Lenzen… Een goed idee?

 

Ik draag al vanaf mijn 4e jaar een bril… mijn eerste brilletje heb ik nog, een zogenaamd ziekenfondsbrilletje… 

(Opgezocht natuurlijk… Ook pas nog in mijn handen gehad.. Niet te vinden, dus waarschijnlijk ook TE goed opgeborgen, net als mijn geboortekaartje.)

Ik had een lui oogje, dus werd er een glas afgeplakt. Ik vond het verschrikkelijk kan ik me nog echt herinneren, mijn hele jeugd had ik er een hekel aan. Een keer, ik was 14 of zo en eigenlijk heel braaf, heb ik een bril per ongeluk/express verloren. Ik vond het een onding maar kreeg maar geen nieuwe, zo breed hadden mijn ouders het niet. Maar zonder bril kon ik nog niet, dus moest er toen echt een nieuwe komen. Ik schaam me er wel voor nu, ik heb het nooit aan mijn ouders en volgens mij ook niet aan mijn zusjes en broer durven vertellen. Nou, die weten het dan nu ook maar meteen.. Weer een lijk uit de kast zeg maar..

Dus mijn bril is al zo’n 61 jaar met mij vergroeid dus.. hij hoort bij mij zoals mijn kinderen bij mij horen!

Op een jaar of 7 na dan, want van mijn 16e tot mijn 23e was het niet nodig. Mijn luie oog was voldoende hersteld dus ik was blij dat ik eindelijk van die bril af was toen ik 16 was. Maar na een aantal jaren, ongeveer rond mijn 23e, kon ik de verkeersborden pas lezen als ik er vlak bij was, dus werd het toch tijd de ogen weer eens na te laten kijken. En toen werd er een bril voor veraf voorgeschreven… alleen, binnen een paar weken keek ik er ook TV mee en kon ik niet eens meer zonder.

Na jaren heb ik nu toch de stap gezet om zachte contactlenzen uit te gaan proberen… (hoezo, hoe ouder hoe gekker?).

Dus naar de opticien en me laten adviseren wat mogelijk was. Mijn bril heeft varifocus glazen. Omdat ik ook nog een cilinder in allebei mijn ogen heb, ja zal je maar hebben hè, zijn lenzen met een leesvlak wat moeilijk blijkbaar.
En omdat ik sowieso niet van plan ben ze elke dag te gaan dragen, ik vind mijn bril wel makkelijk en ook leuk staan. Daarbij heb ik ook een computerbril waar ik heel blij mee ben, breng tenslotte veel tijd door achter mijn lappie, kan ik volstaan met alleen de cilinder erin. Ik moet dan alleen zorgen dat ik een leesbrilletje bij me heb.
Op laten meten dus, de cilinder kon volgens de opticien wel volstaan met een halve, dus deze werden besteld. Het zal wel dacht ik… ieder zijn vak.

contactlenzen

Toen moest ik natuurlijk nog leren hoe die dingen erin en eruit moeten worden gehaald. Dus een afspraak gemaakt en afgelopen woensdag ging ik erheen om te “oefenen”.

Nou zeg, dat is nog niet zo simpel hoor. Hoewel de opticien zei dat het voor vrouwen die make-up gebruiken minder moeilijk is dan voor mannen, omdat die al gewend zijn dichtbij hun ogen te komen, vond ik het toch best spannend.45

Ik kreeg de volgende opdrachten:

 • Handen wassen
 • Lens op je wijsvinger leggen (zeg maar gerust: ‘zien te krijgen’)
 • Let op of deze niet binnenstebuiten zit
 • Je bovenste ooglid met de 2 vingers van de linkerhand (als je rechts bent natuurlijk) omhoog houden.
 • Je vinger met de lens erop naar je oog brengen, dan met je middelvinger (of zo) het onderste ooglid een beetje naar beneden trekken en de lens op je oog duwen…

