Rijles…

 

Autorijden in Zuid-Afrika… ze doen het links!

links-rijden

Plaatje van internet

Dat wist ik dus een aantal maanden geleden niet en ik had nog wel altijd gezegd dat ik dat nooit zou durven, dus ook nooit zou rijden als ik ooit eens in een linksrijdend land zou zijn.

Het gekke is dat het me niet uitmaakt in wat voor auto ik rijd, even aan de auto wennen en dat gaat prima. Groot, klein, busje, zelfs bijna 2 jaar geleden nog in een bus van 11 meter gereden, dat was al zoveel jaren een wens van mij!

Maar ja… in het aanmeldingsformulier stond de vraag of je een rijbewijs had… Ja dus..
En of je bereid was een Internationaal rijbewijs mee te nemen… Ja dus.

En toen kwam ik er later achter dat er links gereden wordt. Het leek me doodeng… dus ik wist echt niet zeker of ik het wel zou durven…

De vrijwilligers worden ingezet voor schoolritten, kinderen brengen en halen, en voor ziekenhuis- of doktersbezoekjes met een ‘aunty’ erbij natuurlijk. Dat vind ik dus helemaal een grote verantwoordelijkheid en heb dus een grote slag om mijn arm gehouden. Het is echter geen enkel probleem, voel je je niet safe dan hoeft dat dus echt niet.

Gisteren kregen we de test, een soort van rijles dus. Samen met nog een nieuwe Zweedse vrijwilligster moesten we om de beurt een eindje rijden.

Lovisa mocht als eerste, ze had een voorsprong want ze was in Australië geweest en had daar ook gereden en dat ging dus prima. Daarna Nicole, logisch natuurlijk was het even zoeken. Maar met rustig aan doen ging het best goed. Het is natuurlijk heel raar dat je ten eerste aan de andere kant in de auto stapt en ten tweede dat de pook aan de linkerkant zit. En uiteraard de richtingaanwijzers weer rechts..pfff…

Toen was het mijn beurt… Tijdens de community-toer diezelfde ochtend had ik naast Henry, de echtgenoot van Lynette die ons rondleidde, gezeten en onderweg een beetje afgekeken. Toen had ik bedacht dat het misschien allemaal wel mee zou vallen.

Het viel niet mee maar ook niet tegen. De auto sloeg een paar keer af en ik deed een paar keer de ruitenwissers aan.. Nam een keer een stoepje mee… Lekker bezig dacht ik zelf. Maar ja, het is niet fijn als er 3 mensen in de auto zitten die op je letten.. je voelt je dan nog sneller onzeker. Maar ontevreden was ik dus niet…

Lovisa was natuurlijk geslaagd, die is ook meteen daarna gaan rijden in een andere auto, toen we naar het winkelcentrum gingen. En ja hoor… Nicole en ik ook, maar we hebben nog wat extra oefening nodig.

We kunnen de auto’s gewoon gebruiken na 15.00 uur. Wel aanvragen en kilometergeld betalen, maar toch vinden we het een geweldige service. Dus dat wordt oefenen de komende week en volgende week gaan we nog een keer met Chris, de maintenance-man, rijden en dan horen we of we ook of we goed genoeg zijn om de kinderen te vervoeren..

Waarschijnlijk is het niet eens nodig omdat er voldoende vrijwilligers zijn die kunnen rijden, En sowieso heb ik al voor mezelf uitgemaakt dat ik die taak echt niet op me ga nemen. Ik ga dus alleen recreatief rijden. Dus we kunnen naar het strand, naar de supermarkt en de winkelcentra, waar we maar willen. Een supergoede service die ze de vrijwilligers gunnen, want anders zit je hier toch wel een beetje geïsoleerd en vast.

Jullie horen het tzt wel…

 

Advertenties

49 reacties op ‘Rijles…

 1. son370 4 februari 2017 / 14:09

  In het begin is het even lastig en verwarrend maar als je gewend bent dan valt het reuze mee! Topper!!!!

  Liked by 1 persoon

 2. Barbara Kessels 4 februari 2017 / 11:05

  Tof hoor meis, maar wees maar erg voorzichtig. In welk plaatsje of dicht bij welke grote stad zitten jullie ?

  Liked by 1 persoon

  • Regenboogvlinder 4 februari 2017 / 11:25

   Oh ja zeker.. voorlopig in de buurt. En Nicole wil eigenlijk dat er nog een paar anderen bij zijn. Nou dat is ook goed natuurlijk! Ik zit in Margate!

   Like

 3. Flora 4 februari 2017 / 10:11

  Doe alsjeblieft voorzichtig.heb weer genoten van je verhaal

  Liked by 1 persoon

 4. Frans Delmee 4 februari 2017 / 09:44

  Goed dat je het doet, maar kijk uit als je van een grote parkeerplaats af rijd, dan kan het wel een verwarrend zijn! Succes, leuk om je berichten uit Zuid Africa te lezen.

