Afval…

 

We scheiden ons afval… dat moet van de Gemeente! 

Deden we al lang hoor, maar er werd een test gedaan, een van de containers (de grijze waar restafval in kon) is vervangen voor de PMD bak met oranje deksel. Plastic, Metalen verpakkingen en Drankenkartons.

Er zit een hele uitleg bij wat wel en niet mag.

Dan dus de groene GFT container en de blauwe papierbak.

Het restafval moesten we vanaf die tijd zelf in de straat in een ondergrondse container gooien waar we een pasje voor hebben.

En dan heb ik ook nog zelf een klein containertje gekocht. Die staat dus ook in mijn ‘milieustraatje’. Speciaal voor restafval dat kan gaan stinken, gebradenkipafval, chinees-, vis- en snackafval. Alles gaat dan meteen in de zak waar ik het in haal of ontvang en als de restafvalbak uit de keuken wordt geleegd gaat dat meteen mee.

De ondergrondse container verderop in de straat is regelmatig niet open te krijgen, Jan schreef er al eerder over. Dan moet je weer terug naar huis met je zak vuil want laten staan is ook geen optie. 

En nu… nu las ik van de week dat bij diverse Gemeentes het PMD afval weer gewoon bij het restafval mag. Er is een machine uitgevonden die het automatisch kan scheiden. Maar dan moet onze Gemeente die natuurlijk wel aanschaffen… 

Lust je nog peultjes? Krijgen we de gewone grijze container vast weer terug… 

Geen gezeur meer met dat vieze ding...

49 gedachtes over “Afval…

 1. minoesjka2 2 februari 2019 / 19:34

  Bij mijn flat staan inderdaad ook ondergrondse containers die jje met een pasje kunt openen. Bij ons in de flat woont iemand die containeradoptant is. en als de container het niet doet is hij er als de kippen bij om het op te lossen….. soms lijkt het wel of hij er op zit te wachten ……. maar goed, het werkt wel.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 2 februari 2019 / 19:38

   Haha grappig die buurman! Wel mooi dat er iemand snel kan handelen.

   Like

 2. Melody 1 februari 2019 / 23:48

  1 vd ergenissen hier ook hoor…. enige tijd terug sprak een goede kennis van me met een afval-ophaal-meneer…. die vertelde doodleuk dat het aan het eind allemaal op 1 grote bult gegooid werd… tja… dan val ik wel ff stil, want al die moeite is dus voor niets maar betalen moeten we er wel voor….
  ach zolang men de burger maar geld uit de zak kan kloppen mag kennelijk alles….

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 4 februari 2019 / 16:55

   Als dat echt zo is stop ik er acuut mee. Wij hoeven (nog) niet te betalen voor restafval.

   Like

 3. Nicole Orriëns 30 januari 2019 / 11:25

  Wij hebben ook een bak met een oranje deksel. Ik heb er best aan moeten wennen. We hebben nu dus 4 containers bij het huis staan.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 januari 2019 / 19:57

   Vier grote containers? Dat is veel. Ik heb er 3, blauw voor papier, dan die PMD en de groene GFTbak. Dank voor je reactie en langskomen 🙂

   Like

 4. Joanne 29 januari 2019 / 22:55

  Wij hebben een container met de helft restafval en de helft GFT. En een bak voor plastic. Geen aparte bak voor papier. Dat vond Hubbie teveel. Bij ons staan ze achter in de tuin.
  In de keuken een vuilnisbak voor restafval. En een kleine bak voor plastic. Er gaat veel meteen naar buiten.Papier zamel ik apart in. Net als glas. Ik probeer zoveel mogelijk te scheiden.

  Liefs Joanne

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 januari 2019 / 19:59

   Bij ons zijn die containers gewoon door de gemeente geleverd. Dus je moet ze wel ergens neerzetten. Ik heb plek genoeg, maar mensen in de straat met een klein tuintje niet. Ik vind het er ook niet uitzien hoor. Bij mij gaat ook alles naar buiten, behalve rest dan. We zijn er alweer aan gewend. Maar benieuwd wanneer het weer gaat veranderen.
   Liefs XXX

   Like

 5. gewoonanneke 28 januari 2019 / 22:28

  Wij hebben een groencontainer en een voor restafval, waar ik nog heel weinig van heb. Want plastic scheid ik ook en papier en glas en blikken mogen weer bij het glas en kartons mogen weer bij plastic. Je moet er eerst wel een studie van maken haha. Maar op een gegeven moment gaat het vanzelf. Heb wel allerlei bakken dus voor kranten, plastic, glas, restafval en groenafval…… Heb gelukkig een grote bijkeuken….

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 januari 2019 / 20:01

   Ja je moet er echt voor gestudeerd hebben. Ik heb ooit de lijsten uitgeprint maar inmiddels weet ik het wel. Bij mij gaat alles meteen naar buiten de containers in, op het restafval na.

