Waterloo…

Afgelopen maandag hadden we een erg leuk uitje met bijna alle vrijwilligers van de Pyramide van Austerlitz, met ook een groot aantal partners. Uiteindelijk waren we met een groep van 40 personen!

Gerelateerd aan de Franse Tijd (van 1795 – 1813) waarin de Pyramide van Austerlitz is gebouwd, gingen we naar Waterloo in België, waar Napoleon Bonaparte op 18 juni 1815 zijn laatste veldslag verloor en daarmee ook zijn macht in Europa. Klik HIER voor een kort verslag.

Memorial, Panorama en Heuvel met de Leeuw

We vertrokken ’s morgens om 07.00 uur met een bus richting Waterloo, alsof we op schoolreisje gingen. We arriveerden om ongeveer 10.15 uur op de plaats van bestemming. De files rond Antwerpen en Brussel waren onvermijdelijk, maar vielen uiteindelijk toch wel mee.

We kregen de tickets die al besteld waren, met een groep is het ook goedkoper, en konden dus meteen naar binnen. Er was een leuk programma samengesteld, maar iedereen kon zijn eigen weg gaan.

Het hele bezoek bestond uit 5 onderdelen:

Het Memorial

Dit museum, gesitueerd onder de grond, bezochten we als eerste. Prachtig opgezet. Het bestaat in deze vorm nog maar 3,5 jaar. Geopend sinds 2015. Net voor het 200 jaar geleden was dat de slag werd geleverd.
Echt van alles te zien, compleet met een audiotoer. Heel veel prachtige schilderijen of platen. Natuurlijk met heel veel lugubere beeltenissen. De grote gang ‘de weg naar Waterloo’ was indrukwekkend. Sabels, pistolen, geweren en kanonnen. Er was zelfs een skelet dat is opgegraven, dat van een Duitse Hannoveraan zou moeten zijn.
Er speelde ook continue een 4D film over de slag bij Waterloo. Tjonge wat levensecht zeg. Verschrikkelijk hoe dat er aan toe ging. Die zijn we ’s middags pas gaan kijken. Oorlog is toch echt vreselijk!

Het Panorama

Het beroemde cilindervormige panorama, dat zich bevindt in een rond gebouw ziet er prachtig uit en doet me een beetje denken aan Panorama Mesdag in Den Haag. Het schilderij van 12 meter hoog en 110 meter lang werd in 1915 vervaardigd door Louis DuMoulin. Het toont allerlei taferelen van de slag, vanuit het perspectief van de kijker precies op de juiste plek. 

De Slag bij Waterloo

De Heuvel met de Leeuw

Oftewel “De Leeuwenheuvel”. Een zeer spectaculair monument. Aan deze heuvel is 3 jaar gewerkt en deze kwam in 1824 gereed. Hij is gebouwd op de plaats waar ‘onze’ prins van Oranje gewond is geraakt. Bovenop deze heuvel staat de Nederlandse Leeuw. België en Nederland waren in die tijd één rijk.

Natuurlijk konden we naar boven, via een hele lange trap. Jan zag het eerst niet zitten, want hij heeft nou eenmaal hoogtevrees. Maar hij wilde toch het uitzicht in zijn geheel overzien. En ik ook. Hij besloot terug achteruit naar beneden te gaan. Ik dacht ik stop gewoon af en toe en wat er gebeurt gebeurt er, maar ik kom boven. En dat lukte. Viel achteraf nog wel mee ook. Haha, is altijd zo hè, achteraf… Het waren totaal 226 treden, ruim 2x zo hoog als onze Pyramide. Wat een geweldig uitzicht. Eenmaal beneden hebben we eerst nog een poosje op een bankje gezeten want we hadden allebei bibberbenen. Dat was geen straf want het was prachtig weer!

In een restaurant in de buurt genoten we van een heerlijke Italiaanse lunch, spaghetti carbonara voor mij en een pizza voor Jan.

De Hoeve van Hougoumont

Rond deze hoeve vonden bloedige gevechten plaats. Daar zijn ook nog 4 expositieruimtes. Maar… wel ruim 1 kilometer heen lopen en ook weer terug. Ik had geen beste benen na dat traplopen. Een collega-vrijwilliger was er al geweest en die zei dat het niks bijzonders was. Dus we besloten dan maar niet te gaan.
Maar hij was dus achteraf niet naar binnen geweest. Helaas, want het schijnt heel mooi geweest te zijn en groep werd dus gewoon verwacht en welkom geheten. Nou ja, er zijn er meer niet geweest.
Jan zei later nog, ze moeten daar een treintje laten rijden (zoals ook in grote steden wel rijdt).

Wellington museum

Om half 4 zou de bus weer vertrekken richting het stadje Waterloo. We waren vroeg en hebben nog een heel gesprek gehad met de chauffeur. Toen druppelde iedereen weer binnen. In Waterloo bezochten we het Wellington museum, dat midden in het centrum staat. Dat zat bij het ticket in. Ook weer met een audiotoer. Was allemaal keurig georganiseerd. Ik had er niet zoveel geduld voor dus las gewoon de tekst naast de schilderijen en ander voorwerpen. Wellington voerde de geallieerden aan tijdens deze veldslag nl. Engeland, Pruisen en andere Duitse staten en Nederland.

