Rioolvliegjes…

 

Ooit gehoord van rioolvliegjes? Ze waren laatst in het nieuws.

Gelukkig heb ik ze niet, maar kort voor ik dat nieuws las overkwam mij in huis iets waardoor er ook vliegen aangetrokken leken te worden. Je kent ze vast wel, niet heel groot, maar wel met van die glimmende lijven.

Ik wilde een omelet bakken dus had al vloeibare boter in een koekenpan gedaan. Afzuigkap aangedaan en toen bedacht ik dat ik er het restje spekjes wel doorheen kon doen, dus die deed ik eerst in de pan om ze uit te bakken en echt, ik bleef erbij en roerde er af en toe in tot… mijn vriendje me appte..

Hoe ik wist dat het appje van mijn vriendje was denk je nu natuurlijk, nou die heeft zijn eigen toontje..

Ja, dan kan ik niet anders dan meteen terug-appen natuurlijk..

Opeens, ik schrok me echt lam, begon het rookalarm in de gang, die grenst aan de keuken te loeien… Gloeiende, gloeiende..

Mijn hemel, de spekjes brandden aan, nooit meer aan gedacht. Ik deed de gaspit uit, gooide de keukendeur open en zette de pan buiten op de tegels. Mijn keukentje stond binnen de kortste keren blauw van de rook…

Toen moest die rookmelder nog uit. Ik moest hem gewoon van het plafond afhalen en heb toen de batterij eruit gehaald om hem te laten stoppen. Wat een hardnekkig ding zeg…

Na een tijdje deed ik ook de kamerdeur maar dicht hoewel dat onzin was, want daar stond het ook al blauw.

Opeens zag ik een aantal vliegen op het voorraam en in de vensterbank zitten. En meer kwamen er, en nog meer…

Echt geen idee waar ze vandaan kwamen. Dacht opeens dat ze door een kier bij het raam in de kamer naar binnen kwamen maar dat was niet zo. Toen zaten ze opeens ook op het achterraam. Ik weet ook niet of ze van buiten naar binnen waren gekomen via de keukendeur. Was echt verschrikkelijk smerig.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Maar ik liet me natuurlijk niet gek maken en heb ze allemaal naar de andere wereld geholpen met mijn supersonische, groene, handvliegenmepper.. resultaat.. 2 vensterbanken vol bloed en vliegenlijkjes..

Vraagje: Weet iemand of die vliegen soms op de brandlucht af kunnen zijn gekomen?

 

Advertentie

53 gedachtes over “Rioolvliegjes…

 1. Ferrara 17 juli 2017 / 13:50

  Ik denk dat jouw Jan gelijk heeft. Ze komen ook op geur af. Ga buiten aan een pannetje heerlijke mosselen zitten en je kan op groene mee-eters wachten. Niet zo’n hele horde, maar toch.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 17 juli 2017 / 18:47

   Ik denk ook dat ze op de geur afkwamen hoor, als het iets anders zou zijn geweest was het wel een bizar toeval.

   Like

 2. John 17 juli 2017 / 08:24

  Mijn buren hebben ook eens zoiets gehad. Heel het huis vol met vliegen. Kwamen ze vragen of wij er ook last van hadden omdat we naast ze wonen, maar hier niets. Ze hebben een bedrijf moeten laten komen om de boel te gassen. Zo erg was het. De reden? Geen idee, niemand wist het.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 17 juli 2017 / 09:58

   Een raar smerig raadsel hoor.. denk ook niet dat ik er ooit achter zal komen..
   Fijne dag John!

   Geliked door 1 persoon

 3. marjolijn1 17 juli 2017 / 06:46

  Hopelijk alle problemen weer opgelost…. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 17 juli 2017 / 09:14

   Ja hoor… was even een rotklusje.. maar alles is weg!

   Like

 4. rietepietz 16 juli 2017 / 18:06

  Meestal is er dan wel iets van een dood beestje in de buurt, een muis, een egen of wat dan ook. maar verre van leuk natuurlijk. Spek is wel vlees natuurlijk maar wel “gecremeerd” vlees in jouw geval, 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 juli 2017 / 21:35

   Ik heb nog steeds geen idee hoor.. Maar het stonk natuurlijk wel heel erg en op vieze luchtjes zijn ze gek natuurlijk! Nou, die kon ik meteen weggooien natuurlijk, dus de omelet werd naturel 😆

   Like

   • rietepietz 16 juli 2017 / 21:37

    Whahaha, hoewel, ze eten tegenwoordig ook meelwormen, wie weet is een vliegen omelet wel heel lekker;-)

    Geliked door 1 persoon

 5. minoesjka2 16 juli 2017 / 17:37

  Heb ik nog nooit van gehoord. Zou het kunnen dat die vliegen op het hoge geluid van de rookmelder afgekomen zijn?
  Wel een toestand hoor ……… ik heb ook een keer zoveel vliegen binnen gehad, maar toen had mijn benedenbuurvrouw een vuilnishoop van haar balkon gemaakt met net wel 50 vuilniszakken.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 juli 2017 / 21:32