  Liked by 1 persoon

 5. Morgaine 4 februari 2017 / 08:49

  Ik heb heel vaak gehoord van mensen die in een links rijdens land zijn geweest, dat de omslag niet zo lastig is, maar het terug komen wel, dat ze hier dan weer rechts moeten, hahahaha you go girl!

  X

  Liked by 1 persoon

 6. Adrie 3 februari 2017 / 23:05

  Het zal wel even wennen om links te rijden,maar jou kennende het gaat jou goed af 👍👍😘

  Liked by 1 persoon

 7. Kakel 3 februari 2017 / 20:45

  Ik vind het hartstikke goed dat je het “gewoon” achter het stuur bent gaan zitten! Een compliment waard. Het zegt zoveel over je doorzettingsvermogen en het maakt je meteen minder afhankelijk van een ander. Over zes weken vind je het raar dat “wij” rechts rijden (-:
  Lieve groet!

  Liked by 1 persoon

  • Regenboogvlinder 8 februari 2017 / 20:39

   Nou eerijk is eerlijk.. Nicole zei meteen dat ga ik doen. Maar eenmaal hier dacht ik.. waarom niet proberen. Maar kinderen rijden doe ik echt niet.. ja wie weet moet ik dan weer wennen. 😉

   Like

 8. Zij 3 februari 2017 / 20:01

  Goh! Bewondering voor je, hoor! Links rijden lijkt me zo verschrikkelijk moeilijk. Vooral voor mezelf dan. Ik zou het echt niet durven, denk ik.

  Liked by 1 persoon

 9. די מריו 3 februari 2017 / 19:51

  Ik heb het op mijn fiets ook weleens geprobeerd, maar ik kreeg mijn stuur niet aan de andere kant 😉

  Love As Always
  Di Mario

  Liked by 1 persoon

 10. AnneMarie 3 februari 2017 / 19:31

  Ik was blij dat we niet zelf achter het stuur moesten. Maar ja als je zo geïsoleerd zit dan zou ik er ook achtrr kruipen. Succes hoor.

  Liked by 1 persoon

 11. Wim van Lith 3 februari 2017 / 19:04

  O Trees ik heb zitten lachen toen ik je verhaal aan het lezen was. Je kruip wel in een bus in het drukke Nederland Geef toe het is even wennen Maar jij kan dat toch. Lieve Groet Wim

  Liked by 1 persoon

  • Regenboogvlinder 8 februari 2017 / 20:51

   Haha grappig… Ja joh ik kan dat zeker! Gaat steeds beter, maar de auto bedienen is het moeilijkste. Het links rijden niet eens..
   Liefs

   Like

 12. perdebytjie 3 februari 2017 / 17:57

  Probeer is die beste geweer!Ek stem egter saam met jou dat jy nie kinders moet vervoer nie.Dis ’n reuse verantwoordelikheid.Alle sukses…ek geniet jou vertellings baie!

  Liked by 1 persoon

  • Regenboogvlinder 8 februari 2017 / 20:49

   Dat vind ik dus ook.. mooi.. ik blijf ook bij mijn standpunt. Ik rijd geen kinderen. Gelukkig zitten ze niet zonder want er zijn genoeg vrijwilligers. Dankjewel! 😄

   Liked by 1 persoon

 13. Marja 3 februari 2017 / 17:40

  Super! Ik heb het in Engeland ook gedaan. Beetje eng, maar wel weer een overwinning.

  Liked by 1 persoon

 14. Hartelijke Hot Hulk 3 februari 2017 / 17:35

  Go for it girl!
  Met jou girlpower kun je dit.

  Liked by 1 persoon

 15. matroos 3 februari 2017 / 17:35

  Oh dat gaat wel lukken,ik reed in Engeland ook de stenen uit de straat.De schipper vond het 10x niks.Dus toerde ik die 1600km.

  Liked by 1 persoon

 16. rietepietz 3 februari 2017 / 17:21

  Lijkt me toch bést reuze lastig, we rijden hier meestal zó op de “automatische piloot” dat je hier heel erg bij na zult moeten denken. Kan me wel voorstellen dat je daarbij niet ook nog verantwoordelijk wilt zijn voor kinderen zolang het niet vertrouwd voelt om links te rijden.

  Liked by 1 persoon

  • Regenboogvlinder 8 februari 2017 / 20:43

   Dat klopt hoor. Vandaag deden we allebei weer een keer de ruitenwissers aan ipv de richtingaanwijzer.. Nee.. kinderen rijden doe ik echt niet. Al voel ik me nog zo zeker. Echt niet!

   Like

   • rietepietz 8 februari 2017 / 20:51

    Dat is ook wel héél veel verantwoording, dan moet je toch wel goed gewend zijn aan links rijden want kinderen leide je aandacht af.

    Liked by 1 persoon

    • Regenboogvlinder 8 februari 2017 / 21:17

     Daarom en de makkelijkste zijn het ook niet.. zou ook nooit alleen gegaan zijn hoor.. Maar nee is nee nu…

     Like

Reacties... ja graag, ik ben er dol op!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s