Snurken… zo gênant…

 

snurkenWie al langer bij mij leest – met name voorheen op mijn oude blog – heeft vast al eerder iets gelezen over mijn snurk-probleem…

Als je nieuwsgierig bent klik je HIER

Eigenlijk vind ik het te gênant voor woorden, maar gelukkig ben ik niet de enige die hier last van heeft. En dus wil ik het er wel even over hebben, want lieve mensen, er is zowaar misschien iets aan te doen… haha!

Mijn moedertje was nooit te zwaar – ik haal dat aan want soms wordt snurken ook geweten aan overgewicht – maar zij snurkte als een bootwerker. Dat ze er zelf niet wakker van werd vonden we altijd allemaal een wonder. De kleindochters hebben tijdens een logeerpartij, omdat zij wakker werden van het gesnurk van oma, wel eens gewoon rond haar bed gestaan om te kijken of ze wakker werd, maar nee hoor… Dus ik zal het wel van haar hebben…

Voordat ik alleen woonde had ik er met mijn partner een simpele oplossing voor gevonden. Hij ging gewoon eerder slapen dan ik en als ik dan eenmaal het licht uitdeed en in slaap viel werd hij er niet meer wakker van. Alleen in de ochtend, hij was gelukkig een vroege vogel, ging hij het bed maar uit want dan was het niet om aan te horen voor hem.

Maar nu ben ik dus voor een snurkonderzoek naar het ziekenhuis geweest. Ik wil er wel eens vanaf… en er zijn tegenwoordig best wel mogelijkheden om het snurken te voorkomen en/of te reduceren.

Ik had een gesprek met een KNO arts en een gesprek met een longarts. Nadat ik wat ademhalingstesten had gedaan werd besloten dat ik een slaapregistratietest (polygrafie) zou krijgen. Dit werd geïnitieerd door de longarts, voornamelijk om te kijken of ik ook last zou hebben van slaap-apneu’s. Een mooie naam heeft die kwaal: Obstructief Slaap-Apneu-Syndroom (OSAS).

Dat onderzoek kan in het ziekenhuis, maar tegenwoordig ook thuis worden gedaan. Afgelopen donderdag heb ik het kastje in het ziekenhuis aangemeten gekregen en moest ik er ’s nachts thuis mee slapen. Het is zo groot als een mobiele telefoon en ik moest het met een flexibele band net onder de borst vastmaken, daaraan bevestigd zat een band om mijn buik, een band net onder mijn armen, een sensor onder mijn neus en een klemmetje aan mijn wijsvinger. Daarin brandde een rood lampje, zodat ik kon zien dat het kastje was ingeschakeld. De foto zal ik jullie besparen ;-).
De eerste 4 uur heb ik door kunnen slapen, maar daarna niet echt meer, tenminste zo leek het.

De uitslag was duidelijk, gistermiddag telefonisch doorgekregen van de longarts. Ik had niet gedacht dat ik van die apneu’s zou hebben. Ben niet moe overdag of slaperig. Maar ik heb toch ongeveer 20 apneu’s per uur, niet echt heel veel, 5 is acceptabel, maar toch teveel om er niets aan te doen.

Sowieso was het de bedoeling dat ik nog een ander onderzoekje zou krijgen, dat gaat de KNO arts doen, een zogenaamde ‘slaapscopie’ of somnoscopie. Voor dat onderzoekje, dat ongeveer 10-15 minuten duurt, krijg ik een lichte narcose toegediend, vandaar dat ik ook een een gesprekje heb gehad met de anesthesist. Tijdens de slaap, waar ik dan natuurlijk als een blok in val, want daar ben ik echt heel goed in, wordt nagekeken wat er gebeurt als ik snurk. Ook gaat de KNO arts dan beoordelen wat de mogelijkheid is om dit snurken en de slaap-apneu’s te voorkomen.

