Diabetes 2…

Diabetes 2, en mijn daarvoor eerder eigengemaakte eetgewoonten. Helaas moet ik toegeven dat ik wel weer het een en ander heb losgelaten.

Het feit is dat ik nog wel koolhydraatbeperkt brood, pitten, zaden, noten en pinda’s at (en nog eet) en meer groenten. Maar langzamerhand toch weer de verkeerde kant op ben gegaan.

Een jaar geleden was ik me weer wezenloos geschrokken want de gemiddelde glucosewaarde, de HbA1c waarde, was echt gruwelijk hoog.
Het moet onder de 53 mmol/mol blijven.

 • Mensen, ik heb er echt geen verstand van hoor, ik hoop dat het een beetje waarheidsgetrouw is wat ik hier schrijf.

Goed, in augustus 2019 was het gemiddelde 70. Dat was dus schandalig hoog, een fikse tegenslag én ik was heel erg geschrokken. De nuchter geprikte glucosewaarde was op die ochtend 12. En ook al voel ik er niks van, want ik voel me prima, het is gewoon veel te hoog en de ziekte is en blijft een sluipmoordenaar.

Waar ben je toch mee bezig dacht ik… Ik heb gewoon mijn kop weer in het zand gestopt, alsof Diabetes 2 niks bijzonders is. Ik slikte dus al 1,5 jaar medicijnen en nu moest er weer een pilletje bij.

Tja.. dacht ik, je bent een sukkel want je doet het allemaal zelf. Er moest weer iets gebeuren.

Dan maar echt geen suiker meer… Hoewel ik nergens suiker aan toevoeg ben ik weer goed op gaan letten op de koolhydraten en daarmee de suiker. Maar het werkte wel, ik viel zelfs vanzelf wat af.

En om het verhaal niet allemaal te lang te maken, het gemiddelde was bij de laatste controle 49 en de nuchtere waarde was 8. Dat laatste is natuurlijk een momentopname en mag nog wel lager.

Er mag nog geen pil af, maar zonodig een halfje minder, omdat ik me heel vroeg in de ochtend, zeg om een uur of 5, soms niet zo lekker voel en het gevoel heb… ik moet iets eten. Dus het zou kunnen dat mijn glucosespiegel dan te laag is. Nog niet gedurfd eigenlijk.

Maar mogelijk na de volgende (uitgebreide jaarlijkse ) controle kan ik echt een pil laten staan. En dat is precies de bedoeling…

Een mens blijft ermee bezig en dat is goed, want ik moet natuurlijk ook bewegen… maar dan anders, daarover later…

25 gedachtes over “Diabetes 2…

 1. gewoonanneke 10/08/2020 / 21:07

  Krijg ieder jaar een controle en gelukkig tot nu toe is alles goed suiker en cholesterol. Alleen iets te hoge bloeddruk soms. Lijkt me best lastig om er zo rekening mee te moeten houden.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 11/08/2020 / 13:38

   Gelukkig maar. Ik heb er 8 jaar tegenaan gezeten.
   Zoals ik het nu doe kan ik het lang volhouden hoor. Ben blij met die alternatieven die er te koop zijn, al moet je wel zoeken.

   Like

 2. minoesjka2 07/08/2020 / 17:07

  Lastig he …….. koolhydraten en geraffineerde suikers werken zo verslavend. Je weet dat een stuk fruit net zo lekker is, maar toch roept die reep chocolade harder ….. voordeel is wel, ben je weer “afgekickt” is het een stuk makkelijker dat koekje te laten liggen. Sterkte

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 07/08/2020 / 17:15

   Het gekke is dat ik vroeger een lekkere reep melkchocolade met hazelnoten in een keer opat. Nu taal ik er niet eens meer naar. Heb 3 plakken puur in de koelkast liggen, mag wel uitkijken dat ze niet oud worden… Ik eet nu koffiewafels van Cereal en ook pure hagelslag van Cereal. Hoef ik me niet schuldig te voelen want ze zijn zonder suiker.

   Geliked door 1 persoon

   • minoesjka2 07/08/2020 / 18:16

    Er zit geen suiker in, maar hoe zit het met koolhydraten? Die worden nl. ook omgezet in suikers die jou bloedsuiker beïnvloeden.

    Geliked door 1 persoon

 3. Happy Hulk 06/08/2020 / 19:00

  Daarom ga ik niet naar die dokters.
  Ze vinden ALTIJD iets.

  Like

 4. celliecitroen 06/08/2020 / 17:48

  Stress heeft ook een grote invloed op je glucosegehalte. Goed dat je grip op je koolhydraten probeert te houden.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 06/08/2020 / 19:32

   Ja dat klopt. De afgelopen tijd hebben we wel stress gehad door de terugval van Jan. De Corona-maatregelen heb ik persoonlijk wel als relaxed ervaren.
   Ik blijf mijn best doen!

