Zwemmen en de voordelen…

Ik weet het, ik ben weer helemaal enthousiast aan het worden en ik hoor jullie denken.. Hoe lang houdt ze dat nou weer vol? Ik hoop nog heel lang, want ik vind het echt superfijn. Ik ben niet afhankelijk van het weer en deel mijn eigen dagen in.

Het is heel anders dan de sportschool waar ik in Brabant elke zomer een abonnement voor had. Of de Fit-For-Free sportschool hier in Zeist waar ik een paar jaar geleden ook enthousiast aan begon, maar waar ik door een verrekte enkelband mee moest stoppen en later geen zin meer had om er mee verder te gaan.

Hieronder 9 voordelen en dan houd ik erover op 🙂

Voordeel 1: Zwemmen geeft een boost aan de gezondheid en de mood
Zwemmen werkt ontspannend. Dat komt doordat het water je lichter doet voel en het hart rust geeft. Ontspannend zwemmen vermindert stress en neerslachtigheid.
Zwemmen is ook een cardiovasculaire training en dergelijke trainingen verbeteren de stemming en vergroten het zelfvertrouwen. Dit omdat je tijdens het zwemmen meer van het hormoon serotonine produceert.
De inspanning van het zwemmen geeft je meer energie dan het je kost. Vlak na het sporten heb je meer energie beschikbaar dan een paar uur eerder, toen je vermoeid thuiskwam van je werk.
Alle bovenstaande zaken zorgen ervoor dat zwemmen een boost geeft aan je lichamelijk en mentale gezondheid.

Voordeel 2: Zwemmen verbetert je slaappatroon
Je algemene gezondheid is ook afhankelijk van je nachtrust. Want tijdens de nacht herstellen en verjongen je geest en lichaam zich.
Goed slapen is dus belangrijk en eens goed sporten helpt je daarbij. Want tijdens een (zware) inspanning komen hormonen vrij die je achteraf een betere nachtrust bezorgen.

Voordeel 3: Zwemmen houdt de bloeddruk laag
Aangezien het water in een zwembad meer druk uitvoert dan lucht buiten het water, zorgt het water ervoor dat het bloed makkelijker terug naar je hart stroomt. Hierdoor moet je hart 10 tot 15% minder hard werken!

Voordeel 4: 500 calorieën per uur verbranden
Met zwemmen – niet dobberen dus 😉 – verbrand je ongeveer evenveel calorieën als met hardlopen (10km/u). Met een halfuurtje zwemmen verbrand je zo makkelijk 300 kcal.

Voordeel 5: Vermindert de impact op de gewrichten
Zwemmen is een low-impact sport. Daarmee bedoelen we dat zwemmen goed is voor je spieren, pezen en gewrichten.
In het water weeg je 90% minder en spaar je dus je lichaam veel meer! Dat is ook de reden waarom geblesseerde sporters vaak in het zwembad opnieuw aan hun conditie beginnen te werken.

Voordeel 6: Versterkt de spieren
Naast een vet verbrandende conditietraining is zwemmen ook een weerstands- of krachttraining. Die weerstand krijg je van het water zelf. Want water werkt je harder tegen dan lucht. Met zwemmen bouw je dus ook spiermassa op.
Wissel je ook de verschillende slagen af dan train je de spieren ook op verschillende manieren. Zwemmen helpt je zo een uitgebalanceerd lichaam te ontwikkelen en is de ideale fullbody workout.

Voordeel 7: Vermindert het risico op hart- en vaatziekten
Zwemmen verlaagt net als andere vormen van cardiovasculaire inspanning je bloeddruk en je cholesterolniveau en vermindert zo de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Daarvoor moet je wel ten minste drie keer per week 30 minuten zwemmen of op een andere manier je hartslag de lucht in jagen. 