Snurkbeugel

Volgens de longarts is de mogelijkheid voor het aanmeten van een snurkbeugel (MRA) een goede optie… En als de KNO-arts er anders over denkt moet ik meteen weer opdraven bij de longarts. Mocht de snurkbeugel een oplossing zijn, dat weet die KNO-arts na zijn bevindingen tijdens die slaapcopie dan ook heel zeker, kan deze worden aangemeten en moet ik na een maand of 4 terugkomen bij de longarts om nogmaals een slaapregistratietest te laten doen om te kijken welk effect de beugel heeft.

Dus… mocht het je interesseren… dit krijgt nog een vervolg…

 

62 gedachtes over “Snurken… zo gênant…

 1. rietepietz 16 september 2015 / 18:32

  Volgens Henk kán ik af en toe snurken als een bootsman maar als hij me dan wakker maakt hoor ik écht niks hoor;-) Henk heeft zelf trouwens behoorlijk was slaapstoornissen waaronder soms apneu’s waar hij benauwd wakker wordt. Verder is het een “druk baasje”in z’n slaap tijdens de REMslaap , ik kijk nergens meer vreemd van op!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 september 2015 / 20:41

   Haha, heb jij dan soms de oordopjes in Riet? Heeft hij het al eens laten onderzoeken? Kan ook gevaarlijk zijn hoor… Ik word nooit wakker ’s nachts maar heb toch apneu’s, en dat is niet best. Houd het in de gaten hoor!

   Like

   • rietepietz 16 september 2015 / 20:54

    Henk spookt héél veel ’s nachts, komt wel een langs in logjes, nee nooit naar laten kijken!

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 16 september 2015 / 20:58

     Dat gespook zal niet veel aan te doen zijn, deed ik ook heel erg, slaapwandelen, praten, lachen… Maar die apneu’s, als jij dat echt merkt.. zou ik toch een keer laten testen…

     Like

     • rietepietz 16 september 2015 / 21:21

      En fluiten, hard lachen, zingn, met kussens smijten, schoppen en slaan enz. Gaat wel beter sinds hij in de middag ruim een uur slaapt.

      Geliked door 1 persoon

      • Regenboogvlinder 17 september 2015 / 09:44

       Mijn hemel wat een druktemaker.. Dat is wel heel apart haha
       Maar jij slaapt er normaal gesproken doorheen? Of word je er echt wakker van?

       Like

       • rietepietz 17 september 2015 / 16:26

        Als hij niet mijn kussen door de kamer smijt slaap ik er vaak wel doorheen, als hij erg met de armen en benen in de weer is ga ik wel eens ergens anders liggen want een tand door m’n lip is al eens gebeurd en dáár wordt je wel wakker van natuurlijk.

        Geliked door 1 persoon

        • Regenboogvlinder 17 september 2015 / 17:28

         Tjonge wat een geknok ’s nachts, haha. Rukt hij dan jouw kussen onder je hoofd vandaan? Mijn god hilarische hoor, maar ja jij bent het gewend…al zoveel jaren haha..

         Like

 2. Albert y Mara fotoblog 16 september 2015 / 00:24

  Met verbazing deze log van je gelezen. Je hoeft dus niet af te vallen. Waarom doe je dit eigenlijk? Voor de evt. nieuwe (LAT) relatie die je gaat krijgen, of gewoon voor jezelf. Niemand heeft er toch last van dat jij snurkt. Sterkte Trees, ik lees je vervolgverslag t.z.t. wel. Salu2 Albert

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 17 september 2015 / 09:53

   Waarom ik dit doe? Omdat het zo erg is, volgens mijn ex en dochter, als eerste voor mijn gezondheid. Slaapapneu’s zijn gevaarlijk hoor. En het is vervelend voor een eventuele nieuwe partner ja, je weet tenslotte nooit hoe het leven loopt.. hè..
   Salu2