   Geliked door 1 persoon

   • gewoonanneke 4 februari 2019 / 19:37

    Ik heb twee kleine bakjes in de keuken rest en groen/ in de bijkeuken plastic in de kelder glas en papier. Maar kan me voorstellen als je niet zo veel ruimte heb dat het niet zo gemakkelijk is om alles te scheiden.

    Like

 6. Dwarsbongel 28 januari 2019 / 22:08

  Bij ons gaat de afvalscheiding ook steeds een stapje verder, maar voor sommige dingen moet je bijna een academische opleiding materialenanalyse hebben…

  Geliked door 2 people

 7. Rianne 28 januari 2019 / 21:25

  Ik scheid mij het laplazerus. Nou ja, niet helemaal. Want ik woon in een flat en heb dus geen groene container. Dat gaat bij het grijze spul.
  SInds ik geen vuilnisbak op het balkon meer heb, wandel ik elke dag/om de dag richting de ondergrondse container. Ik weet dat ding tegenwoordig altijd open te krijgen.
  Krachtpatsertje…

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 januari 2019 / 20:03

   Ik denk dat ik het ook zo zou doen als ik alleen een balkon had waar ik het kon opsparen. Goed voor de spieren en voor de spijsvertering ook. Knap van je… Wij hebben een pasje, anders kom je er niet eens in. Maar als mensen te grote dingen erin proppen kan hij niet meer open of dicht. Heel lastig.

   Like

   • Rianne 31 januari 2019 / 20:11

    Hier werkt het ook met een pasje. Maar er zijn altijd onhandige mensen bij. Vaak is het niet zozeer de grote, maar het feit dat een deel van de zak het mechanisme blokkeert.

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 31 januari 2019 / 20:13

     Ja dat klopt inderdaad! Hier gebeurt dat ook. Incourante spullen erin proberen te proppen en dan gaat ie kapot.

     Like

 8. rietepietz 28 januari 2019 / 20:40

  Ja over dat “scheiden” is het laatste woord nog niet gesproken. Hier staan bakken voor PMD op de hoek van de straat, naast de glas bak. Restafval wordt opgehaald in de grijze bak en GFT in de groene bak wordt ook opgehaald, net als papier in een blauwe bak. Maar je hoort steeds vaker dat scheiden na inzameling goedkoper is en beter werkt
  Het zal dus nog wel eens veranderen eer ze alles op de beste manier ingezameld wordt.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 januari 2019 / 20:03

   Ben benieuwd wanneer ze het hier ook weer gaan veranderen…

   Like

   • rietepietz 31 januari 2019 / 20:25

    Er gaan hier ook dingen veranderen hoorde ik.

    Like

    • Regenboogvlinder 31 januari 2019 / 20:29

     Pfff… je woont in de buurt van de plaatsen waar al van alles veranderd is..

     Like

 9. Mrs. T. 28 januari 2019 / 19:29

  Hier wordt ook volop gescheiden. En terecht vind ik. Een beter milieu, begint tenslotte ergens.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 januari 2019 / 20:03

   Ik vind het ook geen moeite meer hoor, al zo lang aan gewend.

   Like

 10. Thomas Pannenkoek 28 januari 2019 / 17:59

  Wij werken al jaaaaaren met PMD-zakken. Je bent het gewoon vooraleer je het weet!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 januari 2019 / 20:04

   Dat is ook zo hoor, we weten ook al niet meer beter.

   Like

 11. marjolijn1 28 januari 2019 / 16:56

  Soms is het niet te volgen, omdat het steeds veranderd, en ook steeds duurder wordt…!
  Gelukkig kunnen we alles wel dicht bij huis kwijt.

  Like

  • Regenboogvlinder 31 januari 2019 / 20:12

   Ja dat bedoel ik ook, dat ze iedere keer weer iets anders bedenken en dan verandert er weer van alles.

   Like

 12. perdebytjie 28 januari 2019 / 16:50

  Hier by ons is dit vrywillig om afval te skei. Ons het trolliemense wat op afvaldae met groot sakke op wieletjies kom en alle vullisblikke deurwerk. Hulle versamel spesifieke goed, bv plastiek, bottels, papier, blikkies en stap dan met groot moeite lang afstande na herwinningsentrums, waar hulle ’n geldjie verdien per gewig of hoeveelheid. Dis geweldig hartseer om die mense te sien, maar vir sommige is dit hul enigste inkomste.

  Like

 13. John 28 januari 2019 / 16:16

  Afval is goede zaken doen voor enkele partijen. Her in Zeeland voeren ze stapsgewijs een monster van een afval systeem in waar de honden geen brood van lusten. Toen ik dus nog in de fractie zat waarschuwde ik voor de gevolgen en dat werd weg gelachen. Binnenkort schrijf ik een logje over mijn bevindingen. Dat lachen zal menig ambtenaar wel vergaan zijn ondertussen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 januari 2019 / 20:06

   Benieuwd naar dat logje! Want soms snap je niet hoe en wie zoiets bedenkt!

