Muts ja of nee…

Bij Cellie las ik over haar kleindochter, die geen muts wil dragen… Muts = Stom Oma, zo schattig!

Toen bedacht ik me dat ik ook helemaal niet van mutsen houd, ze eigenlijk dus ook nooit meer draag. Heel vroeger wel, in de koude winters op de fiets maar ik vond het altijd maar kriebelen.

Ik kreeg met Sinterklaas ooit een witte (nep)bontmuts met van die bontslierten eraan die je dan kon knopen. Die heb ik wel gedragen. Het was een heel duur ding dus kon ik hem niet in de kast laten liggen voor mijn gevoel. Ik moet hem ergens op de vliering nog hebben liggen. De foto hieronder lijkt erop, maar de mijne was dus wit. Een stukje nostalgie uit mijn tienertijd!

En een paar jaar geleden had ik nog weer een grijze muts gekocht bij Z.eeman met wat lurexdraad erdoor, echt heel schattig, maar ik heb hem nog nooit gedragen. Te warm en te benauwd op mijn hoofd. Die heeft inmiddels vast een nieuwe eigenaar, want die is naar de Weggeefwinkel gegaan.

Wat Cellie ook schreef was… geen muts betekent ook vaak geen wanten. En ook dat klopt. Handschoenen heb ik wel, maar die zitten in de winter vaker in mijn zak dan om mijn handen.

Mijn kinderen dragen ook geen mutsen… Wel als kind, maar zodra ze zelf konden beslissen niet meer. Ik heb het nooit gepusht.

Nu heeft mijn zoon zo’n ding natuurlijk niet echt nodig op Gran Canaria, hoewel het daar in de winter in het noorden ook best koud kan zijn als er geen zon is en je er dan best mensen ziet lopen met een muts. Vooral Canariërs die niet gewend zijn aan de kou.

Ze zijn onlangs verhuisd en wonen nu wat verder landinwaarts, daar heerst echt wel een andere temperatuur dan in het toeristische zuiden.

Mijn dochter ging vroeger ook gewoon op de fiets naar school met natte haren… want een muts… nee die was niet nodig, dat was dus stom. Ze draagt er nog steeds geen.

Dit komt denk ik voort uit de periode dat mijn oudste is geboren, in juni, een warme zomer en ik wist echt niet of die baby nou wel of niet een mutsje op zou moeten in de kinderwagen. Tegenwoordig dragen pasgeboren babies zelfs in huis een mutsje heb ik wel gezien…

Toen leerde ik op het consultatiebureau al, zolang je zelf geen hoofdbedekking draagt heeft je baby het ook niet nodig, althans niet in de zomer. En daar heb ik me maar aan vastgehouden.

Is dat iets wat jullie bekend voorkomt? Met dank aan Cellie voor de inspiratie!

46 gedachtes over “Muts ja of nee…

 1. minoesjka2 7 november 2020 / 16:57

  Een muts draag ik zelden, maar de capouchon van mijn jas wel regelmatig.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 7 november 2020 / 18:33

   Is fijn als je toch iets op je hoofd wil.
   Ik heb een jas waar de capuchon van af kan, dus gedaan en die heb ik er ook nooit meer opgedaan, kan ik ook niet tegen… 😏

   Geliked door 1 persoon

 2. Liesbethblogt 6 november 2020 / 18:11

  Draag ze graag maar niet van die flufdingen zoals dat. Graag iets gehaakt of van wol. NIet te dik en goed wasbaar. Maar het moet wel koud zijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. gewoonanneke 3 november 2020 / 20:17

  Heb ook een hekel aan iets op mijn hoofd, geen muts en geen capuchon. Handschoenen wel, draag die nu al dunne heb gauw koude handen. Altijd in mijn fietstas zitten. Niet als ik loop maar fietsend wel.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 3 november 2020 / 21:35

   Geen enkel soort handschoenen zorgt dat ik warme handen krijg, weet ook niet wat dat is. Dus die heb ik ook niet graag aan..

   Geliked door 1 persoon

   • gewoonanneke 3 november 2020 / 21:45

    Ja ik heb nu een soort dunnen sporthandschoenen en voor de winter echte warme handschoenen. Mijn handen worden wel snel warm.

    Geliked door 1 persoon

 4. Zo simpel is dan geluk 3 november 2020 / 12:59

  Zelf ben ik ook niet zo van de mutsen. Als het echt heel koud is draag ik er wel een op de fiets omdat ik anders hoofdpijn krijgt, maar dat komt niet heel vaak voor. Handschoenen draag ik wel snel want ik heb echt altijd koude handen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 3 november 2020 / 14:52

   Ik heb ook vaak koude handen maar op de een of andere manier helpen handschoenen daar alleen maar aan mee. Dus dan doe ik ze maar niet aan..

   Geliked door 1 persoon

 5. matroos 3 november 2020 / 11:26

  Draag ook alleen een muts als het bitter koud is en ga schaatsen,maar ja wanneer kan dat nog.Als het heel warm is heb ik een pet op of zonneklep.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 3 november 2020 / 14:53

   Helaas zijn die heel erg strenge winterperiodes verleden tijd…
   Oh ja, een zonneklep heb ik ook.. dat is wel fijn, die zit uiteindelijk ook niet echt op mijn hoofd net als zo’n band.