   Like

 3. gewoonanneke 15 september 2015 / 21:51

  Het lijkt me inderdaad heel vervelend als je er last van hebt. Dit weekend sliep ik ook op een kamer met iemand die zo vreselijk snurkte kon er echt niet van slapen. Maar daar was de reden echt roken en drinken die combinatie. Zelf gil ik soms in mijn slaap en praat ik hardop. Ook niet altijd handig maar dat is maar even soms. Succes met je verdere onderzoeken.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 17 september 2015 / 14:46

   Is toch geen doen met iemand op een kamer die snurkt? Ik zie wel wat het oplevert. Ja je hebt er wel eens over geschreven haha, gillen in je slaap. Alles kan hè, ik word ook nog wel eens met tranen wakker.. Ook raar, want soms weet ik echt niet waarom. En ij ben wel eens van mezelf wakker geworden omdat ik keihard aan het lachen was, dat is dan wel weer leuk haha..

   Geliked door 1 persoon

   • gewoonanneke 17 september 2015 / 19:01

    Ja als iemand er toch niets aan kan doen zoals jij dan is het gewoon heel vervelend voor diegene toch. Hoop dat het wat helpt voor je. En zo’n nachtje kom ik dan ook wel door hoor, oordopjes in dat helpt goed ;).

    Geliked door 1 persoon

 4. די מריו 15 september 2015 / 20:57

  Ik hoop voor je dat het helpt zeg, want dat zou een verademing zijn. Ik hoor hier nog niet echte klachten, dus ik laat het nog maar zo.

  Love As Always
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 21:31

   Nou ik ook… wees maar blij dat het bij jullie nog niet speelt ;-).Maar gelukkig zijn er tegenwoordig oplossingen voor!
   Groetjesss

   Like

 5. Mrs. T. 15 september 2015 / 19:22

  Ik zou willen dat mijn man zegt dat hij er iets aan wil doen. Helaas. Ben benieuwd naar het vervolg. Kan ik het hem laten lezen tzt.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 20:25

   Nou wie weet, die onderzoeken kunnen nooit kwaad en wie weet hoe simpel het op te lossen is? Er komt echt een vervolg want ik zal sowieso laten weten wat eruit komt. Sterkte ermee? Heb je ook oordopjes net als Kakeltje?

   Like

  • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 20:17

   Anders ik wel… Zou toch wat zijn hè.. Dan maar zo’n bitje in.. Helpt ook tegen de apneu’s dus 2 vliegen in een klap 👍🏼

   Like

 6. Melody 15 september 2015 / 19:09

  Nou meid…wat let je! Als het jou maar goed doet maakt het niet uit hoe het opgelost wordt toch?
  En schamen? Ja dat snap ik wel maar anderzijds, je kan er zelf zo verrekte weinig aan doen.
  Mijn vader deed het altijd enorm luid, en Joop liet zich ook nooit onbetuigd. Afvallen was het devies… nou is J wel veel kilo’s kwijt maar het snurken is niet veranderd …hij krijgt dus regelmatig een duw en als hij niet luistert….verkas ik naar de bank 😉

  Kom ik vanmiddag thuis krijg ik te horen dat ik hem heb wakker gehouden met mijn gesnurk en dat hij een aantal uren op de bank heeft doorgebracht….. grinnikend zij ik ‘ dat had je inmiddels dik verdiend na 32,5 jaar tegen mij aan snurken en mij naar de bank jagen 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 21:34

   Inderdaad, ik kan er ook niks aan doen en ik heb er geen moeite mee hoor, om dit aan te kaarten. Nee gewicht scheelt wel iets, maar kan nooit veel zijn. Haha, dat was een koekje van eigen deeg weggeven dan! N is nooit het bed uit gevlucht, dat was hem zijn eer te na. En ik dus ook niet.. haha

   Like

 7. Thomas Pannenkoek 15 september 2015 / 17:56

  Snurken is één iets, maar naar het schijnt lost een gemiddeld mens ongeveer tien winden per nacht. In combinatie met dit snurken moet dit nogal fanfare geven in jouw bed 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. marjolijn1 15 september 2015 / 17:50

  Succes meis, hoop dat je een oplossing kunt vinden.

