Zwijmelen op Zaterdag #409

Iedereen denkt wel eens na over de dood, zijn/haar eigen dood. Ik in ieder geval wel!

Ik hoop dat ik nog heel erg lang en gelukkig mag leven , maar niemand kan in de toekomst kijken.

Vandaar dat ik me aan het verdiepen ben in “Het Levenstestament”. Bizar om erover te denken en te schrijven want als dat moet worden uitgevoerd ben ik niet meer bij machte om zelf beslissingen te nemen.

In een levenstestament leg je keuzes en wensen vast voor je eigen toekomst. Wat er moet gebeuren als je zelf niet meer kunt handelen. Dat kan tijdelijk zijn, door een ziekenhuisopname, maar ook permanent door dementie.

Er moet een vertrouwenspersoon (wettelijk gezien de gevolmachtigde) worden gekozen die indien nodig jouw wensen kan uitvoeren. Dit wordt vastgelegd bij een notaris. Je moet dan zelf nog wilsbekwaam zijn.

Ik heb 2 voorbeelden van mensen waar ik heel veel van heb gehouden die dement werden, mijn moeder had Parkinsondementie (niet erfelijk) en mijn schoonmoeder Alzheimer. Beiden hebben jaren geknokt tegen de ziekte maar dat was natuurlijk uiteindelijk niet meer tegen te houden.

En zo wil ik dus NIET leven!

Daarom is mijn muziekkeuze vandaag een nummer van Boudewijn de Groot dat de meesten van jullie wel zullen kennen. Van de LP “De Overlevenden”, uitgebracht in 1966, die ik destijds grijs gedraaid heb, koos ik logischerwijze het nummer:

“Het Testament”
door
Boudewijn de Groot

Aan iedereen die hier ook meer van wil weten raad ik aan deze website eens te bekijken.

Ik wens iedereen een heerlijk weekend toe, we mogen nog even genieten van de zon!

Meer zwijmels vind je bij Natasja

35 gedachtes over “Zwijmelen op Zaterdag #409

 1. Natasja Coli 26 september 2020 / 00:42

  Och, ik was al bij je wezen luisteren vorige week, maar ik had nog niet gereageerd.
  Het speelt bij mij ook hoor. Ik zeg altijd tegen mijn gezin dat ze te zijner tijd maar een kussen net iets te lang op mijn gezicht moeten houden. Maar ja.. daar hebben ze natuurlijk niets aan.
  Beter kan het allemaal maar geregeld zijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. debendevan6 23 september 2020 / 15:38

  Wil ikzelf ook doen. Mijn grootmoeder was ook dement en zo wil ik echt niet worden/ leven. Ik wil echt zo niet sterven.

  Like

  • Regenboogvlinder 23 september 2020 / 19:22

   Tis ook vreselijk, als je mijn reacties hieronder leest snap je dat ook. Maar erover nadenken is ook al wat… Dank voor je reactie!

   Geliked door 1 persoon

 3. son370 21 september 2020 / 14:12

  nee zeker niet gek om erover na te denken. Maar niet nu. Nog niet…..Ooit. Tja….iets met verdringing denk ik. Groetjes!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 september 2020 / 19:22

   Je bent nog superjong joh.. Kan me voorstellen dat je je er nog niet mee bezighoudt. Groetjes terug!

   Like

 4. Liesbethblogt 21 september 2020 / 12:31

  Ik heb altijd een kladje gehad met wat dingen over het hoe en wat met mn blog bijvoorbeeld. Toen corona zo hard insloeg ook op jonge gezonde mensen heb ik daar even een mooi werkje van gemaakt en uiteraard op zijn Liesbeths geschreven. Het nummer vind ik werkelijk fantastisch deze en Verdronken Vlinder.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 september 2020 / 19:21

   Ja je digitale nalatenschap… daar heb ik ook documentatie over. Goed van je! Dat kan gewoon door een nabestaande gedaan worden toch? Voor mij hoeft dat allemaal niet te blijven bestaan, Facebook zeker niet. Ben nog lang niet klaar met alles regelen 😉

   Like

 5. cornma 21 september 2020 / 11:55

  Heerlijk nummer. Zelf ben ik een beetje laks met dat soort dingen. Ik wil nog lang niet dood, dus wil ik me er ook niet mee bezighouden. Kop in ’t zand.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 september 2020 / 19:18

   Ik ook niet hoor, wat denk je! Maar als je iets treft is het te laat. Inderdaad je stopt wel je kop in het zand. En ik ken dat, heb dat met mijn Diabetes gedaan… dom!

