Community-tour rondom Margate, KZN (deel 2)

 

Vervolg op DEEL 1

Andere community’s zijn de Townships. Omdat de Apartheid arbeiders nodig had om te werken in de fabrieken, de tuinen etc. werden er de zogenaamde Townships gebouwd.
Deze werden gecreëerd buiten de steden, zodat zwarte mensen daar konden wonen omdat dat in de stad dus niet mocht. Er was bijvoorbeeld geen tankstation, want met benzine kon met weleens een bom willen maken. Er waren geen winkels, supermarkts of andere voorzieningen. Alleenaan  de blanken in de steden werd toegestaan om zaken te doen. Dat is inmiddels wel verbeterd, maar nog maar sinds een paar jaar.

Een township werd ook op een bepaalde manier gebouwd. Er werd gezorgd voor natuurlijke grenzen. Een spoorweg, een weg maar slechts één toegangsweg. Ten tijde van de Apartheid kon men, als iemand crimineel gedrag vertoonde of wat ook, met slechts 2 tanks (er was heel dichtbij een militaire basis) de toegangsweg afzetten en er kon dus helemaal niemand meer in of uit. De mensen die verkeerde keuzes maakten lieten het daarna wel uit hun hoofd om zich te misdragen want de straffen waren niet misselijk.

nosithagamalakhe

Op de foto hierboven (van Google Maps) is de rondweg rond het dorp Gamalakhe
duidelijk te zien en ook de enige toegangsweg. 

Henry bracht ons dus verder naar de andere kant van de snelweg, waar we het ‘rural’ gedeelte inreden richting de community Nositha, waar GCF ook pleegouders voor de kinderen heeft geworven en gevonden. Het was een arme gemeenschap en onder andere is GCF oplossingen gaan zoeken om het voor de mensen makkelijker te maken. Er werd bijvoorbeeld een programma opgesteld en ze geleerd om hun eigen groenten en fruit te kweken. Daaruit ontwikkelde zich een 2e organisatie die deze goederen van de mensen koopt, zodat ze ook inkomsten genereren uit dit werk. Deze organisatie functioneert inmiddels zelfstandig, want het project groeide en groeide. Er zijn ongeveer 500 kleine boeren aangesloten bij hun eigen Coop.

Mensen hadden jaren geen stromend water, elektriciteit, riolering. Ze hebben daar gewoon een stukje land in gebruik genomen en hebben daar een woning op gebouwd, of wat erop lijkt. Het is goedkoop want belasting hoeven ze niet te betalen. De meeste inwoners zijn nu vrouwen met kinderen want hun man en vader is vaak ergens anders aan het werk en komt maar af en toe thuis. Er is geen industrie dus ook geen kans op werk dicht bij huis. De vrouwen verbouwen wat mais, suikerriet, bananen etc. voor hun eigen gebruik.

De mensen die al heel lang in een dergelijke community wonen hadden dus ook geen water. En moesten daarvoor naar een nabije rivier lopen. Dit soort community’s is dan ook altijd vlakbij een rivier gesitueerd. Toen de nieuwe regering in 1991 werd gekozen werd er gezorgd voor pijpleidingen voor water-tappunten voor dit soort community’s, zodat men niet meer naar de rivier hoefde. Er kwam een tappunt voor 20 tot 30 families. Maar ja, als je aan het eind van een dorp woont moet je nog wel een heel eind lopen natuurlijk.
Maar wat was dat een geweldige verbetering!
Er is ook een crèche die is opgezet door GCF. Er zijn voedselprojecten voor schoolkinderen die bijvoorbeeld bij hun grootouders wonen omdat ze geen ouders meer hebben of omdat die elders werken. Er wordt per dag voor minstens 70 maaltijden gezorgd. Joop is daar alweer diverse keren geweest want de mensen waar hij logeert hebben dat in hun beheer.

Inmiddels worden er ook grotere huizen gebouwd door de mensen die inmiddels een beter inkomen hebben. Ze willen daar niet weg want het blijft goedkoop wonen. Er zijn mensen bij die bij de gemeente werken, advocaten, leerkrachten en zakenmensen.
Of ze bouwen huizen voor hun ouders. Want daar zorgen kinderen hun leven lang voor. Als ze als vrije, jonge mensen ergens gaan werken en alleen een kamer huren, sturen ze 70% van hun verdiende geld naar hun ouders. Dat is heel normaal en gebeurt tegenwoordig nog steeds.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Na een korte stop met een prachtig uitzicht reden we door naar de Township Gamalakhe.