   Nou joh, misschien was dat het wel, geen idee. Zal ik het eens uit moeten proberen, maar ik weet niet of ik daar zin in heb 😆☺️

   Like

 6. Zij 16 juli 2017 / 16:21

  Volgens mij was het een beetje toeval, want tijdens die warmere dagen had ik hier ook ontzettend veel last van vliegen. Echt heel erg veel vliegen en ze vlogen natuurlijk naar het raam. Of naar een lampje dat brandde. Ik weet, dat het niet zo goed is voor het milieu.. maar ik heb toch maar op de duur de spray gaan boven halen. Ook allemaal lijkjes op de vensterbanken, maar tenminste zonder bloed 😉 Daarna de stofzuiger zijn werk laten doen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 juli 2017 / 21:24

   Goed gedaan, ik maak niet graag insecten door, spinnen en bijen zet ik buiten, maar vliegen wel en als het niet anders kan ook wespen..
   Nou ja, met zo’n spray kom je wel schoner van ze af 😊

   Geliked door 1 persoon

 7. Pepie 16 juli 2017 / 13:03

  Dit is mij ook al een keer overkomen door achter mijn computer te gaan zitten, terwijl ik iets op had staan. Voortaan niet 2 dingen te gelijk doen. Rioolvliegjes hebben een klein lijf en verhoudingsgewijs grote vleugels en zijn zeer traag. Heb ze toevallig gezien deze week bij een vriendin die tijdelijk is verhuisd naar een huurflat. Er schijnt daar een rioolbuis stuk te zijn. De vliegenmepper is een uitkomst, maar lost bij haar het probleem niet op.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 juli 2017 / 13:20

   Ja, dat doe ik dus echt niet meer hoor.. Stel je voor dat je echt brand krijgt, Dat lijkt me zo verschrikkelijk. Rioolvliegjes zijn inderdaad anders, zien er ook heel zacht uit. Ze worden ook wel motvliegen of motmuggen genoemd. Dus denk maar aan die zachte motjes, die vallen zelfs uit elkaar als je ze aanraakt al bijna.
   Het was daarna ook over hoor, de volgende dag nog een paar gekilled en daarna niks meer gezien! Vervelend zeg voor je vriendin. Daar is ze nog niet 1,2,3 vanaf zeker…

   Like

 8. Morgaine 16 juli 2017 / 12:00

  Ik kan niet goed zien of het rioolvliegen zijn, want die zijn heel traag in vliegen ook, die herken je zo, en bij mij is het bekend dat ze dus zoals de naam zegt, op rottend water afkomen vooral. Mijn ouders hebben een paar jaar geleden een riool in de kelderkast gehad die dus gescheurd was en het water uit het riool had zich in de kelderkast geopenbaard, mijn moeder schrok zich rot toen ze dus spullen wilde pakken uit de kelderkast.

  De gemeente en woningbouw zijn erbij geweest, was een hele operatie, en toen ik kwam oppassen, kreeg ik dus die boodschap, niet schrikken, er zit nog wat, wel had mijn pa ondertussen een extra vloer met luik erin getimmerd om dit te voorkomen bij een volgende keer… de kast is ook heringedeeld, hahaha hangen vooral pannen en tupperware nu, en staan dus ook op de planken,de voorraad is in elk geval verhuisd…

  En daarna, merkte ik ook zo af en toe van die trage vliegjes die ik nu herkende als echte rioolvliegen en ik weet hier in huis, als ik ze zie, dan staat er een plant te verzuipen, die ik teveel water heb gegeven, wat dan helpt is gewoon de pot leeg gooien, de kluit flink laten drogen en de ot even fris omspoelen en weg zijn ze…

  X

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 juli 2017 / 13:16

   Het zijn ook geen rioolvliegjes die zijn kleiner en zien er zachter uit. Ze noemen ze ook wel motvliegen en motmuggen.
   Die zijn op dit moment weer een plaag op sommige plekken. Maar dit waren gewone.. Nou ja, het is over, de volgende dag nog een paar doodgeslagen en daarna niks meer gezien. Ik heb hier ook helemaal geen vliegen normaal gesproken, geen muggen ook trouwens 🙂
   X