   Like

 6. Ferrara 20 september 2020 / 17:47

  OT: Je hebt bij mij twee reacties geplaatst, welke wil je dat ik laat zien. Trees of Iris Papilio?

  Like

  • Regenboogvlinder 20 september 2020 / 20:07

   Ik zie ze nooit staan… dus ik dacht het lukt weer niet. Kan ook niet ‘liken’ bij je. Dus nog maar een keer geprobeerd en goed gewacht of er een melding kwam dat er gemodereerd zou worden voor publicatie. Weer niks, weer weg… Maar ze waren er dus wel… Maakt niet uit, de context is toch ongeveer hetzelfde. Ik hoop dat het in het vervolg weer goed gaat…

   Like

 7. gewoonanneke 20 september 2020 / 12:32

  Ja denk daar ook wel eens overna. Heb dat ook allemaal wel op papier maar niet officieel. Want begreep zelfs dan is het lastig als iemand gaat dementeren voor de familie. Dat zou ik ook niet willen. Wil er ook niet te veel aan denken eigenlijk. Het leven is toch onvoorspelbaar.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 september 2020 / 19:17

   Dat is het zeker, maar 5 jaar in een stoel zitten, niemand meer herkennen, zelf niks meer weten en zoveel zorg nodig hebben. Nee… ik wil dat echt niet.

   Like

 8. AnneMarie 19 september 2020 / 16:31

  Het testament van Boudewijn de Groot. Ik kan het nog meezingen zo vaak heb ik het toen gedraaid. Mijn eigen levenstestament laat ik nog even links liggen. Ligt hier ook nogal moelijk. Ik wacht het nog maar even af en steek mijn kop nog maar even in het zand.

  Geliked door 1 persoon

 9. Thomas Pannenkoek 19 september 2020 / 15:59

  De materie houdt me de laatste tijd ook bezig. Ik ben er al over gedocumenteerd. Bij ons gaat het er ietsje anders aan toe, maar in essentie komt het resultaat op hetzelfde neer.
  Heel mooi nummer!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 september 2020 / 19:15

   Zeker als je het, in mijn geval in de familie hebt meegemaakt geeft het je te denken.
   Ja hè, blijft mooi!

   Like

 10. Renske 19 september 2020 / 15:35

  Ik ben er over na gaan denken toen ik alles voor mijn moeder moest doen toen ze in een verpleeghuis werd opgenomen. Het had me heel wat werk en tijd uitgespaard als mijn moeder zelf een levenstestament had gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 september 2020 / 19:11

   Ja dat kan ook een reden zijn. Ik heb dat 2x meegemaakt met mijn schoonmoeder en mijn moeder. Dat was nog niet het ergste maar de mensonterende situaties die ik 7 jaar lang heb gezien waren voor mij genoeg. De zorg was toen echt in dat tehuis nog prima, niks op aan te merken. Maar die mensen zo zien… Ik kon er wel goed mee omgaan, dat maakte het voor mezelf iets gemakkelijker, maar toch…

   Like

 11. Ferrara 19 september 2020 / 15:33

  Ik vind het niet gek om daarover na te denken en belangrijke zaken vast te leggen.
  Onlangs in de vriendenkring ervaren hoe goed het is om op tijd te laten weten wat je wel en niet wilt. Hij deed dat schriftelijk maar om te voorkomen dat hij de goede antwoorden niet meer kon geven legde hij zijn wensen ook op een filmpje vast. Voor hem heeft dat goed uitgepakt.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 september 2020 / 19:11

   Ik vind het ook belangrijk, maar van die vriend was zo’n filmpje ook een goed idee. Zal ik onthouden! Het Levenstestament is wel speciaal daarvoor ontwikkeld. Of een filmpje een geldig document is weet ik niet. Toch eens uitzoeken.

   Like

 12. skar 19 september 2020 / 14:43

  Wat je zoal schrijft houdt denk ik wel meer mensen bezig, voor mij ligt het erg ingewikkeld, dus ik houd me er absoluut niet mee bezig, hoop dat ik in ieder geval goed bij de tijd blijf naarmate ik ouder word, en zo tussendoor het nodige al vast regelen zo lang ik het kan….
  Lied van Boudewijn de Groot is prachtig, heel bekend, maar denk dat het bij mij pas binnenkwam ergens in de jaren 70….
  Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 september 2020 / 19:08

   Ik heb teveel narigheid gezien. Ik ben 7 jaar een regelmatige bezoeker geweest in een verpleegtehuis, eerst voor mijn schoonmoeder, daarna mijn moeder. Dementie, aftakeling na een hersenbloeding, Korsakov etc. echt, ik wil dat echt niet.
   Maar ieder mens heeft zijn eigen reden om iets te regelen ja of nee. Ja dat nummer is prachtig, nog steeds.

