Wat is uw geboortedatum?


Tegenwoordig wordt dit door allerlei instanties aan je gevraagd ter verificatie en zeker in een ziekenhuis. Het staat er natuurlijk wel, maar toch, ze willen het van de patiënt horen.

Maar toch… toch is het heel gevaarlijk! 

Mijn tante verhuisde ongeveer 10 jaar geleden naar een verzorgingstehuis in Almere (ze is inmiddels 96 jaar).  Was destijds nog goed bij haar verstand, helaas is dat de laatste jaren anders, want de ziekte van Alzheimer heeft haar geest te pakken. 

Mijn nicht kwam bijna elke dag bij haar moeder op bezoek en op een zekere dag zei mijn tante: “Ik moet morgen aan mijn been geopereerd worden en ik weet van niks”. Mijn nicht wist niet waar ze het over had en ging eens polsen bij de verzorgers.
Het werd nagekeken en inderdaad, Mevr. S.W. vd V. zou de volgende dag aan haar been worden geopereerd. Mijn nicht zei meteen dat er niets van klopte, want haar moeder mankeerde niks aan haar benen. 

Maar… na veel gedoe en gezoek, kwam het aapje uit de mouw!

Er woonde in hetzelfde huis nog een Mevr. S.W. vd V. en wel met exact dezelfde geboortedatum (en uiteraard ook hetzelfde adres). Alleen deze mevrouw was getrouwd en gebruikte haar mans naam met haar eigen naam erachter (zoals destijds gebruikelijk was in Nederland), maar daar werd kennelijk niet naar gekeken.
Er zijn veel problemen geweest met dit als aanleiding en uiteindelijk is er (na heel veel moeite) een aantekening gemaakt in de administratie dat er bij de naam vd V. altijd naar het BSN nummer moest worden gekeken. 

Inmiddels is mijn tante al 5 jaar dement en weet dus zelf niet meer wat goed en niet goed is. Gelukkig maar dat ze er op tijd achter zijn gekomen. 

Waarom niet altijd het BSN nummer gebruiken denk ik dan? Dat is een persoonlijk nummer en dan kan er nooit iets misgaan… 

Is er iemand die ook wel eens zoiets heeft meegemaakt?

42 gedachtes over “Wat is uw geboortedatum?

 1. Morgaine 14 november 2018 / 09:04

  Dat is wel heel luguber allemaal, maar het kan gebeuren inderdaad… Tegelijk kan ik jou vertellen dat een BSN niet meer zomaar gevraagd mag worden door welke partij dan ook, ivm de privacy wet, hoe ik dat weet? Omdat ik pas geleden dus weer op traject was bij sociale zaken en een buiten staande partij regelt een website die ik moest invullen, maar ik kon er niet in komen, dus ik bel de helpdesk, los van sociale zaken, en daar werd het gevraagd, om daarna te horen dat het niet mag…. zelfs sociale zaken mag het niet meer vragen toen ik belde en vroeg of ze mijn bsn wilden hebben om te controleren. ‘Nee Mw. dat mogen we niet ivm de privacy wet!’

  Dus uhhh schiet mij maar lek, het staat overal op tegenwoordig waar ik persoonlijk niet blij mee ben, want als iemand dat heeft, kunnen ze daar juist mee aan de haal, maar goed… dat is mijn idee, het maakt geen flikker uit allemaal tegenwoordig, als ze je willen pakken, oplichten, doen ze dat toch wel…

  X

  Like

  • Regenboogvlinder 14 november 2018 / 11:52

   Vreemde toestanden! Inderdaad wordt er ook gewaarschuwd om niet je paspoort af te geven bijvoorbeeld in een hotel oid. En als je een kopie toestaat moet het BSN nummer worden doorgehaald… en de foto afgeplakt.. Rare wereld hoor!