  Geliked door 1 persoon

 9. Hartelijke Hot Hulk 15 september 2015 / 17:29

  Nog nooit een HULK ’s nachts horen brullen zeker?

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 21:32

   Ehhh nee? Kan toch ook niet? Jij bent de enige Nederlandse HULK.. ☺️😉😀

   Geliked door 1 persoon

 10. imerks56 15 september 2015 / 16:44

  Goh, hebben we weer iets gemeen!!! En ik maar denken dat het van de wijn komt!!! Maar ook zonder wijn schijn ik hele oerwouden door te zagen. Dus ligt het niet aan de wijn en ook niet aan teveel gewicht! Ben heel benieuwd of die beugel helpt…..

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 18:28

   Haha, moet niet gekker worden hè Ingrid. Maar goed dat we aparte kamers hebben bij jou in januari 😉

   Like

 11. Kakel 15 september 2015 / 14:41

  Mijn man snurk enorm maar de hond wint het met gemak van m 😉 Ik slaap met oordoppen en een druppeltje slaolie. Geen probleem!
  Succes met je onderzoek.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 15:03

   Haha, ja meestal is het andersom en is het de vrouw die er last van heeft. ‘Ex’ vertikte het om oordopjes in te doen, zeurde liever denk ik nu.. ;-). Dankje Kakeltje!

   Like

 12. cornma 15 september 2015 / 11:25

  Volgens echtgenoot snurk ik ook, maar ik heb er zelf geen last van, dus…. Noormaalgesproken slaap ik echt de hele nacht door, maar hij snurkt af en toe zo hard dat ik er wakker van word en dat is dan weer wat minder.
  Stoer dat je er iets aan wilt doen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 12:40

   Haha, nee dat is meestal zo hè, ik heb er ook geen last van, maar vind het wel vervelend dat ik het weet…
   Dankje, ik hoop dat een operatie me bespaard blijft… maar ik wacht het af. Voorlopig eerst dat onderzoekje nog… Mijn ‘ex’ snurkte eigenlijk nooit.. soms dacht ik wel eens, hij leeft toch nog wel. Zo stil sliep hij. Alleen na een feest met wat meer alcoholinname dan normaal was het raak.

   Like

 13. Rob Alberts 15 september 2015 / 11:05

  Hoewel ik het bij iedereen ontken wil ik hier wel toegeven dat ik ook snurk.

  Ik lees graag verder hoe het jou vergaat ……

  Nieuwsgierige groet,

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 12:36

   Wat een bekentenis dan Rob! Zie je wel zo erg is het niet om het toe te geven ;-). Ik denk eerlijk gezegd dat zeker meer dan de helft van de mensen snurkt. Houd het hier maar in de gaten!
   Zonnige groet!

   Like

 14. ria 15 september 2015 / 10:40

  Er liggen op dit moment twee snurkende honden in mijn buurt. Het nodigt me uit even een dutje te doen, wie weet snurk ik ze wakker. 😉

  liefs,Ria

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 12:33

   Ach Ria, het is een goed streven.. Zelf hoor je het natuurlijk ook niet… 😉
   Liefs, Trees

   Like

 15. Lot 15 september 2015 / 10:36

  Met belangstelling blijf ik ook meelezen. Ook ik heb er last van. Ik denk dat het komt omdat ik aldoor het gevoel heb dat er slijm in mijn keel zit. Nachten dat ik dat niet voel hoor ik partner ook niet klagen.
  Gisteren ook naar KNO geweest, ik heb al neusspoelingen geprobeerd maar daar raakt het steeds meer van geirriteerd. Nu mag ik helemaal geen drop en pepermunt produkten meer nemen en drop ben ik zo gek op!!!!