Voordeel 8: Versterkt de capaciteit van de longen
Astmapatiënten krijgen vaak het advies om te zwemmen, het best van al in een binnenzwembad. Het warme en vochtige klimaat is beter voor de luchtwegen dan de drogere buitenlucht en binnen is ook het aantal pollen in de lucht beperkt, waar hooikoorts- en astmapatiënten zo’n last van hebben.
Maar ook in het algemeen biedt zwemmen astmapatiënten voordelen. Zwemmen vergroot de longcapaciteit en verbetert de ademhaling, zaken waar astmapatiënten in het bijzonder baat bij hebben. 
Als je regelmatig sport, dan heb je een grotere longinhoud. Dit is niet alleen voorbehouden aan zwemmers, maar dit geldt voor alle sporten. Als je bijvoorbeeld 1 x per week gaat zwemmen, ga je al snel merken dat je minder snel buiten adem zal zijn als je bijvoorbeeld een trap op loopt.

Voordeel 9: Versterkt de botten
Van gewicht dragende sporten zoals hardlopen is bekend dat ze je botdichtheid vergroten. Doordat je lichaam bij deze oefeningen meer gewicht moeten dragen, worden je botter sterker.
Lange tijd werd gedacht dat zwemmen als low-impact sport niet gepaard ging met dit voordeel. Uit recent onderzoek blijkt echter dat zwemmers weliswaar een lagere botdichtheid hebben dan hardlopers en krachtsporters, maar nog altijd een hogere dichtheid dan niet-sporters. Zwemmen vergroot dus je botdichtheid.

Zwemmen heeft dus heel veel voordelen en ik hoop echt dat ik hier heel lang mee door kan gaan!

Wie zwemt er ook graag en hoe vaak doe je dat dan?

Dit is de bron van dit artikel!

Advertentie

36 gedachtes over “Zwemmen en de voordelen…

 1. Kakel 17 augustus 2020 / 21:33

  Geweldig, Trees, hou vol! Zwemmen is hartstikke gezond. En je kan net zoveel baantjes zwemmen als je zelf wilt. Niks afgesproken tijden zoals op de sportschool. Vrijheid is blijheid.
  Ik heb een tijd voor de triatlon getraind en daarvoor zwom ik maar niet van harte (-:
  Leuk dat je zo enthousiast bent!
  Lieve groet.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 19 augustus 2020 / 11:02

   Ga ik echt doen hoor! Ik moet vanwege de coronamaatregelen wel reserveren, maar dan heb ik ook een stok achter de deur. Dus vooralsnog prima voor mij. Vandaag weer, heerlijk!
   Ja, als je zo’n doel voor ogen hebt zul je wel moeten. Is het ooit gelukt met die triathlon of een deel ervan?
   Lieve groet terug! 💕

   Like

 2. Melody 16 augustus 2020 / 21:44

  zo leuk voo rjou maar ik pas, met geld toe krijg je me niet nog gestoorden dan ik al ben om jouw voorbeeld te volgen 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. VoorHetBlogGezet 16 augustus 2020 / 21:29

  Ik krijg er wel weer zin in door jou enthousiaste blogs. Zeker nu de warmte afneemt.😉🙋

  Geliked door 1 persoon

 4. rietepietz 16 augustus 2020 / 19:26

  Helemaal top Trees, Ik moet me nog verdiepen in de mogelijkheden van het zwembad hier. Nu ik niet meer aan tijd gebonden ben is er misschien wel een tijd te vinden om lekker baantjes te gaan zwemmen want dat vind ik ook fijn. Ik kon tot nu toe geen tijd vinden die overeenkwam met een oppas.

  Like

  • Regenboogvlinder 16 augustus 2020 / 19:30

   Doen Riet.. Het is zo lekker. Heb nu alweer zin om woensdag te gaan. Er zal vast een mogelijkheid zijn bij jou in de buurt. Hoop ik echt voor je! 👍🏼

   Like

   • rietepietz 16 augustus 2020 / 19:41

    Best kans dat er nu wel een tijd is dat ik kan, ik ga het eens uitzoeken.

