Terugzetten…

Kwam ik toch alweer een tijdje geleden op de KRO-NCRV website een serieus, maar heel leuk item tegen..

Een vrouw van 33 (inmiddels 34) –Daphne die is gaan ontspullen en het nu voor elkaar heeft om in een camper te wonen waar ze al haar bezittingen kwijt kan.

Noodgedwongen dan wel, maar het lukt haar goed. Ze deed het toen al 2 jaar. Geen idee of ze nog steeds tevreden is met deze levenswijze hoor…

Eigenlijk ben ik er zelf al een tijdje geleden mee begonnen, zonder dat ik er erg in had. Ik heb er vorig jaar nog een logje over gemaakt. Uit mijn kasten is inmiddels heel wat, gewoon goede, kleding verhuisd naar de weggeefwinkel. Ook uit de kelder heb ik een hoop weggedaan, bloempotten, schoenen, 6 paar slippers van een soort in alle kleuren, die ik nooit meer droeg, prullaria. En Jan zijn kast is ook een stuk leger. Door Corona konden we ze niet eerder kwijt, maar kortgeleden hebben we 3 vuilniszakken en 3 grote tassen weggebracht.

Ik noemde dat logje vorig jaar ‘opruimen’, maar goed beschouwd hoef ik niet eens echt op te ruimen, want ik zet of leg eigenlijk altijd alles terug. Alleen mijn bureau kan wel wat rommelig lijken, maar daar zit ik niet mee. En dat opgeruimde gevoel is gewoon heerlijk.

’s Avonds voor ik naar bed ga maak ik de banken netjes, dekentje weg, kussens opschudden, maken we het tafeltje leeg en gaan de glazen in de vaatwasser die meteen gedraaid wordt. De volgende ochtend is de vaatwasser uitruimen een van de eerste klusjes, vaak al voor het ontbijt.
Ik zal ook nooit de deur uitgaan als het bed niet is opgemaakt… Ach ieder leeft zoals hij/zij het prettig vindt toch?

Het is een beetje een toverwoord, gewoon wat je gebruikt hebt terugzetten, dan hoef je nooit meer op te ruimen! En het is te leren, niet dat Daphne een voorbeeld is, want ze is nogal chaotisch, maar in een kleine ruimte is dat zeker een aanrader en niet alleen in een kleine ruimte.

Mijn lief vindt sowieso dat ik veel teveel spullen heb, maar dat valt best wel mee hoor. Maar hij mag uiteraard gewoon zijn mening hebben… 😉

Binnenkort ga ik de grote, inbouwkast in de huiskamer nog eens verder aanpakken, daar is al het een en ander uit trouwens. Er staat zoveel in. Serviesgoed dat ik nooit gebruik, kop en schotels bijvoorbeeld en de nodige prullaria. Ik ga een heleboel dingen netjes inpakken en naar de weggeefwinkel brengen. Niet dat ik er last van heb want er zit een deur voor, dus zie ik het niet. Maar toch… het gevoel dat het daar overzichtelijker wordt lijkt me ook fijn. Het moet een keer uit mijn hoofd. En zo komen er nog wel meer kasten aan de beurt.

Nou ja, tis maar een tip hè, dat niet hoeven opruimen, maar geen verkeerde denk ik! Denk trouwens dat heel veel mensen dat toepassen want het is gewoon fijn als het overal in je huis netjes is waar je binnenkomt.

Hoe doen jullie dat?

38 gedachtes over “Terugzetten…

 1. gewoonanneke 21 augustus 2020 / 22:09

  Eerste weken van Corona heb ik mijn zolder opgeruimd. Geeft een goed gevoel hoor vond ik. Maar heb ook zat spullen nog die ik gewoon leuk vind. Ik ben nooit een goede huisvrouw geworden hoor haha. Maak nooit mijn bed op. Schijnt trouwens ook beter te zijn om je bed open te laten om het te laten luchten. Alleen als ik mijn bed verschoon tegen de avond dan is het wel eens netjes opgeschut. Hou wel van veel kasten om alles op te bergen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 22 augustus 2020 / 15:58

   Je bent zoals je bent.. ik heb altijd gezegd, ik word nooit een slaaf van mijn huis. En dat ben ik ook niet. Ik vind het gewoon prettig zo. Mijn bed ligt elke dag minimaal 1.5 – 2 uur open, dus wordt genoeg gelucht. Heb ooit ergens gelezen dat een uur genoeg is. Met het raam open uiteraard, ook in de winter.
   Ja kasten zijn heerlijk, met de inbouwkasten die in het huis zitten heb ik ruimte genoeg.

   Like

   • gewoonanneke 25 augustus 2020 / 23:22

    Ja dat is ook zo hoor, hou ook best van opgeruimd hoor. Maar mijn bed die moeite neem ik niet om daar weer voor naar boven te gaan haha.