   Like

 14. Jokezelf 28 januari 2019 / 15:43

  Ach ja, de circulaire maatschappij. Je begint met het ene, vervangt dat door iets anders en dan weer iets anders, waarna een derde versie wordt overwogen en gebuikt. Als die niet bevalt ga je over tot een vierde mogelijkheid en daarna? Dan begin je gewoon weer overnieuw, want ondertussen hebben ze dan al iets uitgevonden waardoor versies twee tot en met vier helemaal overbodig zijn geworden. Het kost wel een paar centen in als die jaren, maar dan heb je ook wat 🤪🤓

  Geliked door 1 persoon

  • Jokezelf 28 januari 2019 / 15:44

   niet in als, maar in AL die jaren natuurlijk

   Like

  • Regenboogvlinder 31 januari 2019 / 20:07

   Daarom… ben benieuwd wanneer ze het weer gaan veranderen hier.

   Like

 15. margrietspanjaard 28 januari 2019 / 13:49

  Ik ben echt voorstander van het scheiden van afval, maar ik voel het bemoedigingsbeleid inmiddels als nntmoediging. Voor wat wel of niet bij het plastic mag moet je inmiddels chemie gestudeerd hebben. Ik volg inmiddels mijn eigen logisch verstand er van uitgaand dat dit het één van het ander kan onderscheiden 🤣

  Like

 16. Ferrara 28 januari 2019 / 12:50

  Wij scheiden ook al jaren, maar moeten binnenkort over naar het systeem dat jij beschrijft.
  Niet echt blij mee, want de containers voor glas en papier staan op loopafstand.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 januari 2019 / 20:09

   Krijg je dan ook eigen containers daarvoor?
   Of bedoel je ondergronds? Glas breng ik ook weg naar de glasbak. Zijn ook van die ondergrondse in de straat achter mij.

   Like

   • Ferrara 4 februari 2019 / 20:09

    Er staan in mijn buurt ondergrondse containers voor glas, papier en plastic. Het enige wat wij nog aanbieden is GFT en een klein beetje restafval. Maar toch gaat het anders worden, met een ondergrondse container voor restafval. Plastic enz. moet dan voortaan in de grijsbak. Wij hebben de rolcontainer voor papier geweigerd omdat we het in de buurt kwijt kunnen, daarbij willen we in ons postzegeltuintje niet drie bakken hebben staan.

    Like

 17. gewoonzoalsikben 28 januari 2019 / 11:42

  Hier hebben we nog steeds een grijze en groene container die om de week geleegd worden en een blauwe voor het papier .Een blauwe hebben we zelf niet maar brengen het naar de papierbak net als het glas .Maar er gaat hier ook van alles veranderen .We kunnen op twee plekken terecht hier en op loopafstand voor papier plastic en glas .Zowel bovengronds als ondergronds en wat word er daar een bende gemaakt ,echt niet te geloven hoe asociaal mensen zijn .Ze zetten en gooien alles er ook gewoon naast ,tenenkrommend !

  Like

 18. Edward McDunn 28 januari 2019 / 11:36

  Soms is het ook niet meer te volgen hoor!

  Like

 19. די מריו 28 januari 2019 / 11:31

  Als bij ons een container niet open gaat, kan ik naar nog twee dichtbij staande containers. zodat ik het altijd kwijt kan.

  Love as alwyas
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 28 januari 2019 / 11:50

   Wij helaas niet, we hebben alleen een pasje voor deze…

   Like

 20. ria 28 januari 2019 / 10:48

  Zo ook wij en elk jaar komt er wel wat bij en ook de betaling van gemeentelijke lasten wordt elk jaar meer.
  xxx

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 januari 2019 / 20:09

   Nou inderdaad, net de rekening gehad. Weer hoger pffff

   Like

 21. Koen 28 januari 2019 / 10:28

  Zoiets werkt uiteindelijk demotiverend

  Like

 22. Marja 28 januari 2019 / 09:04

  Wat een gedoe. Hier wordt restafval in een grijze kliko nog wel afgehaald. PMD gaat in speciale doorzichtige zakken en GFT zit in een groene kliko. Papier en karton zit tegenwoordig in gele kliko’s en wordt ook afgehaald. Die bak hebben wij geweigerd vanwege de kleur. Hij is echt knalgeel. Robbert brengt papier zelf wel naar het containerpark.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 januari 2019 / 20:11

   Haha die gele bak geweigerd? Papier deed ik eerst ook niet, bracht ik zelf meteen weg. Maar ja die container staat er dus waarom niet gebruiken. Ach, we zijn er al aan gewend hoor…

   Like

 23. shivatje 28 januari 2019 / 08:24

  Dat is al even gek als bij ons. Het is zo een spelletje vind ik van nu mag het niet en dan mag het weer wel. Wie kan er dan nog aan uit he.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 januari 2019 / 20:12

   Wie dat allemaal bedenkt… maar ja.. soms hoor je ook wel eens dat uiteindelijk alles bij elkaar wordt gegooid. Mijn zoon in Spanje deed keurig netjes alles scheiden, maar kwam erachter. Nu doet hij er niet meer aan mee.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.