Community-tour rondom Margate KZN (deel 1)

 

U bent gewaarschuwd, dit wordt een lange, maar ik denk en hoop wel interessant!

Op donderdag hadden we met 5 andere vrijwilligers een ‘community-tour’!

Wat stel je je daar nou bij voor hè? Ik had begrepen dat de community’s allemaal dorpjes waren waar GCF ook actief is. Maar het begrip community is veel meer dan dat…

Community’s zijn eigenlijk gewoon leefgemeenschappen in de ruimste zin van het woord.

Henry, onze gids die ook werkt voor GCF, vertelde ons ook het een en ander over de geschiedenis van Zuid-Afrika om te kunnen begrijpen waarom het nu is zoals het is. De bevolking bestaat uit 70% zwarte mensen, 15% blanke en 15% diverse andere rassen, zoals Indiërs, Chinesen etc. en er wonen inmiddels 55 miljoen inwoners.

Zuid-Afrika bestaat eigenlijk dankzij ons, de Nederlanders, die in 1652 een kolonie stichtten. Maar al snel kwamen ook de Engelsen en veroverden het land. Vele honderden jaren was Zuid-Afrika afwisselend een Nederlandse en een Engelse kolonie, werden er oorlogen gevoerd en was er vaak onrust. Tot Zuid-Afrika in 1910 een onafhankelijke natie werd. Pas in 1994 werd Zuid-Afrika een democratie.

We gingen als eerste naar de community in de vorm van een stad, de stad Margate direct aan de kust van de Indische Oceaan. GCF is gevestigd in een buitenwijk van Margate, genaamd Gay Ridge.

Tot 1948 was Zuid-Afrika een mix van allerlei nationaliteiten. Toen werd de Apartheid opgericht. Een systeem dat iedereen die niet van Europese origine was, scheidde van de blanke bevolking. We kennen dat systeem, dat heel erg ver ging met belachelijke regels, natuurlijk allemaal. In die tijd (dat uiteindelijk duurde tot 1990) mochten er bijvoorbeeld in de community Margate geen zwarte of gekleurde (Chinese, Indische, Japanse noem ze maar op) mensen wonen.

De 2e community waar we naartoe reden was Southbroom.. een van de mooiste badplaatsen in de regio. Iedereen kan tegenwoordig huizen kopen in Zuid-Afrika. In dit gedeelte staan gigantische dure huizen. Beveiligde huizen, met hoge hekken met stroom erop. Meestal eigendommen van Zuid-Afrikanen die hier een vakantiehuis hebben. Europeanen bezitten hier ook bezittingen. Deze huizen worden goed verzorgd qua onderhoud, de tuin en de schoonmaak. Zodat als de eigenaar komt hij er zo in kan, hoewel sommige eigenaren er maar 1 of 2 maanden per jaar verblijven, meestal in de zomer. We reden door zo’n wijk en in de tuinen van de huizen waar we langs reden werd inderdaad onderhoud gepleegd en de tuin verzorgd. Een supermarkt vind je er niet, dit om de ‘gewone’ mensen te weren. Wel wat goede restaurants, dus uitgaan in de buurt is wel mogelijk.

Aan de zuidkust wordt voornamelijk suikerriet, bananen en macadamia-noten verbouwd en dus ook geëxporteerd. Ik vind dat zelf de allerlekkerste noten trouwens.
Deze noten zijn zo duur omdat ze het allermoeilijkste te kraken zijn van alle noten. Dit is tijdrovend en maakt de noten dus prijzig.

De ene snelweg die langs de kust loopt, is eigenlijk een soort grens tussen de luxe gemeenschappen en gemeenschappen waar echte armoede is. Dat contrast is echt zo groot.

Het wordt/is (misschien) al te lang dus wordt vervolgd…

 

Advertenties

37 reacties op ‘Community-tour rondom Margate KZN (deel 1)

 1. minoesjka2 6 februari 2017 / 17:30

  Interessante blog Trees, en ik vind hem zeker niet te lang hoor.
  Wat leuk zeg, dat je zo ook wat van de omgeving hoort/ziet.
  Echt wel heel mooi daar hoor.

  Liked by 1 persoon

  • Regenboogvlinder 9 februari 2017 / 08:27

   Dankje. Gelukkig maar dat je hem niet te lang vindt. Ze doen inderdaad hun best om ons ook wat wijzer te maken over de leefwijze’s van de mensen hier.

   Like

 2. Koen 6 februari 2017 / 08:18

  Mooi inkijkje in een wereld die mij heel bekend is. Als Zuid Afrikanen praten over ‘Coloured people’ dan hebben ze in de eerste plaats over ‘kleurlingen’ – (mixed blood) en niet meteen over Indiërs of Chinezen.

  Liked by 1 persoon

  • Regenboogvlinder 9 februari 2017 / 10:06

   Voor jou zeker bekend. Dat kan niet anders.
   Ik heb de term ‘ coloured people’ hier nog nooit gehoord. Nog even gecheckt bij Nicole maar zij ook niet. Misschien streekgebonden?

   Like

 3. HermanV 5 februari 2017 / 23:05

  Interessant Trees, zo zie je dat in elke uithoek van de wereld wel iets bijzonders te vertellen is. Ik merk dat je ervan kan genieten.

