Enkel-arm index…

Tijdens de jaarlijkse Diabetes controle, eind augustus 2019 had ik een andere verpleegkundige.

Vreemde ogen zien en horen meer denk ik, want ze was veel strenger. Stond naast de weegschaal om mijn gewicht te zien (bang dat ik er een kilo af zou liegen?) en deed de bloeddruk wel 3x opnieuw. Ik werd ernstig aangesproken op mijn gezwollen enkels/voeten. Het was die dag vast warm want zeker in de ochtend heb ik het bij normaal weer niet. De voeten dan, de enkels blijven onzichtbaar.

Toen werd mij aangeraden om steunkousen te gaan dragen… Ik voelde er niks voor. Ooit heeft mijn huisarts in Brabant me dat ook geadviseerd en ik heb ze uitgeprobeerd. Maar het haalde niet veel uit, die enkels bleven dik.

Wel draag ik die kousen als ik in een vliegtuig zit. Dat is wel warm en strak, maar om aan te komen met normale voeten (bijvoorbeeld op Gran Canaria) vind ik het dat echt wel waard. Kwaad kan het zeker niet, dat weet ik ook wel.

Omdat ik dat vorig jaar niet meteen zag zitten, het was de dag van de verandering met een veel te hoog bloedsuiker gemiddelde en nuchtere controle, wilde ze, in overleg met de huisarts, toch een enkel-arm index laten doen. Weten hoe de toestand is van de vaten was toch wel belangrijk.

Maar ik vertelde meteen… het zit in de familie, ik heb gewoon ‘vandervlietenpootjes’ en dat zal nooit veranderen.

Een week later kon ik terecht. De assistente van mijn huisarts bediende een volautomatisch apparaat dat de berekening kon maken.

Wat is een enkel-arm indexmeting?

Deze meting wordt gedaan om te bepalen of er vaatvernauwing in de slagaders in de benen aanwezig is.
En zoja, hoe erg…

Er werd mij gezegd dat de uitkomst onder de 1,3 zou moeten zijn. Nou, wat bleek… in de ene enkel was het 1,2 en in de andere enkel was het 1,23.

Hoewel ik er vwb mijn diabetes niet echt goed voor stond kon er op dat moment geen vaat-lijden in de benen worden aangetoond…

Pffff… dat bleek dus alles mee te vallen, wat een opluchting!

Maar natuurlijk raadden ze me wel aan om toch die steunkousen of compressiekousen te gaan dragen. Ik was al bezig met mijn ‘nieuwe leven’ waarin Diabetes 2 een plek had gekregen, en waar ik me heel erg van bewust was, dus ik dacht, ik kijk het nog wel even aan.

Voorlopig nog verlost van die warme ondingen!

Vraagje: Wie heeft er wel last van vaatlijden in de benen?

32 gedachtes over “Enkel-arm index…

 1. gewoonanneke 21 augustus 2020 / 22:06

  Wel vervelend, lijkt me ook helemaal niets van die kousen. Heb er gelukkig geen last van vocht in mijn voeten.

  Geliked door 1 persoon

 2. Melody 21 augustus 2020 / 12:44

  pfff arme jij ….

  Ik heb het zelf niet maar ik heb natuurlijk wel Klaas verzorgd, elke ochtend die kousen aan, en ’s avonds uit, drama.
  Corry idem… het heeft veel goed effect maar het is en blijft wel afzien met die ‘krengen’.

  Hopelijk blijft het jou bespaard!!

  Like

  • Regenboogvlinder 21 augustus 2020 / 15:34

   Niet leuk hoor. Voor niemand. Maar ik hoop dat ik er voorlopig nog niet aan MOET. Want als dat zo is, dan doe ik het uiteraard wel…

   Like

 3. Kakel 20 augustus 2020 / 20:04

  Een dergelijk onderzoek heb ik nog nooit gehad. Wel kan ik (met één hand) m’n duim en wijsvinger om m’n enkel doen waarbij de vingers elkaar raken. Dat schijnen alleen wielrenners die in de bergen fietsen te kunnen. Blijkbaar ben ik mijn roeping misgelopen (-:
  Mijn schoonzusje heeft diabetes en spuit diverse malen per dag maar is zo dun als een rietje.
  Wacht sowieso met het dragen van de kousen tot de temperatuur wat is gezakt. Want om het voor jezelf extra zwaar te maken, kan niet de bedoeling zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 20 augustus 2020 / 21:47