   Geliked door 1 persoon

 9. imerks56 16 juli 2017 / 11:40

  Héél, héél lang geleden (ik was net getrouwd) hadden we een huis met kachels. Ook in de keuken hadden we een gaskachel. Het rookkanaal liep uiteraard naar boven. Naast de keuken, die aan de gang grensde, had je de toiletruimte. Daar had je een roostertje en ook daar liep een ontluchtingskanaal (voor de vieze luchtjes 😉 ) naar boven. Dus twee afvoerkanalen naast elkaar die boven op dak uitkwamen. Na een zwoele warme nazomer had ik opeens allemaal hele grote dikke vieze vliegen in de keuken en in het toilet. Ze waren heel traag en vliegen deden ze niet. Net alsof ze pas ontpopt waren. Of hoe je dat ook noemt…. En ik dacht : waar komen die nu toch vandaan? Bah, bah! Op een avond werd het wat kouder en we besloten de kachel in de keuken ook aan te doen. De volgende dag geen vlieg meer te bekennen! Wat was geval? Er was vogel in de schoorsteen beland en heeft daar niet meer uit kunnen komen. Gevolg: dood!!! Tja …. En zoals je vriendje reeds zei: op lijkengeur komen vliegen af. Die hebben daar fijn eitjes in achtergelaten met als gevolg dat daar uiteindelijk vliegen uitkwamen. De overbuurman heeft het zien gebeuren dat er ’s avonds opeens iets uit onze schoorsteen omhoog schoot en in de dakgoot belandde. Door de druk van de warmte van de kachel is de dode vogel eruit geschoten.
  Het kan dus zijn dat jij ergens een dood lijk hebt liggen (een muis in de spouwmuur?) en door de rook zullen de vliegen een uitvlucht hebben gezocht……….. Wat een verhaal hè!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 juli 2017 / 13:12

   Meis, wat een verhaal… Ja soms moet je dit soort dingen weten.
   Een dood lijk.. mooie woordspeling ;-). Maar het is zo toevallig hier.. de afzuiger stond aan maar daar kwamen ze echt niet uit, kan ook niet.. Snap er nog steeds niks van..

   Geliked door 1 persoon

   • imerks56 17 juli 2017 / 11:06

    Een “dood lijk” .. Ha, ha, dat is dubbelop…… Omdat ze ook op de vensterbank zaten, kan het ook zijn dat ze via kieren naar binnen zijn gekomen.

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 17 juli 2017 / 18:54

     Ja lachen hè.. het heeft een naam zoiets, maar geen zin en puf om het op te zoeken. Het zal wel denk ik nu meer en meer..
     Dat had ik ook bedacht, maar ook dat kan niet…

     Geliked door 1 persoon

 10. Marja 16 juli 2017 / 10:55

  Jakkes wat smerig. Wij hebben ook veel vliegen door de agrarische omgeving. We hebben er een dagtaak aan en je kunt niets onafgedekt laten staan. Ha dat rijmt ….

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 juli 2017 / 12:10

   Gelukkig heb ik verder juist helemaal geen vliegen, dit was echt even een invasie. Maar inderdaad smerig is het.. Het is zondag hè, je zit nog in de rijmmodus zeker 😉

   Like

 11. natasjaslifestyle 16 juli 2017 / 10:49

  Nee geen idee, het lijkt me niet dat ze op de brandlucht afkwamen. Maar ik merk ook dat er steeds meer vliegen zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 juli 2017 / 12:09

   Ja dat was echt niet leuk, maar ja.. ook weer voorbij!

   Like

  • Regenboogvlinder 16 juli 2017 / 12:08

   Nee zeker niet.. ze bleven maar komen.. maar ik heb ze verslagen 😀

   Like

 12. Ardy 16 juli 2017 / 10:05

  Ik denk dat ze op het geluid van jouw stem en woordenkeus afkwamen giechel giechel hihi smuffels

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 juli 2017 / 12:08

   Haha, ja wie weet… ik was erg boos, op mezelf natuurlijk hè.. 😉 Smuffeltjes terug!

   Like

 13. Matroos Beek 16 juli 2017 / 09:51

  Nog nooit van gehoord… zou kunnen dat ze zin hadden in een verbrande hap. Ik kan je helaas niet verder helpen met dit euvel..

  Geliked door 1 persoon

 14. Hillechien 16 juli 2017 / 09:22

  Haha sat zijn dus geen rioolvliegen maar brandluchtvliegen. Geen idee waar die beesten vandaan komen maar er gaat niets boven de ouderwetse vliegenmepper.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 juli 2017 / 12:07

   Ik heb echt geen idee hoor.. heel vreemd. Ja dat gaat het snelste hè met zo’n ouderwetse 😉

   Geliked door 1 persoon

 15. HermanV 16 juli 2017 / 08:50

  Ik heb dit soort vliegjes ook wel gehad. Meestal in de buurt van het luik naar de kruipruimte. Goed alles dichthouden en de indringers wegmeppen zoals jij hebt gedaan.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 juli 2017 / 12:05

   Ohh dan heb ik het dus goed opgelost. De volgende dag had ik er nog een paar hoor, maar weet nog steeds niet waar ze vandaan kwamen…

   Like

 16. Hartelijke Hot Hulk 16 juli 2017 / 08:10

  Mijn schuld!
  Ik geef toe! 😜
  Vliegen komen op lijkengeur af, misschien rook het verbrande spek ernaar? Als jij dan je deur open doet, vliegen ze met velen naar binnen. Ze hebben op de vliegenschool nooit geleerd wat een raam is en bij het ontbreken van het lijk wilden ze daardoor naar buiten.
  Groeten van commissaris ….!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 juli 2017 / 12:04

   Prima opgelost, helaas heb ik nu dus wel een heleboel moorden op mijn geweten… 😦

   Like

   • Hartelijke Hot Hulk 16 juli 2017 / 12:05

    Vliegkillerqueen

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.