   Geliked door 1 persoon

   • skar 24 september 2020 / 14:35

    Klopt allemaal wel wat je zegt, over ziekte had ikzelf nog niet nagedacht, maar meer met kijk op nazaten die ik eigenlijk niet heb, oudere broer en zussen, enige wat ik beschreven heb is cremeren, zodat niemand last heeft om iets te onderhouden..

    Like

 13. Melody 19 september 2020 / 14:12

  Ik snap jou helemaal maar toch volg ik je voorbeeld niet, bewust niet en dat uitleggen ga ik niet hier doen want jij kent me goed genoeg om te weten wat die uitleg omvat.

  Dit nummer van Boudewijn ken ik natuurlijk wel, niet van toen maar evengoed.

  Blijf nog maar lekker lang bij ons hoor!!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 september 2020 / 19:06

   Denk het wel ja!
   Dit nummer is al die jaren gewoon regelmatig gedraaid, ik denk zelfs dat heel veel jonge mensen het ook kennen.
   Haha, tis wel de bedoeling! 😃

   Geliked door 1 persoon

 14. rietepietz 19 september 2020 / 13:16

  Best een lastig onderwerp ja, waar ik ook nog over moet nadenken al heb ik wel even de schrik te pakken van de notaris. Ik zou het willen doen om het voor de kinderen niet moeilijker te maken beslissingen te nemen. Maar eigenlijk heb ik wel het vertrouwen dat ze ook zo heel goed weten wat ik wel en niet zou willen.
  Dementie is wel heel lastig veilig in te schatten.
  Daar zit de moeilijkheid dat je dan meestal eerder uit het leven moet stappen dan dat het echt ondraaglijk is geworden.
  Bij Henk had ik jarenlang de indruk dat hij zich overwegend toch niet anders dan andere voelde met uitzondering van zijn spraakblokkade.
  Hij vond de vreemde dingen die hij deed meestal niét vreemd. Op zijn manier heeft hij heel lang geen uitzichtloos leven gehad en was de ziekte vaak moeilijker te behappen voor mij dan voor hem. Maar er zijn natuurlijk meer ziektes waardoor je wilsonbekwaam kunt worden, hersenbloedingen bijvoorbeeld. zucht… ik moet er ook nog kijken.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 september 2020 / 19:02

   Ik snap je wel hoor, maar ik heb bij mijn moeder en schoonmoeder de vreselijke aftakeling meegemaakt. En ik weet nog goed dat mijn moeder wel eens zei als ze mee was geweest op bezoek bij mijn schoonmoeder… als ik zo maar niet wordt. Zo wil ik niet leven hoor.
   En uiteindelijk kreeg de Parkinson-dementie en werd het een intriest leven. Terwijl wij allemaal wisten dat ze dat echt niet wilde. En de periode waarin ze voor ons al ‘weg’ was, duurde ook nog eens 5 jaar.
   Wat jij schrijft is dus heel lastig.. Dat je erop vertrouwt dat je kinderen heel goed weten wat jij wel of niet zou willen. Kinderen hebben geen rechten om in te grijpen, als er niets is vastgelegd, als dat al een keuze zou zijn, dus is er vaak niks aan te doen. Het is een soort voorzorg, dus ik ga er eens goed induiken.

   Like

   • rietepietz 23 september 2020 / 19:37

    Ja moeilijk onderwerp waarbij je éigenlijk niet alles kunt indekken omdat je ook niet weet wát er nodig zal zijn. Het is ook lastig waar de grenzen liggen van wát kinderen mogen beslissen. Tot nu toe heb ik de ervaring er meestal toch wel samen met de kinderen beslist wordt in uitzichtloze situaties . Soms pakt dat goed uit maar soms ook helemaal niet. Zo wilde mijn oudste zus dat mijn moeder na haar derde zware hersenbloeding vocht infuus kreeg, zij lag daardoor nog drie jaar als een grote baby in een tehuis met sondevoeding die ze er steeds uittrok met de ene hand die ze nog kon bewegen.
    Bij mijn schoonmoeder konden we “behanding” wél voorkomen en werd ze met rust gelaten. Het is vaak wel een beetje te sturen gelukkig al pakt dat dus niet altijd even geweldig uit.

    Like

Reacties... ja graag, ik ben er dol op!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.