Tot zover ging het allemaal prima! Maar, dan moeten ze er ook weer uit…

Let op:

 • Handen wassen
 • Bovenste ooglid omhoog trekken
 • Met je middelvinger trek je het onderste ooglid naar beneden
 • Met de duim en wijsvinger van de onderste han, dus dezelfde hand, pak je de lens vast en trekt hem los van het oog
 • Daarna  leg je ze op je hand en wrijf je ze met je vinger schoon eventueel met een beetje lenzenvloeistof erop (lenzen poetsen noemen z dat)

Daarna leg je ze in de lenzenhouder en vul je het bakje met schone vloeistof.

Het lukte zowaar redelijk goed! Maar ja dan moet je het thuis gaan doen…

Hier komt dus nog een heel verhaal achteraan, dat kan ik beter bewaren tot de volgende week of zo, wordt anders veel te lang en dan haken jullie vast af en dat zou zonde zijn want dan mis je wat, dus wordt vervolgd…

 

 

53 gedachtes over “Lenzen… Een goed idee?

 1. Rob Alberts 16 juni 2015 / 10:19

  Hier een vergelijkbaar verhaal.
  Op mijn vierde scheel kijken en een lui oog.
  Met een lapje en druppel is het luie oog nog steeds niet vooruit te branden.

  Vorige week ga ik eerst op mijn bril staan.
  Daarna breekt mijn andere bril spontaan in tweeen.

  Bij het opmeten blijkt mij luie oog nog steeds weinig te doen.

  Ik heb voor nieuwe glazen gekozen.
  Een bril ben ik gewend.

  Het gedoe met lenzen spreekt mij niet aan.

  Vriendelijke groet,

  Like

 2. ingridholanda 2 juni 2015 / 12:09

  Ook ik heb jaren zachte lenzen gehad ! Totdat ik aan staar geopereerd werd. Toen was het niet meer nodig. Op mijn 18e (ja, ja…. Toen al😀) begonnen met harde lenzen. Nou, ik kan je zeggen, dat was een crime. Constant had ik het gevoel dat er een vuiltje in mijn ogen zat. Ik ben de tel kwijt geraakt, maar ik heb zeker wel 10 paar verschillende proefzlenzen gehad. En toen kwamen de zachte lenzen. Een uitkomst! Ik kon veraf weer alles goed zien. Maar ja, je wordt ouder en dan begint het lezen ook moeilijker te worden. Ook lenzen met leesgedeelte uitgeprobeerd, maar dat lukt inderdaad niet vanwege de cilinders. Dus werden het lenzen voor veraf, een leesbril en een computerbril voor op het werk. Maar na de staaroperaties had ik de lenzen niet meer nodig en nu heb ik dus alleen nog een leesbrilletje.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 2 juni 2015 / 14:21

   Ik vind het wel spannend hoor… je boft maar dat je alleen kunt volstaan met een leesbrilletje 😉
   Ik heb er ook een gekocht, een zwarte rubberen, leuk hoor. Niet als gewone echt bril, maar als leesbril wel leuk…
   Donderdag het vervolg 😉

   Like

 3. Corja 1 juni 2015 / 22:49

  Een echte cliffhanger! Ik draag een bril vanaf mijn dertiende. Heb verscheidene keren lenzen geprobeerd, maar ik kon er maar niet aan wennen. De hele tijd het gevoel dat er wat in mijn oog zat. En dat klopte dus. 😉 Toen op een gegeven moment bleek dat mijn hoornvlies aan het vervormen was, ben ik er maar nooit meer aan begonnen. (Ik wil je niet bang maken, hoor!) Met de laatste bril kon ik op een gegeven moment steeds minder goed zien. Dan denk je dat je ogen slechter worden, zeker op mijn leeftijd. Maar nee: van min 2 en min 3 naar min 1 en min 1,5. Dat kan dus ook nog. Leuk nieuw montuur en de hele wereld ziet er weer beter uit!
  Ik wens jou in elk geval wel heel veel succes en plezier met je lenzen. In de afgelopen twintig jaar is er ook wel een heleboel verbeterd, natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 1 juni 2015 / 23:24

