Terug naar de Bijlmer… (deel 2)

 

Het eerste deel van mijn bezoekje aan ‘de Bijlmer’ was gericht op mijn eigen ‘oude buurtje’.

Bijlmerramp2_without_linkNa de koffie gingen Rob en ik op stap naar de plek waar de El Al Boeing zich op 4 oktober 1992 in de flat Kruitberg, (ook nog K-buurt) en de flat Groeneveen, (die voor een deel is blijven staan) boorde. Iedereen kan zich deze Bijlmerramp ongetwijfeld nog heel goed herinneren.

Het Monument dat is opgericht wordt ook wel ‘een groeiend monument’ genoemd!

Het bestaat uit een aantal onderdelen:

 • De promenade (loopt dwars door het gebied)
 • De funderingen van de flats, die moesten uiteraard worden gesloopt, met daartussen waterpartijen en fonteinen die de plek van de inslag van het vliegtuig voorstellen.
 • De boom die alles zag
 • Het mozaïektapijt
 • De herdenkingsplaats

Het is de moeite waard om even op de paarse link hierboven te klikken en te lezen wat de betekenis is van deze onderdelen (mijn logje wordt anders wel heel erg lang).

Ik vond het heel indrukwekkend om daar te lopen, de namen te zien op de gedenksteen van de overledenen, de uitspraken te lezen van buurtbewoners die de schrik van hun leven kregen toen het vliegtuig omlaag kwam. Kippenvel momenten hoor, echt.

Het Monument staat middenin het zogenaamde Bijlmermuseum, zoals een groot gedeelte wordt genoemd waar nog oude flats en oude bebouwing staat.
Hier staat ook de zogenaamde ‘klusflat’, de voormalige Kleiburg flat, een van de oudste flats, die eigenlijk zou worden gesloopt. Erg interessant dit project, hieronder het filmpje…

Verder zijn er een aantal kunstwerken geplaatst waaronder Mama Aïsa door Chaim Oren, 1986.

Bijlmer 20-7-2015 (39) (Small)

De Surinaamse moeder Aarde, de universele godin, de belangrijkste aan te roepen godheid in de winti-cultuur. Zij staat symbool voor de verbroedering van de verschillende nationaliteiten. De bollen op haar jurk en in het gras representeren Grote en Kleine Beer. Deze sterrenbeelden symboliseren de verbinding tussen hemel en aarde.

Moeder Aarde Aïsa werd gemaakt in het kader van het ‘Blij met de Bijlmer’ festival. Het Stadsdeel Bijlmer schonk het aan de Creoolse gemeenschap. Sindsdien resideert ze op een eiland in het water dat bij de onthulling van het beeld “Cola-kreek” is gedoopt naar de gelijknamige vijver in Paramaribo. Ze waakt daar over de harmonie tussen de diverse etnische groepen.

Aan de foto is te zien dat wij op het ‘eilandje’ geweest zijn waar Mama Aïsa staat. We moesten over een brug met heel veel meeuwen en heel veel vogelpoep lopen om er te komen. Volgens Rob komt er nooit iemand op dat stukje, hij was er zelf ook nog nooit geweest. Op de achtergrond de ‘klusflat’.

Het was een interessante rondgang door een stukje Bijlmer met een geschiedenis die nooit zal worden vergeten.

Het miezerde en op een bepaald moment waren we allebei best natgeregend. Gelukkig had ik mijn shirt met bleekvlekken in de auto gelegd, ach altijd handig als je iets moet droog- of schoonwrijven dacht ik toen. Haha, die kon ik nu zelf mooi gebruiken om mezelf een beetje mee af te drogen. Eenmaal thuis stapte ik onder de warme douche, deed ik makkelijke kleren en sloffen aan en ik was zo weer warm.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het was een fijne middag! Rob, nogmaals dank!

 

Advertentie

44 gedachtes over “Terug naar de Bijlmer… (deel 2)

 1. Plato 31 juli 2015 / 08:01

  Aan die ramp denk ik nog vaak. Ik had namelijk, via mijn werk, een vriendin die in de Bijlmerwonen in… Groeneveen. Ze woonde ergens op acht hoog op de plek waar later dat vliegtuig die flat in vlammen zette. Maar toen was zij er allang weg en ik kwam alleen nog in de Bijlmer om er te werken.
  Fascinerend al die initiatieven daar. Een klusflat… dat monument. Mooie initiatieven.