   Geliked door 1 persoon

 2. gewoonanneke 12 november 2018 / 20:54

  Denk dat de kans dat iemand op dezelfde dag geboren met dezelfde naam wel heel klein is om dan ook nog tegelijkertijd in een ziekenhuis te zijn. Maar het kan. Alleen denk dat niet iedereen zijn BSN nummer uit zijn hoofd kent, ik tenminste niet hoor. Vandaar die geboortedatum. Wel vind ik het prima dat de operatie aangegeven wordt op het lichaam. Dan kan je zelf ook meteen zien of ze niet je verkeerde been of wat dan ook gedaan moet worden te pakken nemen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 13 november 2018 / 16:27

   Je ID meenemen, daar staat het BSN nummer op en als ze dat dan vergelijken met wat zij in het systeem hebben kan het toch niet misgaan. Het staat overal, dat het verplicht is, maar niemand vraagt ernaar…

   Geliked door 1 persoon

   • gewoonanneke 13 november 2018 / 22:26

    Ja dat heb ik ook altijd bij me inderdaad en staat volgens mij ook op het pasje van het ziekenhuis zelf dat ze scannen. Alleen weet niet hoe het bij jou ging maar in de operatiekamer vroegen ze ook nog wel twee keer mijn geboortedatum. Dan kan je geen ID meenemen dat bedoelde ik eigenlijk. Dan zou ik mijn nummer niet uit mijn hoofd weten als ze dat zouden vragen.

    Geliked door 1 persoon

 3. minoesjka2 12 november 2018 / 19:57

  Ik heb het bij de bloedbank gehad, Daar werkte ze met meisjesnamen en geboortedata …… nou lekker dan, want mijn zus en ik hebben dezelfde geboortedatum en meisjesnaam ………
  Elke keer hadden ze weer het verkeerde dossier en moest ik het weer uitleggen. Haar initalen zijn EM en de mijne PC, dus zij had er geen last van, want het eerste dossier werd altijd gepakt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Melody 12 november 2018 / 19:32

  Ja klopt… ik kreeg een deurwaarder aan de deur… die was voor mijn schoonzusje bestemd…dezelfde naam als ik, 1 straat verderop maar wel dezelfde postcode grrrrrrr

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 13 november 2018 / 16:25

   Jeetje… dezelfde postcode lijkt me stug. Geen 2 straten hebben dezelfde postcode, althans niet dezelfde letters (ooit geleerd). Hij heeft vast een andere fout gemaakt. Maar het zal je gebeuren…

   Like

 5. Anne-Marie 12 november 2018 / 17:42

  Er werd mij een keer 3 keer achter elkaar gevraagd naar mijn meisjesnaam. Gelukkig wist ik mijn achternaam nog heel goed 🙂 Het kwartje viel bij de administratie toen ik mijn woonplaats door moest geven: In een ander dorp bleek er een getrouwde vrouw te zijn met dezelfde geboortedatum en sinds ze getrouwd was met dezelfde achternaam.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 13 november 2018 / 16:24

   Zie je… het kan simpel echt fout gaan ook hoor, deze waren dan nog alert!

   Like

 6. Ferrara 12 november 2018 / 10:46

  Tot nu toe is het altijd goed gegaan, maar neemt niet weg dat we zelf ook scherp blijven op eventuele missers. Wij moeten ons tegenwoordig bij elk bezoek in het ziekenhuis met een identiteitsbewijs aanmelden, dat scheelt waarschijnlijk ook.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 13 november 2018 / 16:23

   Als ze dat nou eens in heel het land echt naleefden dan was er inderdaad niks aan de hand. En dan vergelijken met het BSN nummer…

   Like

 7. Happy Hulk 12 november 2018 / 10:02

  Ik liep door zo’n medische misser enige tijd rond met twee snickels.
  Vandaar dat ik nu Hulk heet.

  Geliked door 1 persoon

 8. ria 12 november 2018 / 09:40

  Er worden nog heel veel fouten gemaakt. Het zal je maar treffen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 13 november 2018 / 16:23

   Inderdaad… ze moeten daar toch echt wat aan gaan doen. Je ID zouden ze altijd moeten vragen.