   Nee ik laat me niet bang maken hoor, ik wil het gewoon proberen maar sowieso niet als vervanging voor mijn bril, gewoon voor af en toe. Ja, heb ik al meer gehoord dat je ogen vooruit kunnen gaan. Ook wel met lenzen of dankzij misschien wel. Ik hebook net weer een nieuwe bril hoor en een zonnebril op sterkte. En ik heb een computerbril, dus als ik thuis blijf zal ik die lenzen niet veel dragen denk ik. Ik zie het wel.. Donderdag het vervolg 😉

   Geliked door 1 persoon

 4. bisje 1 juni 2015 / 17:36

  als ik dit zo lees… dan denk ik dat ik bij mijn bril blijf… Vind het sowiezo een akelig idee om iets tegen m’n ogen te plakken, mag er niet aan denken.
  En daarbij komt dat mijn vrouw mij onweerstaanbaar vindt met mijn bril 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 1 juni 2015 / 17:51

   Eric… ik ben bang dat ik ook nog niet weet waar ik aan begonnen ben hoor…pfff, maar de tijd zal het leren. Niet verder vertellen hè 😉
   Als je make-up zou gebruiken zou het niet zo moeilijk zijn, dus dat is nog een optie misschien?
   En jij bent een bofbips met zo’n vrouw :-)!

   Like

 5. Thea 1 juni 2015 / 12:18

  Dertig jaar lenzen gedragen, met cilinder en met leesgedeelte. Eerst harde en daarna zachte lenzen. Super!! Helaas werd geadviseerd om nu weer (gedeeltelijk) een bril te dragen.
  Brrrrr. Ik vond het heerlijk, door mijn vette huid vaak een vieze bril, regen, aardappels afgieten, uit de kou naar binnen lopen ik vind het vreselijk. Met lenzen een leuke zonnebril kopen, gemakkelijker met oog make up, je ziet wat je doet, niet te veel door vergroting van de glazen etc.
  Je ziet het, ik vind/vond het geweldig! Geniet er vooral veel van en laat je niet zo gauw ontmoedigen. Ook mensen met en zonder bril hebben wel eens iets in en met hun ogen.
  Fijne dag, groetjes, Thea.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 1 juni 2015 / 13:32

   Dankjewel Thea voor je uitgebreide reactie! Ik geef het niet zo snel op hoor, zal gewoon een kwestie van wennen zijn. En inderdaad het heeft veel voordelen. Vooral een echte leuke, mooie zonnebril kopen, die komt er snel als ik echt goed gewend ben. Ik vind mezelf alleen zo anders zonder bril… dat is ook wennen!
   Fijne dag en groetjesss terug!

   Like

 6. deeserveit 1 juni 2015 / 11:47

  Lenzen eruit halen vind ik ook altijd moeilijker dan erin doen… Vooral als ik net weer een nieuw paar erin heb zitten. Dan kan ik wel 10 minuten bezig zijn, waarschijnlijk omdat nieuwe lenzen toch wel iets beter blijven plakken dan als je ze al een week draagt..