    Like

    • Regenboogvlinder 27 augustus 2020 / 17:20

     Ik ga na het ontbijt altijd even achter de puut zitten of wat huishoudelijke klusjes doen. En als ik dan naar boven ga om te douchen etc maak ik eerst mijn bed op. Tis 2 minuten werk en ik vind het fijn als het dan netjes is.

     Geliked door 1 persoon

     • gewoonanneke 28 augustus 2020 / 00:15

      Ja is toch prima joh. Ik was en kleed me altijd meteen aan als ik opga. Nog een gewoonte van toen we een hond hadden en er altijd meteen mee uit moest.

      Geliked door 1 persoon

      • Regenboogvlinder 28 augustus 2020 / 20:00

       Jan ook, maar ik heb dat nooit gedaan. Heel soms wel eens als het nodig is, nuchter bloedprikken of zo of als Jan langer ligt. Zou het vaker moeten doen, maar dan nog zou ik mijn tanden nog moeten poetsen, badkamer in orde, en mijn bed natuurlijk 🥴

       Geliked door 1 persoon

       • gewoonanneke 28 augustus 2020 / 23:00

        Whaha….. ja ieder heeft zo eigen gewoonte toch.

        Like

 2. Liesbethblogt 19 augustus 2020 / 19:34

  Zodra iets weg kan gaat het ook in de doos voor de kringloop. Boeken niet meer omdat ik ze daar te duur vind worden. EN kleding ook niet meer omdat ik dat ik een open container moest gooien, al die kleren verpieteren door de regen. Daar zoek ik nog een plek voor. Niet teveel kopen werkt ook.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 19 augustus 2020 / 20:19

   Werkt goed hè, ik heb ook altijd in een kast een tas staan waar ik alles in doe wat naar de weggeefwinkel kan. Is er bij jou in de buurt geen weggeefwinkel? Ik heb hetzelfde, de kringloopwinkels zijn hier veel te duur. Ik geef het dan liever weg, dan komt het nog ergens goed terecht. Inderdaad, dat laatste klopt ook! 🥴

   Like

 3. Melody 19 augustus 2020 / 13:18

  Ik heb het Jan nooit gevraagd maar het antwoord weet jij vast wel …

  te veel spullen geeft onrust… kortom het ontspullen doe ik met enige regelmaat al een paar jaar en ondertussen zijn de kasten hier gevuld met noodzakelijkheden…. Vooral de woonkamer is daarbij een bron van (on)rust… ik heb al heel veel weggedaan, wel stukje bij beetje maar toch…omdat je denkt dat iets een waarde heeft en een tijd later toch niet zo blijkt te zjn ..

  goed bezig dus als je t mij vraagt

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 19 augustus 2020 / 17:11

   Jij bent wel omgeturnd, je had altijd heel veel spullen toch? Goed bezig dus.
   Ik kan er ook niet tegen. Vroeger thuis al niet. Mijn zus was een rommelpot en we deelden een kamer en een kast (mijn jongste zus sliep er ook, dus 3 bedden en in de kast 6 planken en een rek voor hangkleding). Bij haar was het altijd een bende.. op haar bed, in de kast brrrrr. Toen ze eenmaal haar eigen huis had niet meer… Dus de basis was wel goed.

   Like

 4. Renske 18 augustus 2020 / 20:21

  Sinds wij het huis van mijn moeder hebben moeten opruimen/leeg halen omdat zij naar een verpleeghuis ging, zijn wij nu ook bezig met opruimen.
  We hebben al heleboel dozen naar de kringloop en de stort gebracht. Ook op Marktplaats dingen gezet. We doen het op een rustige tempo. Wat stuk gaat wordt niet altijd vervangen, alleen als het echt nodig is.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 19 augustus 2020 / 17:03

   Ook goed bezig dus! Jan zegt ook wel eens tegen mij.. Wil je dat je dochter als je er niet meer bent dat allemaal moet uitzoeken? Ik heb het met mijn (destijds) schoonouders meegemaakt. Het is zo moeilijk. Dus dat wil ik zeker voor zijn. Maar het lijkt nu alsof ik omkom in de spullen, dat is echt niet zo hoor 😂

   Like

 5. rietepietz 18 augustus 2020 / 18:42

  Eh….. hier is de zon toch weer heerlijk gaan schijnen nadat het vanmorgen eerst regende. ..eh…. wat vroeg je ook alweer, oeps is me ontschoten, na ja, zal niet belangrijk geweest zijn;-)

  Geliked door 1 persoon

   • rietepietz 18 augustus 2020 / 19:53

    Ja hé! is thuis ook erg gezellig meg overal spulletjes ;-(

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 19 augustus 2020 / 11:10

     Ieder mens moet kunnen leven op een manier die hij/zij prettig vindt en bij hem/haar past! En dat doe jij en dat doe ik ook! Mooi toch?

     Like

     • rietepietz 19 augustus 2020 / 11:22

      Zo is het maar net, Maar ik doe sommige dingen hetzelfde als jij, geen onopgemaakt bed, tafel leegruimen enz, maar er moet helaas nog veel geruimd worden waar ik nog niet klaar voor ben. Dat komt nog wel.