   Like

 9. John 12 november 2018 / 07:56

  Ja, daar zit zeker een risico aan vast. Net zoals als je ergens naar toe belt en ze vragen ter controlle je huisnummer en postcode. Daar kan ook flink mee gerommeld worden.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 13 november 2018 / 16:22

   Je kunt gewoon voor iedereen bellen als je de gegevens hebt lijkt mij. Zou toch niet moeten mogen…

   Geliked door 1 persoon

 10. marjolijn1 12 november 2018 / 07:10

  Het zou niet mogen, maar waar mensen werken kunnen fouten gemaakt worden.
  Dus de controle moet beter.

  Geliked door 1 persoon

 11. Villasappho 12 november 2018 / 03:56

  Mensen weten hun geboortedatum wel en ben nummer niet. Ik overigens wel maar dat komt vooral omdat ik te lui ben hem steeds op te zoeken. Wel een naar idee dat dingen zo makkelijk mis kunnen gaan eigenlijk.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 13 november 2018 / 16:21

   Je moet toch ook altijd je ID bij je hebben? Daar staat het BSN nummer op, dus hoe moeilijk kan het zijn…

   Like

 12. matroos 11 november 2018 / 22:22

  De schipper is wel eens bijna verwisseld bij oogheelkunde.De verpleegkundige bleef volhouden dat ze echt het rechter oog moest verdoven voor het laseren van een bloedvat.Maar dat klopte dus niet,wat bleek er waren dus op dat moment 2 mensen met dezelfde naam,dus ik opperde maar eens om naar de geboorte datum te kijken,dat hielp.

  Je moet altijd je id bij je hebben,kunnen ze dan toch om vragen,lijkt mij de simpelste oplossing.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 13 november 2018 / 16:18

   Doodeng toch? Als je toch niet meer zo goed bij je verstand bent is het echt gevaarlijk.
   Het gekke is dat je bij opname of een afspraak een hele lijst krijgt toegestuurd van dingen die je bij je moet hebben. O.a. je ID, je medicijnenlijst, je verwijzing en nog veel meer, maar ze vragen alleen maar naar je geboortedatum…

   Like

   • matroos 13 november 2018 / 19:02

    Ja dat is gek,nou het ging goed bij de schipper gelukkig.

    Geliked door 1 persoon

 13. rietepietz 11 november 2018 / 21:57

  Mijn vader en 2 broers hadden dezelfde voorletter, woonde aanvankelijk allemaal op hetzelfde adres én werkte voor de dezelfde werkgever maar daar bracht dan de geboortedatum uitkomst. Maar ze hadden wel vaak de verkeerde bedrijfskleding van elkaar wat niet zo’n ramp was maar het toenmalige ziekenfonds had inderdaad wel eens administratieve problemen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 13 november 2018 / 16:21

   Heel erg lastig! Maar het gekke is dat ze tegenwoordig niet eens meer om je ID vragen. Dat zou gewoon strenger moeten worden gehanteerd!

   Like

   • rietepietz 13 november 2018 / 18:06

    Dezelfde gegevens staan tegenwoordig toch op de ziekenhuis pasjes?

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 13 november 2018 / 18:27

     Ja en die gebruiken ze bij ons in het ziekenhuis dus niet meer… Snap ook niet waarom hoor!

     Like

      • Regenboogvlinder 13 november 2018 / 19:12

       Belachelijk hoor, eerst werden ze boos als je je pasje niet bij je had en toen ik er laatst was zeiden ze dat ze ze niet meer gebruiken. Slaat nergens op. Maar… ze kijken wel in het systeem want daar is dan een wel een foto van jou… dat bedenk ik me nu pas. Dat ik er iets van gezegd heb en ze toen zeiden, maar we hebben hier ook een foto van u hoor…
       Goh… dat was ik dus helemaal vergeten 😉

       Like

       • rietepietz 13 november 2018 / 19:21

        Hoofdzaak is dát ze lezen en kijken , en zelf voor alle zekerheid toch ook maar opletten.
        IK controleerde destijds ook altijd de spullen voor Henk’s chemo kuur al was die al gecontroleerd. Haalde er toch 2x een verkeerde anti-misselijk medicijn uit, daar kreeg hij verstopping van wat na een darmoperatie geen feestje is.

