Koorts…

teddy1Koorts, wie kent het niet…?
Nou daar ga ik weer, ik dus niet… 

Ik heb echt nog niet vaak koorts gehad in mijn leven, ik heb zelfs altijd een soort van onder-temperatuur. Als kind vond ik het altijd heel spannend als ik niet lekker was, heb veel angina (zo werd keelpijn vroeger genoemd) gehad vroeger. Dan werd er wel getemperatuurd, tjonge, hoe hoog zou die zijn, hoe hoger hoe beter, dacht ik dan. Dan mag ik lekker met een dekentje op de bank…
Maar nee hoor, ik voelde me dan wel niet echt lekker, had ook echt pijn natuurlijk, maar was ook niet ziek genoeg om ‘ziek te doen’, had amper verhoging. Dus dan mocht ik toch wel iets doen ook, aardappelen schillen of boontjes afhalen. Maar veel liever ging ik dan maar lezen.

Ik heb het ooit eens een weekje elke dag opgemeten op dezelfde tijd. ’s Morgens is die temp meestal rond de 35 graden Celsius en ’s avonds rond de 35,8. Raar toch hè. Dus als ik al verhoging heb door iets, zit ik hooguit op de 37, dus denk ik dan ook maar snel dat er niks aan de hand is.

Ja, heb je een flinke ontsteking ergens, dan schiet die temp natuurlijk wel omhoog, maar bij mij is het nooit verontrustend. Ooit één keer met spoed naar het ziekenhuis gebracht, toen was er ook wel iets mis, maar verder mag ik niet klagen…

En dan die thermometers, wat een verschil heb je daarin zeg. De makkelijkste en snelste zijn tegenwoordig die je in je oor kunt doen, maar of het altijd betrouwbaar is… Ik weet het niet hoor!

Ik ben op dit moment nog steeds niet helemaal fit…

10 dagen geleden één dag keelpijn gehad, ik stond op en had het gevoel of ik de hele nacht met mijn mond open had geslapen. Die keelpijn heb ik onderdrukt met zuurtjes, waterijsjes en paracetamol. De volgende dag voelde ik me nog steeds niet lekker… gewoon voor de lol mijn temp gemeten, 36,8, goh, hoe kan het dat je je dan toch beroerd voelt hè?
En de daarop volgende dag ging mijn stem raar doen… die is ook 2 dagen weggeweest, was heel lekker rustig voor Diana..
Haha, ze zei dat ik moest fluisteren, dan belast je natuurlijk je stembanden niet, maar ja als iemand dan gewoon terug praat, doe je dat automatisch zelf ook weer. En als zij fluisterde naar mij en dan aan de andere kant van het balkon zat verstond ik haar weer niet.
Hmmmm, die oren, ja ook eens naar laten kijken zeker? ;-).
Nou ja, ik hoest behoorlijk en die stem klinkt nog steeds zoals een zeeleeuw klinkt, schor en hees en hij slaat ook af en toe over.  Airco in een vliegtuig is natuurlijk ook niet bevorderlijk. Dus ik hoop maar dat alles snel weer normaal is. Het is echt geen gehoor… en ik heb trouwens ook helemaal geen tijd voor dit soort ongein, het duurt me allemaal al veel te lang!

Weetjes weten? Als je alles al weet hoef je dat allemaal niet te lezen natuurlijk, maar scrol dan wel even naar beneden voor mijn vraag..
Bron: http://www.gezondheidsnet.nl/

Er zijn maar weinig mensen die het nog nooit hebben gehad: koorts. Wat is koorts en is een te hoge of lage lichaamstemperatuur eigenlijk gevaarlijk? Zeven vragen én de antwoorden over lichaamstemperatuur.

 1. Wat is een normale lichaamstemperatuur?

De meeste mensen denken dat een lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius ‘normaal’ is. Dit is slechts een gemiddelde van normale lichaamstemperaturen. Je lichaamstemperatuur zal er zo’n 0,6 graden Celsius onder of 0,6 graden Celsius boven zitten. Gedurende de dag zijn er ook schommelingen in temperatuur. In de vroege ochtend is je temperatuur het laagst. Laat in de middag het hoogst, soms oplopend tot 37,7 graden Celsius. Dit hangt van verschillende factoren af. Zo is lichaamstemperatuur onder andere heel gevoelig voor hormonen en is de temperatuur van vrouwen die ovuleren hoger.

