Houd je brein gezond…

Het lijkt weer een soort trend te worden, al die adviezen waarmee je om je oren wordt geslagen…
Zoals zorgen voor je lijf en nu weer “zorgen voor je hersenen”.
Gelukkig heb je daar geen hulp of andersoortige zorg voor nodig, want die wordt steeds schaarser, maar kun je dat allemaal zelf doen…
Dus, d
oe er je voordeel mee!
Ik ga ook nog maar eens extra mijn best doen!

Bron: Gezondheidsnet.nl

6 tips voor een gezond brein

Hoe houd je je hersenen gezond? Hersenexperts Erik Scherder en Dick Swaab geven zes adviezen voor een brein in topconditie.

1. Wandel elke dag

Erik Scherder: “Zeven dagen in de week een half uur lang stevig wandelen is goed voor je lijf én voor je hersens. Dat komt doordat de activiteit van de hippocampus, een hersengebied, toeneemt bij meer lichaamsbeweging. Dit gebied speelt onder andere een belangrijke rol bij het leren en bij het onthouden. Door elke dag te lopen, verbetert je geheugen. Ook neemt je vermogen toe om te plannen en je aandacht steeds op iets nieuws te richten. Dat betekent uiteindelijk dat je langer zelfstandig kunt blijven functioneren.”

2. Vermijd schade

Dick Swaab: “Of je brein op late leeftijd goed blijft functioneren, is voor 50 procent genetisch bepaald. Je kunt er dus gedurende je leven nog wat aan doen. Zorg dat je zo min mogelijk hersenschade oploopt. Zo is alcohol slecht voor je brein. Bij de één is een glas per dag al schadelijk, de ander kan vijf glazen drinken voordat het effect heeft. Schade kan ook ontstaan wanneer je klappen tegen je hoofd krijgt, bijvoorbeeld bij verkeersongelukken, boksen, door te koppen bij voetbal en door elleboogstoten tegen je hoofd. Bedenk verder: wat slecht is voor je bloedvaten, is ook slecht voor je hersenen. Laat je dus behandelen wanneer je een hoge bloeddruk, hoog cholesterol of suikerziekte hebt.”

3. Daag jezelf uit

“Pak de trein, ga naar een concert, bezoek een museum in een andere stad. Dat soort prikkels heb je nodig om je hersenen jong te houden. Het is niet erg als je het moeilijk vindt om je ov-chipkaart op te laden; zo daag je je hersenen juist uit. Je wordt scherp en alert als je je op deze manier ‘opwindt’. Je brein gaat beter functioneren en je kunt nieuwe informatie sneller verwerken. Dat is weer goed voor je vermogen om problemen op te lossen. Handig als je bijvoorbeeld een nieuwe taal gaat leren, met alle grammaticale moeilijkheden die dat met zich meebrengt”, aldus Erik Scherder.

4. Leer dansen

“Op oudere leeftijd nieuwe dingen leren en ondernemen kan de komst van Alzheimer vertragen met zo’n drie à vier jaar. Wat je doet, moet iets van je hersenen vergen. Elke dag dezelfde soort computerspelletjes spelen, helpt niet. Elke dag schaken helpt wel, omdat schaken steeds weer nieuwe vragen oproept. Iets doen waarbij je het nadenken en bewegen combineert, zoals het instuderen van een nieuwe dans, lijkt nog beter te werken. Ouderen die gedurende een aantal weken leerden dansen, scoorden daarna beter bij psychologische tests dan degenen die dat niet deden. We weten alleen nog niet of het op langere termijn dementie kan voorkomen,” vertelt Dick Swaab.

5. Eet korstjes

Erik Scherder: “Goed op je eten kauwen heeft gezonde bij-effecten: je hart gaat wat sneller kloppen en je hersenen worden beter doorbloed. In feite ben je – terwijl je eet – als het ware een beetje aan het lopen, met alle voordelen van dien. Uit onderzoek blijkt dat de doorbloeding met name in één van de grote bloedvaten in de hersenen verbetert. 70 procent van de herseninfarcten vindt plaats in de buurt van dát bloedvat. Kauwen lijkt dus sterk aan te raden voor oudere mensen met een ongezond vatenstelsel, al is nog niet bewezen dat het echt een herseninfarct voorkómt. Blijven kauwen is dus belangrijk, ook als vloeibaar voedsel makkelijker lijkt. Snijd de korstjes níet van het brood en kook groenten kort.”

6. Zoek extra licht

Dick Swaab: “Slaap je slecht, zorg dan voor meer licht overdag. Naar buiten gaan werkt ’t best, ook op een sombere dag. Je vangt dan nog altijd meer licht dan in huis. Elke dag een uurtje wandelen lijkt een prima methode om je slaapritme weer in het gareel te krijgen. Daarnaast vermindert méér licht de snelheid van de achteruitgang van het geheugen. Slik geen benzodiazepines om beter te slapen: als je die lang gebruikt, verhoog je de kans op dementie.”

Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam. Een bevlogen leraar die meerdere keren de Onderwijsprijs won, een jaarlijkse prijs voor docenten die zich sterk inzetten voor verbetering van het onderwijs.

Dick Swaab is internationaal hersenonderzoeker. Hij was hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en dertig jaar directeur van het Herseninstituut. Hij leidt daar nog steeds een onderzoeksgroep.

Advertenties

26 reacties op ‘Houd je brein gezond…

 1. gewoonanneke 5 april 2015 / 00:03

  Mijn vriendin zei eens tegen mij als je boven de 50 ben moet je iedere dag iets nieuws of anders doen. Ik ga vaak bewust via andere routes fietsen en dat soort dingen. Of het helpt weet ik niet.
  Heb wel gemerkt dat veel buiten zijn en bewegen, in mijn geval fietsen, mij wel heel goed doet.