  Geliked door 1 persoon

 7. kakel 31 mei 2015 / 22:19

  Ik heb jaren lenzen gehad, maar ben uiteindelijk weer overgestapt op een bril. Ik had harde lenzen. Toentertijd kon er nog geen cilinder in een zachte lens geplaatst worden.
  Alles was gevoelig: als de zon scheen, moest ik een zonnebril op. Ik had last van de warmte van de cv (te droge lucht), als er een zandkorreltje tussen kwam was dat een drama, en tijdens sporten (wielrennen/hardlopen) had ik ook last van mijn lenzen.
  Maar met zachte lenzen moet het lukken. Succes Tess 🙂
  Liefs Kakel

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 mei 2015 / 22:55

   Dan ging het toch niet allemaal lekker.. Ik zie wel hoe het uitpakt.. Ik wilde het gewoon geprobeerd hebben… Spijt krijgen van dingen die ik niet gedaan heb wil ik niet, dit is er ook een van 😉

   Like

 8. די מריו 31 mei 2015 / 20:49

  owh drama…. ik kan me niet voorstellen dat mensen vrijwillig in hun ogen zitten te purken. Ik kan er al nachtmerries van krijgen als ik er aan denk. Nee hoor, mochten mijn ogen achteruit gaan.. dan wordt het gewoon een bril.

  Love As Always
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 mei 2015 / 21:39

   Nou, ik heb op het moment ook zo mijn bedenkingen hoor, waar ik mee bezig bent. Maar zoveel optimisten zeggen dat het went, dus het zal wel. Wat kan ik zeggen van 3x in en uitdoen.. te weinig, dus ik ga nog maar even verder…
   Maar mijn bril hoort bij me hoor, die lenzen zal ik nooit elke dag gaan dragen…
   Groetjesss

   Like

 9. Myriam 31 mei 2015 / 19:55

  Het uithalen kan behoorlijk lastig zijn als je droge ogen hebt… Veel succes hoor.

  Geliked door 1 persoon

 10. Cellie Citroen 31 mei 2015 / 18:44

  Heb vanaf mijn 20e al contactlenzen en dat bevalt nog steeds goed. Alhoewel ik nu nog maar 1 contactlens nodig heb, omdat mijn oog een staaroperatie heeft gehad. Wel heb ik een leesbrilletje voor werken achter de computer en lezen, maar zie dat maar als hip accessoire in de kleur van mijn kleding. Vooral het van binnen naar buiten gaan en vice versa en lopen in de regen is zonder bril zoveel vrijer. Geen beslagen glazen of natgeregend worden.
  Heerlijk!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 mei 2015 / 18:53

   Ja, er zijn mensen die het heerlijk vinden. Nou misschien geldt dat voor mij ook wel hoor! Ik geef het nog niet op 😉

   Like

 11. Merel 31 mei 2015 / 18:10

  Benieuwd naar het vervolg
  Ogen is een kostbaar iets en dat besef je pas goed als er niets aan te doen is. Onze jongste is reeds 9 jaar slechtziende en er is niets van hulpmiddelen voor hem

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 mei 2015 / 18:55

   Ik ben er ook zuinig op hoor… stel ik krijg een ontsteking dan stop ik ook a la minute.
   Akelig als je kind dit treft… je schreef me toen de reden. Hoop dat hij er wel mee om kan gaan…

   Like

 12. marjolijn1 31 mei 2015 / 18:04

  Goed oefenen Trees en ze niet laten vallen, terug vinden is nog niet zo makkelijk…!
  Ik draag ook al zo’n dikke 50 jaar een bril en dat hou ik maar zo, ik begin niet aan lenzen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 mei 2015 / 18:56

   Ja ik blijf het proberen hoor! Ook al zoveel jaar aan de bril. Ach.. ik wilde het gewoon eens proberen, zie wel op het me lukt of niet.

   Like

 13. Harrij Smit 31 mei 2015 / 17:09

  Nou Tess, hoe het vervolg ook maar mag zijn, ik heb genoeg gelezen om ook de de laatste tien twintig jaar van mijn leven maar gewoon lekker met mijn twee brillen (een voor veraf en een voor de computer en de piano) te blijven doen. Wat een gedoe zeg.
  Overigens had ik ook een lui oog en liep ik net als jij op mijn vierde jaar met een afgeplakt oog. Ook de rest van de historie lijkt erg op elkaar. Ben je dan toch mijn verwisselde zusje 🙂 ?