 1. Hoe kun je je lichaamstemperatuur opmeten?

Op verschillende plekken op je lichaam is je temperatuur te meten. In je mond, oor, oksel of rectaal (via de anus). Ook zijn er tegenwoordig thermometers waarmee de temperatuur op het voorhoofd kan worden gemeten. Meet nooit je lichaamstemperatuur nadat je net gerookt, gegeten of iets kouds of warms gedronken hebt, maar wacht zeker twintig tot dertig minuten. Je meting zal anders niet betrouwbaar zijn. Dat is ook het geval als je net hebt gesport of een heet bad hebt genomen.

 1. Wat is koorts?

Als de lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden Celsius wordt er gesproken van koorts. Het is een reactie van het lichaam op een infectie met virussen of bacteriën. De koorts helpt de infectie te bestrijden. Bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën minder goed. Gedacht wordt dat het afweersysteem beter werkt bij koorts, maar dat is (nog) niet bewezen.

 1. Hoe hoger de koorts, hoe ernstiger de ziekte?

De hoogte van je lichaamstemperatuur zegt weinig over de ernst van de ziekte. De koorts verdwijnt zodra de ziekte is bestreden. De meest betrouwbare manier om te kijken of je koorts hebt, is rectaal. Eenmaal per dag de temperatuur meten is voldoende. Schommelingen gedurende de dag zeggen namelijk niet zo veel. Belangrijker is om ook goed op te letten op symptomen als sufheid en benauwdheid.

 1. Krijgt iedereen op dezelfde manier koorts?

Het verschilt per persoon. Koorts verloopt bij geen patiënt hetzelfde. Bij de ene persoon loopt de lichaamstemperatuur gemakkelijk en snel op tot 40 graden Celsius. Er zijn ook mensen die nooit koorts hebben en je hebt mensen met hoge pieken.

 1. Is een te hoge lichaamstemperatuur gevaarlijk?

Koorts kan niet zoveel kwaad. In de meeste gevallen is het ook niet nodig de koorts te verlagen. Als je pijn hebt of je erg ziek voelt, kun je eventueel een paracetamol nemen. Het hoeft niet zo te zijn dat de lichaamstemperatuur daardoor daalt. Ook in het geval van een hitteberoerte, oftewel een zonnesteek, kan de lichaamstemperatuur oplopen. Iemand met een hitteberoerte is te warm en uitgedroogd en deze combinatie kan gevaarlijk zijn.

 1. Is een te lage lichaamstemperatuur gevaarlijk?

Een abnormaal lage lichaamstemperatuur kan gevaarlijk én zelfs levensbedreigend zijn. Een lage lichaamstemperatuur kan optreden door blootstelling aan kou, een shock, alcohol- of drugsgebruik, maar ook door stofwisselingsziektes zoals diabetes. Er wordt gesproken over onderkoeling als de centrale lichaamstemperatuur (de hoogste temperatuur midden in de romp) zo laag is dat de stofwisseling in gevaar komt. Bij pasgeboren baby’s, ouderen en kwetsbare mensen kan een lage lichaamstemperatuur wijzen op een infectie. Een ernstige infectie, zoals sepsis, kan ook leiden tot een abnormaal lage lichaamstemperatuur.

Koortswerende middelen

Als je koorts hebt, kun je koortswerende middelen(antipyrectica) gebruiken. De effectiefste en meest gebruikte middelen zijn paracetamol en NSAID’s als aspirine en ibuprofen. Kinderen mogen geen andere middelen dan paracetamol krijgen.

En… hoe zit het bij jullie? 
Snel koorts?
Vind je dat eng en verontrustend o
f loop je ook niet zo hard?
En wat voor thermometer gebruik je?

 

Advertentie

45 gedachtes over “Koorts…

 1. Hartelijke Hot Hulk 24 april 2015 / 20:54

  Cold as ice
  Sla er af en toe groen van uit

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 24 april 2015 / 21:51

   Brrrrr… Raar fenomeen hoor.
   Oh apart zeg, hoewel niet voor een Hulk natuurlijk, maar mooi groen is niet lelijk toch?