    Like

 5. Liesbethblogt 16 augustus 2020 / 16:15

  Heb het wel gedaan, maar de combinatie bril/slecht zien en geen fatsoenlijk badpak voor mijn omvang heeft ervoor gezorgd dat ik er niet meer aan begin. Daarbij vind ik zwembaden met corona ook even geen goed idee want ik vond ze normaal al zo smerig dat ik slippers aan wilde.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 augustus 2020 / 16:37

   Nou wat jammer! Ik houd mijn slippers aan tot het trappertje 😆
   Nee ik heb nooit gedacht dat een zwembad smerig was.. met al dat chloor blijft er niet veel leven denk ik

   Like

 6. Corry 16 augustus 2020 / 15:43

  wauw Trees wat goed van je. In Gran Canaria had je niet veel zin. Je weet ik zwom iedere dag daar. Weer. in Nederland nog een paar keer toen kwam de Corana. Zwembad dicht en nu met de verhuizing kom ik er niet aan toe. Merk wel dat de artrose toeslaat nu.
  😘 🏊🏼‍♂️ 🏊🏼‍♂️🏊🏼‍♂️

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 augustus 2020 / 16:35

   Ja jij was altijd sterk gemotiveerd. Tot nu toe vind ik het heerlijk. Gisteren zelfs 13 x heen en weer geweest… Ging zo makkelijk..
   Als je verhuisd bent weer oppakken! Doet jou ook goed!

   Like

 7. די מריו 16 augustus 2020 / 13:20

  Zou toch mooi zijn als je dit volhoudt. Ik kan ook weleens kijken wat de tijden zijn van zwemmen hier. En dan voornamelijk voor na de vakantie.

  Love as always
  Di mario

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 augustus 2020 / 16:33

   Ik ga er echt voor hoor! Qua tijd is het ook ideaal!

   Like

 8. Renske 16 augustus 2020 / 12:41

  Nah, 🙄 je wordt er nat van. Ik zeg altijd dat ik alleen ga zwemmen als ik op een zinkend schip/boot sta. Oja en als ik moet revalideren. Toen moest het, het was helaas verplicht.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 augustus 2020 / 16:33

   Ik ben niet zo’n discipline-mens eigenlijk. wat sport betreft dan. Geef het eerlijk toe. Maar vooralsnog vind ik het elke keer weer heerlijk! Dus dit zou het zomaar kunnen zijn. Naar als je het water in moet als je het eigenlijk niks vindt…

   Like

   • Renske 18 augustus 2020 / 20:10

    Het enige wat aan het verplicht zwemmen fijn was, was dat het water heerlijk warm was. Maar voor de rest was het behoorlijk balen.
    Bij koud water krijg ik altijd zoiets van een hartverzakking. Vreselijk….. Nee, zwemmen is niets voor me.
    Maar ik vind het fijn voor je dat jij je sport gevonden hebt en dat je er plezier in hebt. Vooral dat is zo belangrijk.

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 19 augustus 2020 / 17:04

     Nou het is voor mij ook wel bijzonder hoor! Zoals geschreven, ik vind de meeste sporten niet leuk om zelf te doen 😉

     Like

 9. Mrs. Brubeck 16 augustus 2020 / 09:56

  Hear, hear!

  Like

 10. John 16 augustus 2020 / 08:43

  Zwemmen heeft precies de zelfde voordelen als andere sporten. En dat water, ja dat is gewoon erg lekker. Ik hoop echt dat je het volhoudt want sporten of bewegen is gewoon heel erg goed voor ieder mens.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 augustus 2020 / 16:40

   Ik ben wel gemotiveerd hoor nu! Gaat zo lekker. Merk nu al na 4 weken dat ik makkelijker beweeg. De sportwagen van mijn dochter uitstappen was nooit simpel, nu stapte ik zonder moeite uit 😊

   Geliked door 1 persoon

 11. margrietspanjaard 16 augustus 2020 / 07:59

  Super bezig Trees. Zelf ben ik geen liefhebber…ik wandel. Ieder zo zijn manier om gezond bezig te zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 16 augustus 2020 / 16:42

   Ja jij wandelt, nog steeds dus! Buiten zijn is natuurlijk nog beter, maar ik ben al blij dat het al lekker gaat. En ik ben niet afhankelijk van het weer.

   Like

 12. Matroos Beek 16 augustus 2020 / 07:39

  Ik zwem graag, maar ik zwem niet goed, bovendien is er geen zwembad in de buurt. Ik duim dat je even enthousiast mag blijven en kan volhouden. Yes you can!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.