  Goed stuk met tips en waarschuwingen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 maart 2015 / 15:21

   Inderdaad, je fietst veel makkelijker verder weg! Anders is het altijd denken aan de terugweg maar dat is nu niet meer echt van belang, lukt toch wel hè.
   Dankjewel!

   Like

 11. Hartelijke Hot Hulk 31 maart 2015 / 10:30

  Aanvullende tip;
  Houd in een linkerbocht het linker pedaal omhoog en bij een bocht naar rechts het rechterpedaal omhoog. (1e regel bij racefietsen)

  Een heel groot nadeel van een e-bike is, dat als ik helemaal naar ‘de klote’ (wielerterm) op de racefiets zit, zij mij fluitend voorbij fietsen !!!!!!!!!!!!!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 maart 2015 / 10:38

   Bedankt Jan, die zou er eigenlijk bij horen die tip..
   Maar heeft iedereen dat niet al geleerd zodra die is gaan leren fietsen?

   En ja inderdaad, ik rijd ook wel eens andere fietsers en zelfs wel eens wielrenners voorbij, vooral op de berg/heuvel bij Austerlitz… Maar ik kijk dan altijd om en zeg dan, sorry, is niet eerlijk dit hè. Dan kijken ze niet meer boos naar me ;-).

   Like

   • Hartelijke Hot Hulk 31 maart 2015 / 10:40

    😆

    Geliked door 1 persoon

 12. Marja 31 maart 2015 / 09:37

  Goede tips! Ik wens je nog jarenlang fietsplezier.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 maart 2015 / 10:38

   Dankjewel Marja, ik heb er nu alweer zoveel zin in…!

   Like

 13. Adam op Verkenning 31 maart 2015 / 08:04

  Ik fiets veel te weinig, dus voor mij voorlopig geen e-fiets. Maar wel handige tips voor mensen die er wel een nodig hebben.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 maart 2015 / 10:39

   Komt wel als je meer tijd hebt… of je moet naar je werk kunnen op de fiets? Maar dat zal wel niet denk ik…

   Like

   • Adam op Verkenning 31 maart 2015 / 10:41

    Amsterdam – Tilburg is niet echt te doen op de fiets. Maar misschien dat er ooit eens een klusje in Amsterdam komt.

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 31 maart 2015 / 10:42

     Huh… Dat is nogal een eind, en dat 5 dagen in de week?
     Bewondering voor hoor!

     Like

     • Adam op Verkenning 31 maart 2015 / 10:44

      Gelukkig mag ik twee dagen in de week thuis werken. Vandaag zit ik lekker in A’dam, vind de hond ook wel fijn.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.