   Haha, die tijd heb ik ook gehad ja… heul lang geleden! Ja wie weet..
   Gewicht zegt niks voor Diabetes 2. Ik ga die kousen niet dragen hoor, misschien in de winter…

   Like

 4. Janny 20 augustus 2020 / 14:27

  Gelukkig heb ik maar een enkele keer last van vocht vasthouden in m’n enkels en voeten. Maar mijn man,hij heeft diabetes, heeft vaak last van vocht vasthouden in benen en enkels. Het voeteneind van ons bed staat iets omhoog. Hij draagt, op advies van de diabetes verpleegkundige, compressiekousen. Aan de ene kant moppert hij bij het aantrekken, aan de andere kant roemt hij het feit dat hij langer kan lopen en bezig zijn, dankzij deze kousen.

  Succes met het vinden van de oplossing die jou verlichting biedt.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 20 augustus 2020 / 15:10

   Dag Janny, dank voor je reactie. Ik heb er geen last van in de zin dat ik niet goed kan lopen. Dat had ik wel toen ik nog overwinterde op Gran Canaria. Daar had ik ook mijn voeteneind omhoog, maar ‘s morgens waren ze nog steeds dik. En heel af en toe deed ik daar die kousen wel aan als ik een dagje wegging, naar de stad of naar mijn zoon. Thuis zat ik overdag zoveel mogelijk met mijn benen omhoog.

   Like

 5. rietepietz 20 augustus 2020 / 14:05

  Hooguit als ik te weinig loop willen de enkels wel eens wat dikker worden. Niet echt alarmerend veel. Maar voor jou zijn deze warme weken natuurlijk wel een extra handicap.
  Laten we hopen dat het zwemmen je gaat helpen om de suiker beter onder controle te krijgen dat moet toch ook wel iets helpen tegen de dikke enkels. Snap wel dat je liever zonder het gedoe van steunkousen door het leven gaat, zo’n pretje is dat niet.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 20 augustus 2020 / 15:04

   Ik hoop echt dat ik het nog even uit kan stellen.Het gaat al geweldig goed met mijn glucosewaardes en nu dat zwemmen erbij, hoop dat ik van de pillen afkom. Maar die dikke enkels, ze horen al zeker 25 jaar bij me… en het zit in de familie. En van je familie moet je het hebben…😏

   Like

   • rietepietz 20 augustus 2020 / 15:30

    Dat zou natuurlijk heel fijn zijn als je de pillen eruit kan werken.
    De erfelijke factor maakt blijkbaar geen indruk. En het is natuurlijk zo dat erfelijk of niet, als het schade veroorzaakt moet er wel iets gebeuren natuurlijk. Maar zolang de waardes nog niet te hoog zijn moet het maar kunnen.

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 20 augustus 2020 / 21:58

     Ja daar hoop ik wel op. En het zou moeten kunnen met voeding en bewegen.
     Zeker moet er iets gebeuren als het echt problemen geeft. En ik ga er ook wel vanuit dat ik een keer aan de beurt ben. Nu denk ik weer, ik ga ze in de winter wel dragen, maar dan heb ik normaal gesproken geen last van dikke voeten. Alleen mijn enkels blijven dik. Maar ook weer niet zo dst ik geen enkellaarsjes aan kan. Denk toch echt dat het bij me hoort..

     Like

  • Regenboogvlinder 20 augustus 2020 / 13:30

   Wees blij joh! Het is niet fijn als het zo heet is.
   Ik had dat ook gezien, maar vroeger moesten ze alles zelf doen, een hele ingewikkelde berekening erop loslaten en dat hoefde nu niet. Het apparaat deed alles automatisch. Ik zal het nog eens goed navragen als ik in september weer voor de grote controle moet. Want het moet wel kloppen natuurlijk.
   Dank!

   Like

 6. Thomas Pannenkoek 20 augustus 2020 / 11:21

  Dit is nu een onderzoek dat ik nog niét heb gehad. Een tip voor mijn neuroloog!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 20 augustus 2020 / 13:31

   Heb je ook last van zwellingen in je voeten en/of benen. De moeite waard om na te gaan!