  Geliked door 2 people

  • Regenboogvlinder 31 juli 2015 / 13:29

   Ja, zeker als je op de een of andere manier mensen kent die er gewoond hebben denk je daar aan. Vrienden van mij hebben er ook voor 1992 in gewoond. Veel doen ze hè, het is echt niet zo dat het daar in die wijk allemaal stil staat hoor, reuring genoeg!

   Geliked door 1 persoon

 2. Vonnieb 30 juli 2015 / 21:13

  Inderdaad de Bijlmerramp Weet ik ook nog goed, heftig was het toen, dat wat er allemaal op televisie kwam.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 30 juli 2015 / 23:02

   Ja dat was heel heftig Vonnie en om daar te lopen op die plek deed me echt iets..

   Like

 3. Kakel 30 juli 2015 / 20:45

  Ik weet het nog als de nacht van gisteren. Diezelfde nacht brandde ons huis voor een groot gedeelte af. In een heel andere gemeente. En ook nog precies vier weken voordat we gingen trouwen (we woonden daar al samen…)
  Mooie symbool, de witte vrouw. Daar houd ik van!
  Ik hoop dat het flat de mensen biedt wat het uitgangspunt was.
  Lieve groet Kakel

  Like

  • Rob Alberts 30 juli 2015 / 21:01

   Is je huis weer helemaal opgebouwd?

   Brand is vreselijk.

   Vragende groet,

   Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 30 juli 2015 / 22:57

   Nou eigenlijk niet leuk natuurlijk, wat moet dat erg geweest zijn. Ik herinner me dat je er wel eens iets over hebt gezegd op je blog…
   😟

   Like

 4. minoesjka2 30 juli 2015 / 18:11

  Wat een interessant blogje zeg! Ik weet nog precies wat ik aan het toen was toen dat vliegtuig in de flat lande. Ik had avonddienst bij het spoor en had net mijn pauze er op zitten. De tv stond in het weekend s´avonds altijd aan, dus hoorde we het op het nieuws.
  Extra was wel dat de moeder, broer en zus van mijn ex schoonzus in die flat woonde en haar moeder een tijdje zoek is geweest ……….. erg indrukwekkend allemaal hoor.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 30 juli 2015 / 18:19

   Herkenbaar hè, dat veel mensen nog weten wat ze deden of waar ze waren. Oh wat zal dat angstig zijn geweest zeg.. Gelukkig goed afgelopen voor haar… Pffff

   Geliked door 1 persoon

   • minoesjka2 30 juli 2015 / 21:09

    Ja, gelukkig wel, maar inderdaad dat was voor mijn broer en zijn familie een hele angstige periode.

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 30 juli 2015 / 22:59

     Kan ik me voorstellen hoor, hier in de reacties wel meer mensen die toen in angst hebben gezeten..

     Like

 5. rietepietz 30 juli 2015 / 17:13

  Klopt, de Bijlmerramp zulen we zeker nooit vergeten ,ook zónder gedenkteken niet niet. maar het is prachtig dat er iets bijzonders voor gedaan is.
  Ik snap wel dat het aangrijpend is als je er langs loopt, zéker als je er ooit zelf woonde!
  Al met al een bijzonder vervolg van de wandelverhaal! !

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 30 juli 2015 / 17:18

   Ja indrukwekkend was het zeker.. Met name die uitspraken van buurtbewoners.. Zou nu zo snel niets kunnen terughalen maar het deed me wel wat.. Dankjewel Riet!

   Like

 6. marjolijn 30 juli 2015 / 17:08

  Ja, de vliegtuigramp vergeet ik nooit meer, heb er dagen als hulpverlener gewerkt.
  Ben er nooit meer terug geweest.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 30 juli 2015 / 17:20

   Oh Marjolijn, dus hij hebt het echt van heel dichtbij meegemaakt. Zal altijd in je herinnering blijven dan, kan niet anders…

   Like

 7. gewoonzoalsikben 30 juli 2015 / 17:03

  Ben lekker bij aan het lezen en nog even luisteren naar je zwijmel van zaterdag .Een heel mooi verslag over je bezoek aan de Bijlmer en zeker fijn om dat te doen met een mede blogger .En nee die ramp is niet iets om te vergeten brr ik krijg er nog kippenvel van .
  Elisabeth.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 30 juli 2015 / 17:21