   Like

   • Hartelijke Hot Hulk 24 april 2015 / 21:54

    Nee😆
    En ik zit mij net te bedenken, hoe verklaar ik mijn middelste naam?

    Geliked door 1 persoon

 2. minoesjka2 24 april 2015 / 20:02

  Nou, ik ben net als jij hoor, nooit koorts!!! De laatste keer dat ik koorts had, was het gelijk 41 graden ……… dat was in 1987 en toen belande ik in het ziekenhuis.
  Maar daarna? Nee dus…………hoe beroerd ik ook kan zijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. cornma 24 april 2015 / 11:43

  Ik heb nog zo’n ouderwetse kwikthermometer, maar die ligt al jaren ongebruikt in de kast. Hij werd alleen gebruikt voor de kinderen toen ze nog klein waren, Zelf heb ik nooit koorts, maar ik kan me wel goed beroerd voelen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 24 april 2015 / 21:44

   Die werkt vast ook nog wel hoor als je hem echt nodig mocht hebben. Ik gebruik hem nu alleen voor de hond.
   En ook zonder koorts kun je je lekker ziek voelen ja..

   Like

 4. lisoverseks 24 april 2015 / 05:00

  Ik heb een oorthermometer…geen flauw idee waar t ding ligt.
  😄

  Geliked door 1 persoon

 5. beaunino 24 april 2015 / 00:23

  Ik ben ook zo’n koele kikker. Wat die verkoudheid betreft: was jij het dan die me aangestoken heeft?

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 24 april 2015 / 21:39

   Ook al haha.. Nou zeg, via de blogs dan zeker? Tjonge, het is hardnekkig, bij jou ook? Ik voel me al beter hoor maar weg is het nog niet..

   Geliked door 1 persoon

 6. Rolf van der Leest 23 april 2015 / 22:42

  Zelden koorts, regelmatig pijn, nooit een thermometer en uitsluitend paracetamol.

  Leerzaam hoor!!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 april 2015 / 23:00

   Pijn is niet leuk, maar de molletjes doen dan bij mij ook goed hun werk hoor! Kan ook geen kwaad, misschien als je ze als snoepjes eet wel… Dankje!

   Like

 7. Corry dijkstra 23 april 2015 / 19:48

  Vroeger heel veel agina gehad met hoef koorts. Lag te rillen in bed zo koud had ik het dan.kreeg
  Peneciline dat hielp vrij snel en de koorts zakte.in mijn ehbo trommel zit een digitale thermometer.
  Hoesten behoort bij de laatste griep epidemie. Codainine tabletjes helpen wel.
  Hoop dat je gauw weer opknapt. ❤️

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 april 2015 / 22:08

   Wat hoorde je dat vroeger toch veel hè..
   Nee, ik was nooit ziek genoeg ;-).
   Ik ga weer lekker slapen op mijn codeïnetabletje hoor! Dankjewel ❤

   Like

 8. rietepietz 23 april 2015 / 17:36

  Henk en ik zijn tegenpolen. Hij heeft snel koorts ,en hoog, ik niet zo snel en ook minder hoog. Toch kun je zonder, og met lage koorts evengoed hondsberoerd zijn hoor. !

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 april 2015 / 17:38

   Vreemd toch, die standaard waarden kloppen bijna voor niemand. Ik weet er alles van Riet, maar een uurtje naar bed is dan voor mij wel weer genoeg. Zoals vaak mensen uren, dagen ziek zijn en in bed liggen heb ik echt nog heel weinig meegemaakt..

   Like

   • rietepietz 23 april 2015 / 17:42

    nee klopt, bijna niemand is standaard…maar zó komen ze aan een gemiddelde;-)
    Ik héb trouwens ooit de A-griep gehad, in 1962 was toen nét zwanger waardoor het hard aanpakte, van twee dagen weet ik nauwelijks meer dan dat ik geslapen heb!

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 23 april 2015 / 22:11

     Ja dat is waar! Zo, dus je weet hoe het is om van de wereld te zijn door ziek zijn, lijkt me raar hoor!