In Gamalakhe wandelen de koeien en de geiten gewoon over straat. Dat is wel grappig om te zien.

Er staan gewone huizen die mensen zelf gebouwd en betaald hebben, maar ook nog echt hutjes, gebouwd van hout, golfplaat etc. Men noemt dat ‘informal settlement’. Ook werden er door de regering huizen gebouwd die ze konden huren. Na 20 jaar kregen de mensen de kans hun huisjes te kopen en degenen die zich dat konden veroorloven maakten er een prachtig thuis van. Zo kun je echt armoede en redelijke welvaart naast elkaar aantreffen.

Maar er is dus echt ook armoede. Het wonen in die krotjes is natuurlijk niet makkelijk. Denk bijvoorbeeld aan de was, die wordt met de hand gedaan en daarvoor is veel water nodig dat ze dus bij een tappunt moeten ophalen.
Er worden nu ook appartementen gebouwd die ze kunnen huren. Ze krijgen dan de sleutel als ze aan de beurt zijn, maar sommigen willen het helemaal niet en geven de woning door aan iemand anders en vangen daar dan huur voor. Daar is verder geen controle meer op.
Ze hadden er beter aan gedaan om die krotjes die dan leeg komen meteen te slopen. Want ook dat is een probleem, ze worden meteen weer bewoond en zo wordt het wonen op die manier natuurlijk nooit opgelost.

Er staat ook een gigantisch grote middelbare school met wel 800-1000 leerlingen. Ook zitten er kinderen van GCF op die school.

Henry is een bekende in de beide plaatsen, vanwege zijn werk voor GCF. Er werd dan ook regelmatig naar hem gezwaaid.

Aan het eind van het dorp is het gedeelte met de krotjes. Ik vroeg aan Henry of ik echt wel foto’s mocht maken en hij wees me de plekken aan. Natuurlijk nam ik geen mensen op de foto. Dat gaat toch wel wat ver als je als een soort toeristen rond wordt gereden. Maar natuurlijk wilde ik het wel graag vastleggen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het was een mooie ochtend en wat heeft Henry veel verteld. Er kwamen nog wel wat meer onderwerpen ter sprake maar daarover later.

 

27 gedachtes over “Community-tour rondom Margate, KZN (deel 2)

  1. Frans Delmee 08/02/2017 / 12:36

    Ja, toen wij in Zuid Africa zijn geweest, ben ik ook kort in een township nabij Potchefstroom geweest. Ik werd er niet blij van dit te zien!
    Maar door jouw verslag krijg ik een beter beeld, hoe een en ander in elkaar steekt!

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 09/02/2017 / 10:27

      Nee Frans.. het is ook triest om te zien.. Maar het is een gevolg van. En deze mensen voelen zich toch het fijnste onder elkaar..

      Like

  2. Sammie 08/02/2017 / 11:07

    Mooi en interessant om te lezen! Mooie foto’s ook trouwens!

    Geliked door 1 persoon

  3. Geesje 06/02/2017 / 22:48

    Hoi Trees, ja meis je leest het goed, ik blog weer, eerst nog wat voorzichtig maar toch! Ik heb me heerlijk vermaakt met je prachtige reisverslagen, je bent een topper! Door jouw verslagberichtjes en de foto’s maak je denk ik heel wat los bij je volgers. Liefs van mij

    Like

  4. Zij 06/02/2017 / 20:29

    Wat heb ik weer genoten van je verslag en je prachtige foto’s!
    Zo hoor je het eens van iemand, die daar ter plaatse is. En dat voelt toch net dat tikkeltje anders aan 🙂

    Like

  5. minoesjka2 06/02/2017 / 19:58

    Wat een contracten zeg!! En wat een nieuwe indrukken zullen jullie krijgen. Ik vond het weer heel fijn je blog te lezen, echt interessant Trees, fijn dat je dat deelt met ons.