   Leuk dat je de tijd neemt om bij te lezen.. Ik probeer ook alles bij te houden en soms lukt het niet. Ik volg nu wel veel blogs op het moment maar echt overslaan kan ik op de een of andere manier niet 😉

   Geliked door 2 people

 8. Merel 30 juli 2015 / 15:55

  Wat gaat de tijd toch snel al zo lang geleden dat vliegtuigongeluk …. Moet wel heel aangrijpend zijn als je op die plek komt

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 30 juli 2015 / 16:34

   Ja de tijd vliegt hè.. Ja was echt indrukwekkend en deed me echt wel wat..

   Like

 9. roadlaura1969 30 juli 2015 / 14:42

  Hoi Treeske, het is een zwarte dag in de geschiedenis wat die dag in de Bijlmer gebeurden, wat een schok en ellende.

  Ze hebben er een waardige gedenkplaats gemaakt, voor nabestaanden en alle betrokkenen. Ook voor dagjes mensen lijkt me het heel indrukwekkend.

  Geliked door 2 people

  • Regenboogvlinder 30 juli 2015 / 15:00

   Ja erg toch, dit soort rampen. Het was ook indrukwekkend, kan me niet voorstellen dat mensen daar zo aan voorbij gaan die er voor het eerst komen. Ik werd er stil van, en dat is bijzonder kan ik je melden…

   Geliked door 2 people

   • roadlaura1969 30 juli 2015 / 15:42

    Dat geloof ik je graag, het beeld van toen op televisie was al “onwerkelijk “. Gezwijgen wat het met alle betrokkenen doet.

    Geliked door 1 persoon

 10. Rob Alberts 30 juli 2015 / 14:40

  Wat een prachtig verslag heb je weer gemaakt.
  De foto’s, de linken en je beschrijving zijn geslaagd.

  Ja, zo is het een mooie herinnering aan onze wandeling.
  Maar ook een mooie weergave van een trieste gebeurtenis.

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 30 juli 2015 / 14:59

   Dankjewel Rob, ik hoopte al dat het allemaal goed over zou komen! Was weer even terug op maandag 20 juli, was een fijne middag!
   Zonnige groet terug!

   Geliked door 1 persoon

 11. Harrij Smit 30 juli 2015 / 11:11

  Mooi relaas, Tess, over een tragisch stuk ellende vanwege die ramp. Zo kom je nog eens ergens. Alleen het weer werkte dus niet erg mee. Maar een diehard als jij zit daar natuurlijk niet mee 🙂 .

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 30 juli 2015 / 11:33

   Dankje Harrij, het was inderdaad te tragisch.. Ja, dit wilde ik graag meepakken nu ik zo dichtbij was. Nee, die regen was niet fijn, het was echt miezerregen, dus je denkt het valt wel mee, maar uiteindelijk word je dus toch echt nat tot op je hemd, dat ik dus niet aan had haha.
   Ik had niet eens een jas aan, die lag in de auto, en mijn shirt had korte mouwtjes ;-). En Rob in zijn witte zomertenue, maar we zijn er zeker niet voor gevlucht.
   Mijn moedertje zei vroeger altijd, niet zeuren, je bent niet van suiker dus je smelt niet… 😉
   En ze had gelijk, ik heb al zoveel regenbuien (en niet eens met tegenzin haha) getrotseerd en ik besta nog steeds 😀

   Geliked door 2 people

   • Harrij Smit 30 juli 2015 / 11:42

    Nou, ik ben blij dat ik er niet bij was – ik heb geen echte hekel aan regen, maar zo alleen met een T-shirt.. 😦 Ik vind je een held 😀

    Geliked door 1 persoon

 12. Lot 30 juli 2015 / 11:10

  Ik kan me het moment nog heel goed herinneren. We zaten Studio Sport te kijken ergens na 19.30 en dat werd onderbroken met de beelden. Ik kende de omgeving redelijk – in ben Amsterdamse- en zag dat het vliegtuig tussen een opening van 2 flats was gevlogen en dat niet het hele gat door de inslag was veroorzaakt.
  De rest van de avond met verschrikking zitten kijken.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 30 juli 2015 / 11:34

   Ik zat inderdaad ook voor de TV toen… en wij hadden er ook nog gewoond in die wijk, dus heel erg schrikken was het…

   Like

 13. Morgaine 30 juli 2015 / 11:08

  Ja mijn hart stond stil toen ik het zag gebeuren op tv… LIVE… het ronken van de motoren en dat vliegtuig hebben wij zelfs gezien boven het Gooimeer, mijn moeder zegt nog, zo dan, die komt wel heel laag over vliegen.. wisten wij veel.