        Like

  • Regenboogvlinder 13 november 2018 / 16:18

   Oh ja, ik herinner me dat logje nog… bizar hè..

   Like

 14. Matroos Beek 11 november 2018 / 19:35

  Wat erg, maar ik kan mij er iets bij voorstellen.
  Ik ben ooit naar een dokter geweest ivm alternatieve therapie om mijn cholesterol te verlagen (wat overigens niet is gelukt, ik neem nu gewoon de medicatie). Toen ik na een paar maanden terug op controle ging, begon de arts met rare vragen te stellen: of ik nog steeds zoveel last had van een vervelende hoest, of ik nog steeds bloeden tandvlees had, of ik nog zoveel huilbuien had… Ik zei dat ik van al deze verschijnselen nooit last had gehad. Dat ik het vreemd vond dat hij dat vroeg… Hij schoot alle kleuren: hij had het dossier van een vrouw met dezelfde naam in zijn handen… Ja, zo kan het dus inderdaad gaan. Wat mij betreft was dit dus helemaal niet ernstig, maar je zal daar maar zitten met een ernstige ziekte als niet mondig patiënt.

  Geliked door 1 persoon

 15. gewoonzoalsikben 11 november 2018 / 19:05

  Het zal je maar gebeuren .Toch moet idd de controle veel scherper zijn want het is toch raar dat bijna de verkeerde dame geopereerd zou worden .Bij mijn beide staaroperaties heb ik wel 3 keer mijn naam geboorte datum moeten noemen en werd volgeplakt met stickers op mijn snuit en op mijn shirt .En nogmaals herhalen in de O K .
  Liefs xxx

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 13 november 2018 / 16:29

   Toch zouden ze het je paspoort of ander ID moeten vragen, dat is pas veilig.
   Ik ga er ook de volgende keer iets van zeggen hoor…
   Liefs XXX

   Like

   • gewoonzoalsikben 13 november 2018 / 17:17

    Die heb ik alle keren moeten geven bij de balie In het Radboud in Nijmegen en ook in Baarn voor mijn staaroperaties .Toen ik in Nijmegen was omdat heel erg haar uitval had en er moesten biopten genomen worden van mijn hoofdhuid ,ach de bekende verdoving spuitjes.en ik weet hoe dat werkt dus zit daar ontspannen in die stoel met mijn ogen dicht want ik laat dan het komen zo het is.hoor ik opeens de erg nerveuze [gay] verpleegkundige vragen naar mijn geboorte datum want die ”wist ” hij niet volgens hem niet , hij dacht blijkbaar dat ik van de wereld was haha ..Ik heb simpel geantwoord ik ben er nog steeds hoor en mijn geboorte datum staat gewoon in de gegevens maar is 11- 4 – 51.Wel had ik pech dat de arts in opleiding mis prikte en een bloedvat te pakken had en dat was een ”bloederig drama ” in mijn haar maar netjes schoongemaakt omdat ik met het openbaar vervoer moest .Ik moet er nog om lachen als ik terug den .Maar idd voorzichtigheid is zeker goed
    Liefs xxx

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 16 november 2018 / 10:58

     Ze zijn echt bang dat er iets verkeerd gaat hè..
     En gelukkig zijn we er zelf nog helemaal bij met ons verstand.
     Liefs XXX

     Geliked door 1 persoon

 16. די מריו 11 november 2018 / 17:34

  Er moet bij dat systeem van geboortedatum toch gewoon meerdere opties van mensen komen te staan. Dan zie ze er toch ook dat er twee zijn. Is toch vreemd dat dat bijna fout gaat.

  love As always
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 13 november 2018 / 16:30

   Je ID moet gewoon gevraagd worden. Zodat het duidelijk is dat jij de juiste bent!

   Like

Reacties zijn gesloten.