   Like

 5. Ferrara 06/08/2020 / 15:57

  Rotkwaal, dat is goed beschouwd elke kwaal, maar diabetes legt je toch beperkingen op die niet altijd makkelijk zijn vol te houden. Een zonde is snel begaan en bewegen is ook een puntje, begrijp ik best!! Er is altijd wel iets te bedenken om niet te gaan wandelen/fietsen om van sportschool maar te zwijgen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 06/08/2020 / 19:26

   Inderdaad, ik slik wel meer meds maar de pillen voor diabetes zijn over het algemeen voor niemand goed. Ik heb eigenlijk nooit last van bijwerkingen ook van deze niet, maar ik wil ze niet. Heb ze jaren tegen kunnen houden, maar op een bepaald moment kon dat niet meer. Ik hoop dat het goed blijft gaan, maar dat heb ik voor een groot deel zelf in de hand.

   Like

 6. perdebytjie 06/08/2020 / 14:13

  Dit klink na ‘n onangename siekte. Sterkte met volhoubare goeie dieet, Trees.

  Geliked door 1 persoon

 7. vlasje 06/08/2020 / 08:20

  Ja heel herkenbaar. Spuit al jaren en let goed op, meestal….. maar bij ziekzijn en weinig bewegen loopt het toch geregeld wat uit de hand. Steeds weer op anticiperen, vervelend, maar wel heilzaam.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 06/08/2020 / 19:30

   Lastig hè.. Ik ontzeg me ook niet alles hoor, soms neem ik wel eens een stukje taart. Maar over het algemeen eet ik nu suikervrije koekjes, suikervrije hagelslag etc. Je moet hier wel zoeken hoor. In Spanje hebben ze schappen vol en dus heel veel keuze. Maar het lukt goed!

   Like

 8. John 06/08/2020 / 07:50

  Ik let enorm op, op wat ik eet. Veel gericht op mijn actieve en sportieve leven. Daardoor kom ik ook niet zo heel erg makkelijk aan. Ik heb geen zin om diabetes te krijgen want het is wat je zegt, een sluipmoordenaar.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 06/08/2020 / 17:56

   Ja jij bent echt gezond bezig. Vind jouw discipline gewoon heel knap.
   Diabetes is niet altijd tegen te houden. Mijn huisarts in Brabant zei ook.. als het in de genen zit krijg je het vroeg of laat toch. Zij kwam uit een groot gezin, 8 zussen. De helft heel slank, zij ook, de andere helft altijd te zwaar. Maar dat maakt niks uit volgens haar, ik weet zeker dat ik het ook krijg zei ze. Maar hopelijk goed in de hand te houden dan. Ik doe mijn best, nu al een jaar. Alleen tijdens de Corona toch iets aangekomen. Maar dat gaat er wel weer af.

   Geliked door 1 persoon

 9. Thomas Pannenkoek 06/08/2020 / 07:39

  Dan vloek je op de mens die zomaar alles kan eten zonder hiermee rekening te moeten houden.
  Het feit dat je ermee bezig bent bewijst dat je er iets aan wil doen. Knap, volhouden !!!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 06/08/2020 / 17:52

   Omdat ik inmiddels wel weet dat het gevaarlijk is moet ik gewoon. En ja, sommige mensen kunnen echt alles eten.. En ja hoor, ik ga nu door.

   Geliked door 1 persoon

 10. Matroos Beek 06/08/2020 / 07:33

  NIet leuk Trees, maar het went. Ik eet al vier jaar zo. Toen kreeg mijn zus zo erg diabetes type 2… zo erg dat ze moest inspuiten en twee weken in het ziekenhuis lag. Ondertussen kan ze verder met dieet en pilletjes. Diabetes zit erg in de familie van mijn vaders kant, dus ik let ook op – preventief dus.
  Veel goede moed ermee. Blijven volhouden.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 06/08/2020 / 17:51

   Dat is het juist.. je merkt er niks van. Kan opeens heel erg fout gaan. Bij mij zit het ook in de familie. Allebei mijn zussen en mijn broer hebben het. Broer slikt geen meds meer, eet ook koolhydraatarm, afgevallen, beweegt veel. Gaat heel goed. Dus ik moet het ook kunnen.. 🥴

   Geliked door 1 persoon

 11. די מריו 06/08/2020 / 07:17

  Gezond en gericht eten is belangrijk natuurlijk, helemaal als je lichaam het zelf niet helemaal kan reguleren.

  Love As always
  Di mario

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 06/08/2020 / 17:41

   Dat eten lukte wel, maar alles bevat teveel suiker als je erop let en dat helpt nu ook!

   Like

Reacties zijn gesloten.