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 mei 2015 / 17:16

   Jij hebt nog niet eens mij FB bericht gelezen, dan weet je het vervolg ook al voor een deel… 😉
   Ik zie wel hoor of het iets is voor mij… ik wilde het altijd al eens uitproberen dus vandaar.
   Ach hemeltje wat een gelijkenissen… wie zal het zeggen, vandaar misschien dat we het zo goed met elkaar kunnen vinden 😉
   We zijn gewoon familie joh! 🙂

   Geliked door 1 persoon

   • Harrij Smit 31 mei 2015 / 17:25

    Oja fb is er ook nog. Was er nog niet aan toegekomen. Doe niet zoveel met fb, want ik wil naast computeren ook nog van andere geneugten des levens genieten. Zit nu vooral wat blogs lezen in te halen, want ik ben heel wat tijd kwijtgeraakt aan die smartphone (die nu weer gewoon dienstdoet als stokoude Nokia – alleen bellen en sms-en dus) en aan het instellen van gmail-accounts voor Mariet en mij (omdat ik zoveel computerproblemen had met windows live-mail. Die gaat dus binnenkort hardlopend de laptopdeur uit 🙂
    En je wilt dus mijn zusje wel zijn? Fijn!
    Ga nu een wijntje drinken en wat eten. X

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 31 mei 2015 / 17:43

     Ik ook eigenlijk niet, toevallig iets geschreven over mijn lenzen… Dus de smartphone is niet smart meer? Maar jij ziet er wel heel smart uit met zo’n ding. Iedereen zal denken dat je alles eruit haalt wat erin zit ;-).
     Tuurlijk wil ik je zusje wel zijn! Eet en drink smakelijk, ik ga ook wat te eten maken! X

     Geliked door 1 persoon

 14. gewoonzoalsikben 31 mei 2015 / 15:48

  Ik heb mezelf 3 jaar ”gekweld” met lenzen ,van die harde omdat ik geen zachte lenzen mocht dragen met mijn oogafwijking .Aan het eind van de dag voelde ik ze als schildjes op mijn ogen zitten ,gek werd ik ervan.Zo vaak zat er iets onder en wat deed dat zeer ,maar ja wie mooi wil zijn !! Nu draag ik met veel plezier gewoon leuke brillen ,er zijn zulke leuke modellen .Nee voor mij geen gedoe meer met lenzen ,en hoe slecht mijn ogen ook zijn lezen kan ik alleen zonder bril
  Groetjes Elisabeth

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 mei 2015 / 16:22

   Nou eigenlijk niet leuk Elisabeth… Zolang ga ik het niet ‘proberen’ hoor, want daar lijkt het toch op. Steeds maar weer opnieuw. Ik ervaar het allemaal wel.
   En je leest nog zonder bril? Dat is echt bijzonder..
   Groetjesss

   Like

 15. Mrs. T. 31 mei 2015 / 15:48

  Ik geloof niet dat ik ooit aan lezen zal beginnen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 mei 2015 / 16:14

   Je bedoelt toch zeker lenzen hè hahaha.
   Want lezen doe je volgens mij in al je vrije tijd 😉

   Like

 16. rietepietz 31 mei 2015 / 15:47

  Bbrr…. ik moer er niét aan deken, dapper hoor! Ik wordt agressief als er iets of iemand in de buurt van m’n ogen komt! Maar wel heel goed dat je het probeert als je er iets in ziet….eh… méé ziet natuurlijk;-)

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 mei 2015 / 16:20

   Ach ja joh, nieuwe rondes nieuwe kansen zeg maar hè. Ik merk het wel of het echt iets voor me is. Hoop het wel eigenlijk..
   Het zou makkelijker voor je moeten zijn want jij draagt ook make-up en vrouwen die al gewend zijn een lijntje onder of boven hun ogen te maken hebben minder moeite.