  Mijn kindje in mei 92 geboren was niet lekker, ze lag boven in opa en oma’s bed, tijd voor voeding en ik ging alleen naar boven. Ik zette de tv aan en hop… ik heb mijn kind snel weer op bed gelegd en struikelde naar beneden, in de woonkamer was het stil omdat ze dachten dat ik van de trap af viel, om vervolgens direct naar de telefoon te graaien en mijn schoonouders te bellen. Zoals ik al eerder vertelde, woonde mijn schoonzus en zwager daar, maar ik wist niet hoever dat uit elkaar lag van elkaar, toen hoorde ik al snel de stem van mijn schoonzus die opnamen zelf, ze was gelukkig in Almere om vervolgens ook de tv daar aan te zetten en zo ook bij ons thuis…. Ja.. als de dag van gisteren weet ik dat nog…

  X

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 30 juli 2015 / 11:37

   Verschrikkelijk was het om te zien, was een drama! Jij weet nog wel heel precies hoe het in jouw beleving zich afspeelde. Heel erg schrikken. En wat een opluchting dat je dan hoort dat alles goed is met je familie zeg… X

   Geliked door 1 persoon

 14. Ferrara 30 juli 2015 / 09:42

  Dat was een interessante rondgang door een, op veel fronten, bewogen buurt. Mooi verteld ook.

  Geliked door 1 persoon

 15. John 30 juli 2015 / 09:02

  Ik kan het me nog wel herinneren, maar echt goed eigenlijk niet meer. Ik weet niet eens meer wat ik toen deed of zo. Wel dat het verschrikkelijk is wat er gebeurde. Vreselijk gewoon en ik vind het een mooi monument geworden wat men er voor de gedachtenis gemaakt heeft.

  Dat er niemand op dat eilandje komt is wel een beetje raar lijkt me. Er zullen toch genoeg mensen zijn die er wat mee hebben zou je denken.

  Jullie hebben een mooie en indrukwekkende middag gehad.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 30 juli 2015 / 09:52

   Het was een vreselijke ramp, als ik daar toen nog gewoond had, had ik het bijna kunnen zien gebeuren brrrr. Ik vind het nog steeds vreemd dat er niemand op dat eilandje schijnt te komen. Maar ze is zo groot dat ze ook van ver goed te zien is, misschien daarom… Ze waakt zeg maar 😉

   Geliked door 2 people

 16. Marja 30 juli 2015 / 08:55

  Indrukwekkend. Je hebt het mooi beschreven en laten zien. Ik kijk al uit naar je volgende uitstapje. 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 30 juli 2015 / 08:57

   Dankje Marja! Ik neem je gewoon een beetje mee zo hè.. leuk! 🙂

   Like

 17. Bianca Schreur 30 juli 2015 / 08:37

  Ik zat bij mijn vriendin in de Jordaan toen dat gebeurde. In angst omdat een andere vriendin daar ergens woonde. Ze was gelukkig veilig thuis bij haar ouders vernamen we achteraf.
  Ik ben er nooit meer terug geweest….

  Like

  • Regenboogvlinder 30 juli 2015 / 08:50

   Enge momenten hè.. wij kenden er niemand meer in die tijd. Maar toch hè, al de mensen, ook veel illegalen waarschijnlijk die niet eens meegeteld zijn… 😦

   Like

 18. Myriam 30 juli 2015 / 07:43

  De Bijlmerramp, ja, die staat me nog levendig voor de geest…. Mooie terugkeer in de tijd met Rob 🙂

  Geliked door 2 people

  • Regenboogvlinder 30 juli 2015 / 08:10

   Dat is natuurlijk is dat in de heel Europa nooit meer wordt vergeten hè. Afschuwelijk en apart om daar op die plek te lopen, was er echt nooit meer geweest..
   Ja was een prachtige middag, ondanks de regen 😉

   Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.