     Like

 9. marjolijn1 23 april 2015 / 17:35

  Ik heb nogal eens een dagje koorts, maar daar heb ik geen thermometer voor nodig, dat voel ik zo wel, ook wel wanneer ik de hulptroepen in moet schakelen.

  Knap jij maar snel op, want dat kwakkelen is allemaal maar niets…!!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 april 2015 / 17:40

   Ja, je voelt jezelf het beste aan hè. Onderhand weet je snel wat er aan de hand is. Ik hoop ook dat ik er snel weer van af ben, maar echt ziek ben ik er nu ook weer niet van, gelukkig 😉

   Like

 10. Morgaine 23 april 2015 / 16:53

  Mijn dochter en moeder hebben ook die onder temp, al heel hun leven, bij mijn dochter is dat direct na de geboorte al gemeten, dus ja, erg irritant eigenlijk als ze met koortsstuipen ligt en ze zit ‘net’ op de 39 omdat men vind dat koortstuipen pas na de 40 horen te verschijnen, pffffffffffffff

  Zelf amper tot niet, angina bestaat nog steeds, wat betekent dat je meer dan keelpijn hebt, echt een zware ontsteking, dan heet het echt angina, heb ik een aantal jaren gehad achter elkaar en ik moest toch echt aan de anti biotica van de arts, als het maar een keelpijn zou zijn geweest dan had ik die niet gekregen…

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 april 2015 / 16:57

   Lastig inderdaad als een kindje nog zo klein is, wat is dan wijsheid. Wel de dokter bellen of niet? Maar met koortsstuipen is het duidelijk genoeg lijkt me.
   Dan had ik het vroeger zeker best heel erg als ‘angina’ ‘erge keelpijn’ betekent… Nou had ik ook hoor, was vaak heel zielig. Op mijn 17e zijn mijn amandelen eruit gehaald, gewoon een week ziekenhuis, was echt niet leuk…

   Geliked door 1 persoon

   • Morgaine 23 april 2015 / 17:00

    De angina is bij mij over gegaan, ik heb vooral geleerd van mijn verloskundige toen, dat ik moest gaan bellen zodra ze tussen de 2 en 2,5 verhoging had naar wat gemeten was bij de geboorte… en dat heb ik altijd gedaan, ze was namelijk ook al direct astmatisch aangelegd, en dus is het ontzettend belangrijk dat ze komen of zij haar zagen, ze is er gelukkig overheen gegroeid, de astma en is een stuk sterker ook met de koorts 😉

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 23 april 2015 / 17:02

     Mazzelaar!
     Toch wel een zorg hoor, maar gelukkig is het allemaal goed afgelopen!
     Zo hebben we allemaal wel wat hè,,,

     Geliked door 1 persoon

 11. kakel 23 april 2015 / 14:02

  Wij hebben zelden koorts en zijn zelden ziek. Hoogstens af en toe wat verhoging.
  Volgens mij hebben wij geen deugdelijke thermometer.
  Ik hoop dat jij snel weer opknapt. Ziek zijn is helemaal niet leuk…
  Liefs Kakel

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 april 2015 / 15:19

   Gelukkige mensen dan wat dat betreft! Haha, toch wel handig zo’n thermometer in huis hoor, al gebruik ik hem ook zelden.
   Echt ziek ben ik er niet van gelukkig, dus komt goed! Liefs terug!

   Like

 12. dieneke 23 april 2015 / 14:00

  Ik heb ook ondertemperatuur en bij 37.5 / 38 graden kan ik zomaar behoorlijk ziek zijn.Eens is hierdoor een buikvliesontsteking bijna te laat ontdekt.Dus nu staat het in mijn status.Zou toch even voor de zekerheid naar de dokter gaan met zo’n blafhoest,kinkhoest steekt namelijk her en der de kop weer op.

  Beterschap!

  Like

  • Regenboogvlinder 23 april 2015 / 15:17

   Dankjewel!
   Zie je wel, hoe we op elkaar lijken ;-).
   Da’s link zeg, met die buikvliesontsteking, goed dat het nu opgetekend is dat je altijd ondertemp hebt.
   De hoest gaat al wat beter, moet gewoon even tijd hebben denk ik.