  Ik mag alleen zoete snoepjes, zeeuwse babbelaars zoden goed kunnen werken en thee met honing. Net de snoepla opgeruimd en de drop etc gaat even achter slot en grendel.

  Over paar weken terug en dan zien hoe het gaat of anders verder onderzoek.

  ;

  Geliked door 1 persoon

  • Lot 15 september 2015 / 10:40

   PS over gewicht hebben we het ook gehad, ik ben al jaren wel 8-10 kilo te zwaar maar wel constant en afvallen lukt me door leeftijd en .beweegproblemen niet goed. KNO arts gaf zelf ook aan dat afvallen lastig is en constant blijven is ook dan beter dan krampachtig proberen.

   Is ook lastig als je voor die droge mond dingen die suiker bevatten moet eten.

   Geliked door 1 persoon

   • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 12:35

    Ik geef die arts gelijk hoor, dat gejojo is ook niet goed. Nou zeg, dan kun je echt wel aan de gang blijven…

    Like

  • Anja 15 september 2015 / 11:10

   Herkenbaar wat Lot schrijft! Heb precies hetzelfde gevoel en snurk dan ook. Ook KNO-arts, scan (holtes zijn schoon volgens de scan, al voelt dat niet zo). Ook neusspoeler aangeschaft, maar merk geen verschil. Tip van snoepjes kende ik niet, maar ik eet eigenlijk nooit drop of pepermunt. Wel napoleon zuurtjes, misschien helpt het als ik die in de ban doe … Maar wat moeten we dan meenemen op onze fietstochten? Heerlijk, ouder worden!

   Geliked door 1 persoon

   • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 12:38

    Nooit weg die tips hè, je wordt altijd wijzer op zo’n blog vind je niet?

    Like

   • Lot 16 september 2015 / 08:38

    Hoi Anja, goed te horen dat ik niet de enige ben, Heb je al gegoogeld op “brok in de keel” daar vind je ook veel info o.a. mogelijke oorzaken.
    De citroensnoepjes kunnen door de zuurte zeker irriteren denk ik. Er is zoveel anderswat je wel zou kunnen meenemen toch, zoek eens honingsnoepjes of zo iets.

    Geliked door 1 persoon

    • Anja 16 september 2015 / 08:50

     Dank voor de tip Lot! Ik ga zeker even kijken. Had nooit gedacht dat ‘brok in de keel’ ook een andere betekenis kan hebben ….😉

     Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 12:34

   Mooi dat je mee blijft lezen Lot, er komt zeker een vervolg. Ik ben zelf ook zo benieuwd wat er nu echt voor remedie voor mij is. Oh ik ben dol op drop, maar vanwege hoge bloeddruk eet ik het eigenlijk nooit, ik koop het in ieder geval niet. Er zal vast een kern van waarheid in zitten…

   Like

 16. stapstories 15 september 2015 / 10:10

  Ik snurk ook. Heb daar in juni nog over geblogd.Ook over mijn ervaringen met de snurkbeugel. Was helaas geen succes. Wat overigens niet wil zeggen dat jij het niet zou moeten proberen.

  Like

 17. probosalem 15 september 2015 / 09:41

  Je bent zo actief en vol energie, volgens mij mankeer je niets. Als jij zelf goed kan slapen en je eigen gesnurk niet hoor, waar maak je je dan druk over ?

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 09:52

   Haha, ja Bar, zo is het ook, maar toch wordt er nu geadviseerd er iets aan te doen. En ik vind dat wel fijn… je weet nooit hoe een leven loopt hè.. Ik hoop niet altijd alleen te blijven slapen 😉

   Like

 18. Marja 15 september 2015 / 09:33

  Stoer om het hele circuit te doorlopen. Ik hoop zo dat er een oplossing wordt gevonden.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 09:38

   Ach Mar, ik wil er gewoon vanaf, dus dat moet dan maar.. ;-). Hoop het ook!