  Liked by 1 persoon

  • Regenboogvlinder 5 april 2015 / 00:16

   Volgens mij een goeie tip Anneke!
   En buiten zijn en bewegen is sowieso goed voor je brein, dus je bent goed bezig!

   Like

 2. rietepietz 2 april 2015 / 22:03

  wacht even…. even nippen aan mijn longdrink( gin met jus ‘d orange, eh…. waar ging je verhaal ook alweer over? Nou ja, zal niet belangrijk zijn denk ik;-)

  Liked by 1 persoon

 3. marjolijn1 2 april 2015 / 18:08

  Je moet gewoon altijd goed voor jezelf zorgen Trees…!!

  Liked by 1 persoon

 4. kakel 2 april 2015 / 16:16

  Mijn hersenen train ik dag en nacht. Mijn gedachten stuiteren als pingpongballen tegen mijn hersenpan. ’s Nachts – als ik niet kan slapen – leer ik gedichten uit mijn hoofd. Goh…ik ben beter bezig dan gedacht 🙂

  Liked by 1 persoon

  • Regenboogvlinder 2 april 2015 / 19:43

   Pffff vermoeiend wel denk ik.
   Maar zo zie je maar, in je eigen onwetendheid doe je het gewoon heel goed.
   En… jij bent natuurlijk ook nog heel jong hè 😉

   Like

 5. cornma 2 april 2015 / 10:55

  Mijn hersenen worden al dagelijks getraind met het maken van sudoku’s en woordspelletjes. Moet genoeg zijn, toch?:-)

  Liked by 1 persoon

 6. Myriam 2 april 2015 / 09:21

  Ons moeder had toch gelijk van die korstjes, al is het dan voor de hersenontwikkeling en niet voor de borstspier ontwikkeling… Ik vrees dat mijn hersenen al ver om zeep zijn, met mijn voorliefde voor een glas alcohol op regelmatige basis..

  Liked by 1 persoon

 7. Adam op Verkenning 2 april 2015 / 08:15

  Handige tips, vooral de tip dat je niet te vaak je hoofd moet stoten 😀

  Een aantal van die punten zit bij mij wel goed zoals wandelen met de hond, de uitdagingen op het werk en ik eet altijd mijn korstjes op :-).
  Het leren dansen zal een probleem worden. Om op de bruiloft te kunnen dansen hebben mijn vrouw en ik dansles gevolgd. En blijkbaar geldt voor mij bij het dansen het zelfde als voor het maken van muziek, ik moet er te veel bij nadenken en dan wordt het niks.

  Like

  • Regenboogvlinder 13 april 2015 / 14:05

   Kom ik opeens deze reactie tegen van je Adam, zat in de spam map… raar!
   Dankjewel in ieder geval, nog wel een uitgebreide ook :-).
   Je bent goed bezig om je brein gezond te houden en dat dansen, ach je hoeft niet meer op je eigen bruiloft te dansen dus geen man overboord…
   Ja, ik vraag me af als ik ga proberen muziek te maken of ik het allemaal bij kan houden, maar wie weet…
   En wordt het dan niks, dan maar niet!

   Liked by 1 persoon

   • Adam op Verkenning 13 april 2015 / 14:15

    Ik heb het ook wel eens eerder gehad dat ik een reactie in de spambox had staan. En nu ga ik kijken en zie ik dat ik een reactie van Narda in de spambox heb staan. Die maar eens goedkeuren en beantwoorden.
    Als je kan dansen kan je misschien ook wel muziek maken. Gewoon proberen. Een filmpje van maken en op YouTube zetten. Misschien wordt je dan wel de nieuwe YouTube sensatie.

    Liked by 1 persoon

    • Regenboogvlinder 13 april 2015 / 14:27

     Goh raar hè, waar Askimet dat dan op baseert om er spam van te maken snap ik niet. Nou, dat antwoord zie ik dan ook wel verschijnen straks.
     Ik kan heel goed dansen al zeg ik het zelf, veel gedaan ook en graag. Ben benieuwd of je gelijk hebt.
     En op YouTube zetten? Een sensatie zal ik zeker worden, haha, op mijn leeftijd
     ;-). Kan ik daar eigenlijk geld mee verdienen?

     Liked by 1 persoon

     • Adam op Verkenning 13 april 2015 / 15:07

      Askimet baseert zich voornamelijk op bepaalde woord combinaties. Welke combinatie mijn reactie tot spam heeft gedegradeerd is mij niet duidelijk. Maar één pluspunt, door dat je de reactie gemarkeerd hebt als “false positive” is het systeem weer wat slimmer geworden.

      Met youtube filmpjes is geld te verdienen. De mensen met een special youtube kanaal doen dat meestal met sponsoring, maar dan moet je meestal al een flink aantal volgers hebben. En volgens mij doet youtube bij populaire filmpjes wel een voorstel om geld met dat filmpje te verdienen, maar dat weet ik niet zeker. Maar als jij dan nou gewoon uitprobeerd dan zijn we er zo achter 😀

      Liked by 1 persoon

      • Regenboogvlinder 13 april 2015 / 15:29

       OK, heb ik toch onbewust nog iets goeds gedaan zodat er minder als ‘spam’ wordt gezien door Askimet. Mooi zo!
       En wat dat geld verdienen betreft met YouTube filmpjes. Ik heb wel een eigen kanaal bij YouTube, maar hoeveel volgers ik heb, geen idee, zullen er ook niet veel zijn dus die zetten ook geen zoden aan de dijk ben ik bang.
       Nee, vergeet het maar, ga jij maar wat leuks doen… 😉

       Like

Reacties... ja graag, ik ben er dol op!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s