   Like

 13. Merel 23 april 2015 / 13:49

  In het eerste stukje herken ik mij terug als kind ook dikwijls keelpijn koorts meten en niks koorts dus niet ziek ook al voelde ik me ziek
  Nu nog is mijn keel mijn zwak plekje en heb ik dan al eens 37 dan mag ik dat veel noemen

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 april 2015 / 15:20

   Ach ja, zo’n ziekig meisje dat dan niet eens ziek wordt gevonden, zielig hè ;-). We lijken op elkaar, je kon mijn dochter zijn haha!

   Geliked door 1 persoon

 14. gewoonzoalsikben 23 april 2015 / 12:28

  Ook ik heb zelden koorts ,nu is er niet eens een thermometer meer in huis .

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 april 2015 / 13:31

   Het enige wat ik jammer vind aan het geen koorts krijgen is, dat ik nooit ziek genoeg ben om echt in bed te blijven. Terwijl dat soms best wel eens lekker kan zijn..

   Like

 15. Ardy 23 april 2015 / 09:24

  niet leuk voor je meisje, toch maar even naar de dokter zou ik zeggen, dit duurt te lang. Kees heeft ook nooit koorts maar dat zegt niks over de toestand van je lichaam hoor. Sterkte ermee en ik snap dat het voor jou heeeeeeeeeel erg vervelend is dat je haast niet kan klessebessen!! smuffelsssssssssssssssssss

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 april 2015 / 13:34

   Haha, nee dat niet kunnen kletsen valt niet meer. Want als ik al wat meer praat merk ik meteen dat mijn stem weer minder wordt.
   Dokter kan niks doen, ik heb codeïne tabletjes voor de nacht, dan slaap ik lekker en krijgen mijn stem en keel rust, want dan hoest ik minder natuurlijk.
   Smuffelsssssss terug!

   Like

 16. Marja 23 april 2015 / 09:20

  Ik heb zelden koorts. Onze jongens hebben zelfs een ondertemperatuur, net als jij. Met 37,5 graden waren zij dus al heel ziek. Er zwerft een digitale thermometer door het pand, maar die is altijd leeg als je hem nodig hebt. Hoge koorts vind ik wel griezelig. Ooit had manlief 41 graden koorts en hield hij niets meer binnen. Hij was niet aanspreekbaar. Dat vond ik heel eng.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 24 april 2015 / 22:11

   Ook al niet, maar echt hoge koorts heb ik nog nooit met iemand meegemaakt, lijkt me ook wel eng ja..

   Like

 17. Flora 23 april 2015 / 08:15

  Nou Trees ik hoop dat je snel weer de oude bent,dit is heeeel vervelend.
  Ik gebruik altijd de oude kwik thermometer bij me zelf.bij de kleintjes wel een oorthermometer.
  Bang ben ik erniet voor,bij de kleintjes soms wel.
  En ja als ik koorts heb zit ik zo tegen de veertig aan.sterkte

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 24 april 2015 / 22:10

   Gaat al beter hoor Floor, echt heel ziek was ik gelukkig niet. Dankjewel! 😘

   Like

 18. Adam op Verkenning 23 april 2015 / 08:14

  Gelukkig heb je geen last van je vingers en kan je nog blogjes typen. 🙂

  Ik ben eigenlijk nooit ziek. Het gebeurd wel eens dat ik het ’s nachts warm heb en flink lig te zweten, maar ik betwijfel of dit koorts is. Meestal is het weg tegen de tijd dat ik uit bed kom en ga douchen. Het verontrust me niet.

  We moeten ergens nog een digitale thermometer hebben liggen. Ik weet niet waar precies en of de batterij het nog wel doet. Misschien moet ik dat maar eens controleren, je weet nooit wanneer je een thermometer nodig hebt.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 24 april 2015 / 22:09

   Nee, nee, daar heb ik geen last van, maar voel me nu ook niet echt ziek hoor.. Typen kan ik nog als de beste 😉
   Zou ik maar eens op zoek gaan, je weet nooit hoor!
   Ik heb ooit een thermometer uitgeleend aan iemand die dacht dat die van haar kapot was. Bracht ze hem terug, die is ook stuk zei ze, hij geeft ook veel te laag aan. Haar man was niet goed, hij stond op 35 graden. De volgende dag was hij overleden 😕

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.