   Like

 7. Renske 20 augustus 2020 / 11:16

  Eerst maar die hitte weg, dan kan je lichaam ook weer bijkomen. Wel goed dat je beide benen onder de 1,3 zitten.
  Het kan helpen om je voeteneind van je bed omhoog te zetten (die tip kreeg mijn man). Dan heb je in de ochtend minder opgezette voeten. Als ze dan over de dag toch weer dik worden, dan kan je nog altijd drukkousen gaan dragen. Zeker als je er ook last (pijn) van hebt.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 20 augustus 2020 / 15:00

   Ja, het is al een heel stuk beter hoor! Ik kan met een druk op de knop mijn voeteneind omhoog doen, dus dat is het probleem niet. Zie mijn reactie bij Vlasje. En eerlijk gezegd zou ik het in de winter geen probleem vinden. Met een lange broek aan zie je er dan ook niks van. Ik heb er alleen pijn aan als het heel erg is, eind middag en avond. En dat heb ik deze zomer nog niet meegemaakt. Want ook niet naar een warm land geweest.

   Like

 8. Happy Hulk 20 augustus 2020 / 09:59

  Hé ja, zo’n controle heb ik ook ooit eens gehad. Band om mijn arm en een enkel om me…..hoe zeg je dat netjes? 🤔

  In ieder geval, ik hoefde ‘om mijn geval’ geen steunkous.

  Geliked door 2 people

 9. vlasje 20 augustus 2020 / 08:40

  Gelukkig niet. Bed aan voetenkant wat verhogen?

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 20 augustus 2020 / 14:52

   Blij voor je. Ja dat doe ik ook regelmatig. Dat scheelt zeker, maar zoals ik al in een eerder logje schreef werkt dat dus prima, maar ik moet dan ook zo ongeveer om de 1,5 uur mijn bed uit om te plassen. En daar heb ik niet elke nacht zin in.

   Like

 10. John 20 augustus 2020 / 08:18

  Ik heb absoluut geen last van vaatlijden in mijn benen. Ik heb ook nooit opgezwollen enkels en voeten. Ik zou als het me aangeraden werd wel dat soort zaken gaan gebruiken.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 20 augustus 2020 / 14:50

   Gelukkig maar John! Houden zo! Ik zal er ooit wel aan moeten geloven ben ik bang… 😳

   Geliked door 1 persoon

 11. Matroos Beek 20 augustus 2020 / 07:26

  Ik heb er geen last van, maar mijn moeder wel. Zij kreeg rond haar zeventigste geleidelijk aan een dik rechterbeen. Oorzaak werd opgespoord: in haar lies waren de lymfevaten zo goed als verdwenen. Ondertussen is ze 97,5 en heeft ze nog steeds dat heel dikke been. Erg dik hoor, maar verder heeft ze er geen last van. Ze schaamt zich wel als we ergens naartoe gaan. Vroeger kon ze het nog verbergen onder een lange broek, maar dat lukt niet meer. Het been is te dik, daar gaat geen broek meer overheen. Iedere dag wordt het met vier stevige rosidalzwachtels van boven tot onder ingepakt omdat steunkousen in haar geval niet volstaan. Ze krijgt ook tweemaal per week lymfedrainage van de fysiotherapeut. Naar het schijnt zou dit erfelijk kunnen zijn. Een zus van mijn moeder en een tante hadden het ook, maar dan wel aan beide benen. Sterkte met de steunkousen Trees!

  Like

  • Regenboogvlinder 20 augustus 2020 / 14:49

   Och arm moedertje, wat naar. Ja als het vocht helemaal niet afgevoerd kan worden is het niet best. Maar ze leeft er dus al 27 jaar mee.. Maar ook die lymfedrainage lijkt me geen pretje.
   Ik ken mensen, een buurvrouw van een tijd geleden en een neef, die al vanaf hun 20e ongeveer die kousen moesten dragen omdat de lymfevaten niet goed werkten. Ze dragen ze beiden nog steeds,
   Hopelijk krijg jij die kwaal zelf niet. Is het geen idee om lange broeken te laten maken voor je moeder?

   Like

   • Matroos Beek 20 augustus 2020 / 21:10

    Het ene been is echt te dik voor een broekspijp. Dan zou aan het andere dunne been wel een heel los gordijn hangen. Dat is ook geen zicht. De lymfedrainage doet geen pijn hoor, het doet haar goed. De fysio komt aan huis.
    Ik hoop dat ik dat niet krijg, maar je weet het nooit. De internist zei destijds dat het er zomaar ineens is, je kan het niet voorkomen en je kan het ook niet meer wegkrijgen.

    Like

    • Regenboogvlinder 20 augustus 2020 / 21:43

     Oh jammer zeg, dan moet het been idd wel heel dik zijn. Nou, dan is het voor jou geen verrassing, maar ik hoop dat je het niet krijgt.

     Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.