   Like

   • rietepietz 31 mei 2015 / 16:28

    Ik begin er niet aan, lijkt me 3x niks, ik zou ook multifocaal+ een cilinder moet hebben . Ik “behelp”me al jaren met “leesbril, computerbril én een veraf bril omdat ik “voor de rest” (alles tussen 1 en 3 meter) geen bril nodig heb;-)

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 31 mei 2015 / 16:48

     Ach, ik dacht, ik ben toch al in de revisie, dus dit kan er ook nog wel bij…;-)
     Ach ja alles went hè.. Ik heb nu weer een nieuwe bril en een nieuwe zonnebril op sterkte. En dan die lenzen, dus een leesbrilletje erbij gekocht.. Het is allemaal wat hè..

     Like

 17. HK 31 mei 2015 / 15:16

  heerlijk hè lenzen =)
  maar ik moest eerst de houder vullen met lenzenvloeistof en dan de lenzen er in doen =)
  maar als hardloper is het veel fijner om met lenzen te lopen dan met een bril en ik vind autorijden veel fijner zo =)
  maar alle voordelen van lenzen zul jezelf wel allemaal ontdekken =)

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 mei 2015 / 16:18

   Ja joh, je hebt gelijk, eerst vullen en dan het houdertje erin doen…
   Nou, ik moet het allemaal nog zien, of het echt zoveel voordelen heeft, ik hoop het wel!

   Geliked door 1 persoon

   • HK 2 juni 2015 / 11:47

    Het heerlijkste vind ik dat waar je ook kijkt, je gewoon zicht hebt en niet het probleem van over de bril heen kijken meer hebt.

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 2 juni 2015 / 14:22

     Dat geloof ik ook zeker! Ik blijf ook poetsen aan die brillen…

     Like

 18. minoesjka2 31 mei 2015 / 14:07

  Heb zelf van mijn 18 tot mijn 30 harde lenzen gedragen. Ik kreeg te vaak ontstekingen in mijn ogen en mocht geen lenzen meer (de oude harde lenzen waren gewoon niet goed voor je ogen) Mijn eerste bril kreeg ik toen ik 11 jaar was ……….. en net als jij heb ik die weinig gedragen, een ramp vond ik het.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 mei 2015 / 16:17

   Nou 12 jaar vind ik toch heel lang… Maar zodra ik maar één ontsteking zou hebben/krijgen kap ik er meteen mee, want die ellende ga ik niet opzoeken…
   Ik droeg mijn bril altijd hoor, ik moest wel, kon echt niet zonder.

   Like

 19. IngridMoorenBlogs 31 mei 2015 / 13:39

  Ieee….ik vind het al eng als ik het alleen maar lees.

  Geliked door 1 persoon

 20. Mirjam 31 mei 2015 / 12:36

  Ben alleen aan de leesbril maar desondanks ben ik benieuwd naar de afloop. je weet de spanning wel op te bouwen;)

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 mei 2015 / 16:15

   Bofkont hoor, hahaha dankje! Het wordt lachen dat wel… haha

   Like

 21. smijling 31 mei 2015 / 11:06

  ha nou ik ook blij met mijn bril en geen lensen dat gefriemel

  Geliked door 1 persoon

 22. Morgaine 31 mei 2015 / 10:31

  Mijn dochter had iets later een bril nodig, en kan ook niet zonder, maar zodra haar ogen volgroeid waren, moet je ook nog mee oppassen, mocht ze natuurlijk ook lenzen, nu wisselt ze het af, want een bril kan ook een fashion statement zijn gelukkig tegenwoordig, hahaha

  Ik ben benieuwd naar het vervolg, iets zegt me dat het niet zo soepel ging dan het lijkt 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 23. Thomas Pannenkoek 31 mei 2015 / 08:53

  Ik gebruik alleen lenzen op mijn fototoestel. Veel minder gezeul!

  Like

Reacties zijn gesloten.