Daarna naar een tentje gegaan waar we mensen met heerlijke wafels met slagroom zagen zitten. Het was prachtig weer maar buiten was alles vol. Dus naar binnen. Was heerlijk! Leuk gesprek gehad met een collega vrijwilligster en haar dochter.
Om half 6 moesten we weer bij de bus zijn en vertrokken we terug naar Nederland. We hadden nog broodjes dus na een uurtje zijn we daar lekker aan begonnen. Voor allebei een flesje jus d’orange. Dus goed geregeld. Eenmaal thuis waren we echt moe…

Al met AL een geslaagde dag met prachtig weer dat wij als drukke vrijwilligers van de Pyramide van Austerlitz blijkbaar gewoon verdiend hadden.

Zijn jullie wel eens bij de Pyramide van Austerlitz geweest? En in Waterloo?
m

Bron: http://www.waterloo1815.be – een klein beetje tekst
Foto’s: Zelf gemaakt en een paar van bovengenoemde website

20 gedachtes over “Waterloo…

 1. gewoonanneke 6 april 2019 / 12:11

  Doe het je niet na hoor al zou ik het uitzicht wel willen zien maar heb zo’n hekel aan trappen klimmen…. Mooi verslag van een lekker dagje cultuursnuiven en uitgaan. Met schoolreisje gingen wel altijd als laatste nog naar de Piramide van Austerlitz naar de speeltuin dan, mijn laatste geld ging in de botsautootjes. Kan me niet herinneren of ik wel eens boven geweest ben. Heb het wel over 50 jaar geleden haha….

  Like

 2. Ferrara 6 april 2019 / 10:53

  Austerlitz bezochten we al en na een weekendje België besloten we op weg naar huis Waterloo aan te doen. Mooi niet, we misten een afslag en zagen er toen maar van af. Wat fijn dat het een geslaagde dag werd!!

  Like

 3. perdebytjie 6 april 2019 / 08:36

  Wat ’n pragvertelling, Trees! Ek het dit baie interessant gevind en dit het gevoel of ek daar is.

  Like

 4. די מריו 5 april 2019 / 21:52

  Ik ben bij beide nog nooit geweest, maar je weet maar nooit of dat nog komt natuurlijk. Ik wil nog zoveel dingen bezoeken.

  Love As Always
  Di mario

  Like

 5. rietepietz 5 april 2019 / 21:41

  Wat een vermoeiende dag maar dat hadden jullie er duidelijk wel voor over. Natuurlijk hadden jullie da zonnetje verdiend .
  Nee, ik was nog nooit bij de bezienswaardigheden die je noemt, de piramide staat nog wel op m’n verlanglijstje maar komt er voorlopig zeker niet van.

  Like

 6. Ria 5 april 2019 / 20:27

  Prachtig verslag van een onvergetelijk dagje uit. Dat hebben jullie zeker verdiend.

  Like

 7. Mrs. T. 5 april 2019 / 18:27

  Wat een leuk uitje!

  Like

 8. gewoonzoalsikben 5 april 2019 / 16:24

  Wat een leuk verslag Trees van jullie dag en fijn dat Jan ook mee was .Ik hoop trouwens dat het wat beter met hem gaat .Een verdiend uitje denk ik dan wel want jullie doen erg veel . Ik zou zo graag weer eens naar de Pyramide gaan en hoop dat het toch eens gaat lukken deze zomer want het is een prachtige locatie . En oww wat zit ik graag op het terras daar onder de bomen ,zo gezellig
  Liefs xxx

  Like

 9. AnneMarie 5 april 2019 / 13:42

  Een heerlijke dag zeg. Er is daar werkelijk veel te zien. Mooie omgeving ook.
  Als ik het zo lees dan leken het wel 2 dagen zoveel als jullie gezien en gedaan hebben.

  Like

 10. JaJo-fotografie 5 april 2019 / 11:52

  Wat een avontuur! Mooi dat jullie als vrijwilligers zo’n uitje hebben gekregen. Wat een klim, ik snap dat je even moest bijkomen.

  Groetjes Jeanine.

  Like

 11. vlasje 5 april 2019 / 11:41

  Fijn voor jullie en Treeske eens niet gevallen of gestruikeld is een streep aan de balk!

  Like

 12. Marja 5 april 2019 / 10:35

  Wat een prachtig dagje uit. Ik heb genoten van je verslag. Zelf kom ik eigenlijk nergens meer.

  Like

 13. Edward McDunn 5 april 2019 / 09:58

  Wat gezellig en leuk zo’n dag Trees, een mooi verslag hoor.

  Like

 14. Nicole Orriëns 5 april 2019 / 09:26

  Wat klinkt dat leuk! En dat schoolreisjesgevoel lijkt me helemaal bijzonder : )

  Like

 15. shivatje 5 april 2019 / 08:36

  Dan heb je heel wat trapjes gedaan.

  Aum Shanthi

  Like

 16. Koen 5 april 2019 / 07:58

  Als kind ben ik in Waterloo op schoolreis (excursie) geweest. Ik ben vaak voorbij ‘jouw’ pyramide gereden maar nog nooit bezocht.

  Geliked door 1 persoon

 17. Matroos Beek 5 april 2019 / 07:20

  Wat leuk hé zo’n uitje met alle vrijwilligers. Toevallig deden wij dat ook vorige week zaterdag. Wij bezochten de vuurtorens van Westkapelle. Daarna hebben we heerlijk gedineerd met z’n allen. Een dag om niet te vergeten.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.