  Like

 4. Corry dijkstra 5 februari 2017 / 22:48

  Een super verslag Trees en zeker niet te lang. je bevind je wel in een andere wereld.Misschien kan je later wel een boekje erover schrijven. 😄😄👍

  Liked by 1 persoon

  • Regenboogvlinder 18 februari 2017 / 16:44

   Dankje Corry.. mensen die echt geinteresseerd zijn zullen het denk ik ook niet te lang vinden.. x

   Like

 5. rietepietz 5 februari 2017 / 21:07

  Je hebt gewoon veel te vertellen en dan is het niet zo gauw te lang hoor. pas op dat je lip niet scheurt met zoveel mensen die “eraan hangen” 😉 Zo leuk dat je er de tijd voor neemt om logjes te maken!

  Liked by 1 persoon

 6. Kakel 5 februari 2017 / 20:17

  De lengte viel mee: ik ging ervoor zitten en ineens las ik de laatste regel (-:
  Mooie foto’s. Nu hebben we een beetje een idee waar je terechtgekomen bent. Nooit geweten dat macadamia-noten moeilijk te kraken zijn. Ik ben het met je eens: het zijn de lekkerste noten.
  Lieve groet ♥

  Liked by 1 persoon

  • Regenboogvlinder 18 februari 2017 / 16:57

   Oh dat valt ook mee dus.. blij toe.
   Geb verse noten gekocht.. in stukjes..waroom dat is weet ik niet en ik heb er een met bast, echt knoerthard.
   Lieve groet terug.. zo leuk die belangstelling van iedereen. ❤

   Like

 7. Marja 5 februari 2017 / 19:32

  Heerlijk verslag en tegelijk een geschiedenisles. Het kan mij niet lang genoeg zijn. Zuig het allemaal in je op als een spons. Hier kijk je nog jaren met plezier op terug.

  Liked by 1 persoon

  • Regenboogvlinder 18 februari 2017 / 17:03

   Dankje Marja.. het is zo leuk om te delen en zeker met jullie enthousiastelingen 👍.
   Dat doe ik dus ook.. info opzuigen als een spons, vergeet het nooit meer!

   Like

 8. AnneMarie 5 februari 2017 / 19:31

  Mooi om te lezen. Heb zelf ook de voor geschiedenis van Zuid -Afrika verteld voor ik foto’s liet zien van het land. Is zo bepalend geweest. Super om jouw verslag te lezen.

  Liked by 1 persoon

 9. ria 5 februari 2017 / 19:11

  Wat hadden de blanken toch een ongelooflijke hoogmoed.
  Dank voor je mooie verslag en prachtige foto,s.
  Nee het was zeker niet te lang, zie uit naar het vervolg.
  Veel liefs

  Liked by 1 persoon

 10. די מריו 5 februari 2017 / 17:55

  Lang, maar zo goed te lezen dat het zo voorbij is. Wat een verhaal van het land. Mooie foto’s heb je erbij, ik kijk uit naar het vervolg.

  Love As Always
  Di Mario

  Like

 11. marjolijn1 5 februari 2017 / 17:13

  Mooi Trees, om zo toch ook de omgeving te verkennen.
  Op naar het vervolg.
  Alle goeds.

  Like

 12. margrietspanjaard 5 februari 2017 / 17:06

  Indrukwekkend en helder verslag, Trees, dankjewel. Er buitelt van alles door mijn hoofd mbt discriminatie in alle denkbare vormen naast zich gediscrimineerd voelen bij iedere vermaning…maar…al met al…genoeg andere zorgen daar. Ik hoop dat je toch ook meer van de binnenlanden te zien krijgt…het “echte” Afrika, zoals wij dat in Kenya zagen…rode zandwegen vol kuilen en kleine hutjes, loslopende kippen en apen…
  Kijk alweer uit naar je volgende verslag…hoe je haaks 🙂

  Like

 13. Adrie 5 februari 2017 / 16:29

  Wat een geweldig verslag,mooie foto’s echt 👍👍😘😘

  Like

 14. matroos 5 februari 2017 / 16:25

  We reizen gewoon mee,hoe fijn is dat.En wat maakt het uit al is het logje lang ik lees het toch wel.

  Tja de Nederlanders hebben zo’n beetje overal hun sporen achter gelaten.Dat ging beslist niet altijd vreedzaam,we ruilden ook wel eens wat of hakten wel eens wat in de pan.Ik denk niet dat ik ooit naar zuid-Afrika ga maar heb er wel veel over gelezen.

  Like

 15. Barbara Kessels 5 februari 2017 / 16:21

  Fantastisch Trees, wat een heerlijk land hè ? En wat een fantastisch verslag weer, toppie hoor.

  hoor.

  Like

 16. roadlaura1969 5 februari 2017 / 16:20

  Heel erg interessant om dit te lezen Treeske.
  Heeft Henry verteld hoe of wat Zuid-Afrika voor de Nederlandse Koloniale tijd heette?
  Lijkt mij dat de originele bevolking en land er lang was voor de Nederlanders. Of bedoelde hij dat het eerst alles Afrika was voordat het Zuiden tot stand kwam ?

  Over de apartheid en dat er woongebieden/openbaar vervoer enzv niet toegankelijk was voor de gekleurde mensen, dat vertelde mijn ouders mij, dat toen ze aan legde in Afrika met het schip, mijn moeder (Indische ) mijn vader pool dat er borden hingen *only for white* , zoals openbaar vervoer, park banken enzv..

  Mooi stukje en foto’s Treeske en zeker niet te lang 😊

  Liefs Laura xxx

  Liked by 1 persoon

Reacties... ja graag, ik ben er dol op!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s