      Like

      • Regenboogvlinder 19 augustus 2020 / 17:00

       In jouw geval is dat ook heel logisch. Lekker de tijd nemen voor alles hoor!

       Like

 6. די מריו 18 augustus 2020 / 17:11

  Een opgeruimd huis is geen creatief huis zegt Dinnetje altijd. Terwijl ik meer van netheid hou. Zie daar maar eens een balans in te vinden.

  Love As Always
  Di mario

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 18 augustus 2020 / 17:28

   Lijkt me best lastig! Mijn ex was helemaal erg, die wilde volgens mij het liefst in een toonzaal wonen, zo is het bij mij nou ook weer niet. Maar alles heeft wel zijn plekje…

   Like

 7. corry 18 augustus 2020 / 16:27

  Vanaf Januari wist ik dat ik in aanmerking kwam voor een app in een woonzorgcentrum Nu is het zo ver. Maar ik ben toen al aan het opruimen geweest. Op 8 sept ga ik verhuizen. Dan moet het klaar zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 18 augustus 2020 / 17:27

   Groot gelijk hoor! En dat zijn dan de dingen die achter deuren staan lijkt mij. Ik bedoel ook het niet hoeven opruimen als je meteen alles wat je gebruikt hebt opruimt. Er ligt bij mij bijvoorbeeld nooit ergens iets waar het niet hoort, of ik moet ergens mee bezig zijn.

   Like

 8. Happy Hulk 18 augustus 2020 / 10:01

  Ik heb veel te weinig fietsen!

  Like

  • Regenboogvlinder 18 augustus 2020 / 17:28

   Ik zal er wel een paar voor je scoren, kan ik ook vast wel 🤣

   Like

 9. marjolijn1 18 augustus 2020 / 09:33

  Ja heerlijk als alles weer eens goed opgeruimd wordt.
  Ik probeer met enige regelmaat ook flink te ruimen, en dan gaat veel wat 2 of 3 jaar niet gebruikt is weg. Het lukt niet met alles, maar doe mijn best.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 19 augustus 2020 / 17:16

   Je hebt het allemaal zelf in de hand… fijn dat het ook goed lukt!

   Like

 10. Nicole Orriëns 18 augustus 2020 / 09:10

  Ik ruim regelmatig flink op, en zou ook het liefst met zo min mogelijk ballast door het leven gaan. Maar met man en kinderen in huis vind ik het wel lastig om voor elkaar te krijgen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 19 augustus 2020 / 17:27

   Dat is ook een heel ander leven natuurlijk als je nog kinderen thuis hebt. Die kun je niet de hele dag achter hun vodden zitten. Mijn Jan zit op dezelfde golflengte, dus dat is heel prettig… ☺️

   Like

 11. John 18 augustus 2020 / 08:11

  Ik hou van een opgeruimd huis. Ik ben nog steeds aan het ontspullen maar ik kan steeds minder wegdoen. Ik hou alleen wat ik nodig heb en gebruik. Ik ruim in de avond ook de spullen op die gebruikt zijn, hup de vaatwasser in.
  De tegenpartij houdt weer niet van ontspullen dus die heeft meer dan ik.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 19 augustus 2020 / 17:19

   Op een bepaald moment houd je de spullen die je niet kwijt wilt en gewoon nodig hebt over. Dat is toch prima dan. Ja ieder heeft zo zijn eigen leefwijze, gelukkig wel.

   Geliked door 1 persoon

 12. Matroos Beek 18 augustus 2020 / 08:07

  Wij ontspullen ook op tijd.
  In huis hou ik het graag opgeruimd en alles wordt terug op z’n plaats gezet. Ook wordt het bed dagelijks opgemaakt. Het geeft mij een fijn gevoel in het hoofd.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 19 augustus 2020 / 17:20

   Ja precies, en je hoeft ook nooit te zeggen als er iemand onverwacht komt… kijk niet naar de rommel 😉. Want dat hoor ik nog wel eens hoor…

   Geliked door 1 persoon

 13. Thomas Pannenkoek 18 augustus 2020 / 07:14

  Mijn vrouw koopt, en ik ruim op :). Flauw, Paul, opnieuw…
  Om de x tijd loop ik eens langs de kasten en kieper alles eruit wat we een aantal jaar niet gebruikt hebben. Alles opruimen voor we de deur uitgaan, daar zijn we nog niet aan toe. Komt misschien nog wel…

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 19 augustus 2020 / 17:22

   Knap van je dat jij dat doet Paul.. en vind jouw R. dat dan allemaal goed?
   Ik hoef niks op te ruimen dus ik kan zo de deur zonder schuldgevoel achter me dicht trekken…

   Geliked door 1 persoon

   • Thomas Pannenkoek 19 augustus 2020 / 17:43

    Ze vindt dat niet altijd goed, maar dan sta ik een uur in de hoek met mijn handen op mijn hoofd en is het vergeten…

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.