    Like

  6. margrietspanjaard 06/02/2017 / 17:21

    Een land vol contrasten, zoals blijkt uit je verhalen en je foto’s. Triest, zoals wij daarnaar kijken, maar ik vermoed, dat het voor de betrokkenen wat genuanceerder ligt, wan niet wil zeggen dat daar niet nog heel veel te verbeteren valt en het zal je goed doen daar een steentje aan bij te mogen dragen. Fijn verslag weer Trees…beseffen we ook eeer eens hoe goed wij het hier hebben 😊

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 09/02/2017 / 14:17

      De cultuur is zo anders, maar er wordt dus hard aan gewerkt om de mensen te leren, te laten inzien hoe het anders kan.
      Ja dat heb ik ook.. mens wat hebben wij het goed..

      Geliked door 1 persoon

  7. Wil 06/02/2017 / 17:15

    Hoi Trees, je hebt al heel veel gehoord en gezien sinds je verblijf in Afrika zeg! Interessant om te lezen en de foto’s erbij te bekijken, indrukwekkend hoor.
    Groeten en liefs vanuit een kkkkoud Nederland.

    Like

  8. perdebytjie 06/02/2017 / 14:04

    Goeie beskrywing van hoe dit daar lyk,Trees.

    Like

  9. Ans. 06/02/2017 / 13:40

    Trees, slaap je nog wel met al die indrukken die je op doet?
    Wat een mooie verhalen krijgen wij van je te lezen.
    Blijven je volgen hoor.
    Groetjes.

    Like

  10. Barbara Kessels 06/02/2017 / 13:30

    Ik geniet weer van je verhalen, zit je toevallig dicht bij het dorpje HOWICK ?

    Like

  11. Hillechien 06/02/2017 / 12:39

    altijd fijn om met je mee te reizen trees

    Like

  12. Flora 06/02/2017 / 12:14

    Ik geniet van de foto’s en je verhalen

    Like

  13. Edward McDunn 06/02/2017 / 10:57

    Heel interessant om dit te lezen Trees, de foto’s hierbij zijn fraai.

    Like

  14. roadlaura1969 06/02/2017 / 10:55

    Ik kan er niet goed tegen in 2017 en deze mensen staan nog helemaal onder door apartheid en corruptie.

    Mooi verslag Treeske ✌

    Like

  15. די מריו 06/02/2017 / 09:59

    bijzonder hoe mensen daar met elkaar om gaan. Die krotten zijn natuurlijk niet voor te stellen als je het niet zelf gezien hebt. Mooi verhaal heb je erbij gemaakt, Goed duidelijk uitgelegd.

    Love As Always
    Di mario

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 09/02/2017 / 14:25

      Dankjewel..
      Wat we begrepen hebben ze er met weinig middelen toch iets moois van gemaakt. Wie weet krijgen we nog de kans er eens een van binnen te bekijken.
      Dankje!

      Like

  16. Marja 06/02/2017 / 09:24

    Indrukwekkend verslag. Wat een grote verschillen.

    Like

  17. AnneMarie 06/02/2017 / 09:13

    Erg interessant. Ben nu al benieuwd naar je volgende verslag.

    Like

  18. Vlasje 06/02/2017 / 08:55

    Je bent een prima gids voor alle lezers. Je doet goed werk!

    Like

  19. Matroos Beek 06/02/2017 / 08:50

    Prachtige natuur en een interessante uitleg. Waarvoor dank Trees. Het is en blijft boeiend om te volgen!

    Like

  20. John 06/02/2017 / 08:18

    Ja, de mensen gaan daar heel anders met elkaar om )kinderen, ouders, grootouders) hier zouden mensen daar niet snel aan beginnen. Daarnaast zou het hier zeer duur zijn een huis voor je ouders te bouwen.
    Je kunt je dus afvragen waar het beter wonen is. Het uitzicht is daar iig beter als hier in de randstad.
    Grts

    Like

  21. Hartelijke Hot Hulk 06/02/2017 / 08:15

    Mooi duidelijk verslag, meisje. Ben er van onder de indruk. Je maakt wat mee als Trees zijnde. 😉

    Like

  22. marjolijn1 06/02/2017 / 07:34

    Ja het verschil tussen arm en rijk is nog goed zichtbaar.
    Gelukkig wordt het wel minder, het heeft ook veel met politieke zaken te maken, b.v. corruptie.
    Als dat zou kunnen veranderen dan volgt de rest ook wel, al is er een hele lange adem voor nodig.

    Alle goeds Trees…!

    Like

Reacties zijn gesloten.