   Like

 19. Erna van der Vliet 15 september 2015 / 09:15

  ja , het is een familie kwaal. ook je broer snurkte als een bootwerker. uit het onderzoek bleek dat hij 70 ademstops had en dus eigenlijk niet meer sliep. hij was dus wel altijd moe overdag. nu met het apneu masker en de luchtdruk op een sterke instelling is het snurken weg en de vermoeidheid ook.. dus er is hoop voor je. alleen jammer dat je er s’morgens zo verfomfaaid uit ziet als je het masker af doet.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 09:21

   Haha, ja ik wist het, Pa zal het ook wel gedaan hebben, dus hebben we het ook nog eens van 2 kanten meegekregen. Zo, dat is nogal wat zeg 70 stops. Hij moet dan echt doodmoe geweest zijn. Maar zo’n masker hoef ik gelukkig niet, alleen ben ik blij voor de mensen die het zo erg hebben dat het bestaat. Kwaliteit van leven wordt beter en het is ook nog eens voor de veiligheid. En die deuken en zo, ach, duurt iets langer als je ouder wordt, maar die trekken toch wel weer weg?
   Dus jij slaapt ook weer lekker nu hij niet meer snurkt? 😉

   Like

 20. John 15 september 2015 / 09:14

  Ja, snurken… Ik heb er alleen last van als ik tijdens het eten of zo in slaap val 🙂 in de nacht gelukkig niet. Mijn partner weer wel. Ze heeft dar al eens een ingreep voor gehad vanwege haar neusslijmvliezen, maar het komt steeds terug.
  Nou ja, jij bent er straks van af. Dat is al heel wat 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 09:23

   In de nacht niet? Ja, dan lig je natuurlijk in en andere houding. Hoewel de houding voor mij niet uit schijnt te maken volgens mijn dochter pfff.
   Ik was ook bang voor een operatie, dacht al aan het neus-tussenschotje of de huig, heb ik vaker gehoord, maar hopelijk is het allemaal niet nodig.
   Hope so… ik spring een gat in de lucht dan hoor! Groetjesss

   Geliked door 1 persoon

 21. Anja 15 september 2015 / 09:11

  Bizar zeg, wat we blijkbaar allemaal tijdens onze slaap kunnen doen … En dat we daar niks van weten … Ik vind het stoer, dat je dat hele circuit doorgaat. Het is niet zomaar klaar, zoals blijkt uit je verhaal. Ben benieuwd naar het vervolg en hoop natuurlijk, dat er een oplossing komt. 💋

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 09:18

   Gelukkig wandel ik niet meer in mijn slaap, tenminste dat hoop ik niet. Dat was ook heel vervelend. Ja, die oplossing, daar hoop ik ook op. Al zal zo’n bitje voor de romantiek ook niet echt bevorderlijk zijn dus, maar ja… alles beter dan iemand die naast je ligt en met open mond oerwoudgeluiden uitstoot.. 😉

   Like

 22. Morgaine 15 september 2015 / 08:47

  Wat lees ik toch weer een onzin over snurken en overgewicht, hahahaha ik snurkte het hardste toen ik maatje 36 had, nu ik maat 48 heb, snurk ik minder zeggen ze, lol… En mijn opa met maatje normaal, die hoorde je ook door het hele huis heen, kon je ook naast gaan staan en kijken, hahaha

  Succes met de onderzoeken ik hoop dat het gaat helpen en natuurlijk ben ik benieuwd naar het vervolg.

  X

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 september 2015 / 09:24

   Ach ja, ik werd er ook altijd op gewezen, zo van… als je nou 5 kilo afvalt is het al een eind minder.. Nou ja, zal best iets schelen maar iedereen kan snurken. Jij hebt dus ook al voorbeelden. Dankjewel! Ik hoop het ook! X

   Geliked door 1 persoon

   • Morgaine 15 september 2015 / 10:54

    hahaha ja en die niet hoefden af te vallen 😉

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.