   Like

 6. marjolijn1 3 november 2020 / 05:54

  Alleen als het ijs en ijskoud is, maar dat komt niet zo vaak meer voor.
  En dan idd. de gebreide zeeman muts… 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. די מריו 2 november 2020 / 21:46

  Een pet, dat wil ik nog weleens opzetten, maar een muts is toch niets vind ik.

  Love As Always
  Di mario

  Geliked door 1 persoon

 8. rietepietz 2 november 2020 / 20:48

  Zolang het niet keihard vriest draat ik ook zelden iets op mijn hoofd, te warm, geen principe kwestie want er zijn bést leuke te vinden. Hoeden vind ik zelfs leuk maar daar heb ik het lef niet voor om ze te dragen, zou het als het gevraagd wordt op een bruiloft zeker doen. Handschoenen zitten inderdaad ook meestal in mijn zak, zelfs destijds achter de rolstoel meestal..

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 3 november 2020 / 21:37

   Voor mij ook niet hoor, maar ik kan er gewoon niet tegen. Maar een hoed staat mij echt niet… die zal ik echt nooit opzetten, of het moet die van Jan zijn… 🤪

   Like

   • rietepietz 3 november 2020 / 21:51

    Maar van de herenhoed zijn tegenwoordig ook damesmodellen in de mode, denk dat dat het je inderdaad goed zal staan. Maxima draagt ze regelmatig.

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 8 november 2020 / 13:50

     Ik heb een foto met zijn hoed van mezelf. Niet geposeerd, gewoon tussendoor genomen. Helaas niet helemaal zuiver. Maar ik vind het ook niet zo gek staan. Hij had ook in Spanje een klein hoedje gekocht een paar jaar geleden, dat wilde hij laatst weggooien, maar ik heb het gered. Zo’n hoedje vind ik zelf best leuk staan… 😊

     Like

     • rietepietz 8 november 2020 / 16:05

      Er zijn genoeg damesmodellen te vinden maar meestal peperduur, dus gewoon inpikken;-)

      Like

 9. Mrs. T. 2 november 2020 / 19:45

  Ik heb zo’n rieten hoed die ik in Frankrijk draag tijdens het wandelen. En hier draag ik in de zomer (als de zon fel schijnt) een pet. En als het regent een capuchon. Dus nooit een muts.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 3 november 2020 / 14:50

   Heb ooit nog eens een zonnehoed gekocht, maar dat vind ik ook niks. Het enige wat ik leuk vind op mijn hoofd is Jan zijn hoed 🤣

   Like

 10. Happy Hulk 2 november 2020 / 18:40

  Ik draag een helm.
  En een hoed.
  In bed een slaapmuts.
  Maar wat ik ook draag, altijd die haren in de war.

  Geliked door 1 persoon

 11. celliecitroen 2 november 2020 / 17:40

  Dank je wel voor dit leuke geinspireerde blog. Dacht direct dat misschien zo’n band wel een idee is voor je. Die ga ik namelijk maken voor kleindochter. Gelukkig maar een klein bandje 🙂 Maar het scheelt dat er een capuchon aan jassen zit, dan heb je nog iets om over je hoofd te doen bij koude wind etc.
  Leuk al die verschillende reacties op wel of niet een muts op.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 2 november 2020 / 18:00

   Geen dank Cellie. Ik was een reactie aan het schrijven, die werd lang en toen dacht ik, daar maak ik zelf een logje van…vond het zo’n leuk onderwerp. Voor kinderen is een capuchon ook zeker lekker, daar een das omheen en dan hebben ze geen last van de wind of kou.

   Like

 12. gewoonzoalsikben 2 november 2020 / 16:56

  Ik heb 2 mutsen maar heb ze eigenlijk bijna nooit gedragen ,ik denk twee keer want ik vind het vreselijk iets op mijn hoofd .Ook handschoenen of een dikke das draag ik nooit

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 2 november 2020 / 17:58

   Wat is dat toch met onze generatie, bijna niemand draagt een muts 😟😌
   En inderdaad een heel dikke sjaal ook niet, zoja, dan heel losjes…

   Like

 13. Ferrara 2 november 2020 / 16:37

  Die nepbontmuts met banden om vast te strikken heb ik ook gehad, maar om te zeggen dat ik ding met plezier droeg, nou nee.
  Tegenwoordig gebruik ik een band voor oren en voorhoofd. Vooral het laatste is na een zenuwontsteking gevoelig voor wind. Hoeden vind ik leuk en draag er een als het echt koud is tijdens een wandeling, want op de fiets is het drie keer niks natuurlijk.
  Maar we hebben geen strenge winters meer dus het ding ligt al tijden op de kapstok.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 2 november 2020 / 17:56

   Haha, ik toen ook niet echt… hoewel ik hem toen eerlijk gezegd graag wilde hebben.
   Ja zo’n band heb ik ook, van fleece-stof, dat is wel lekker. Maar alleen als er echt een heel koude wind staat. Ik heb gewoon geen hoedjeshoofd denk ik…
   Leuk hè dat herkenbare!

   Like

 14. tinyblogt 2 november 2020 / 16:08

  Ik heb zo’n band, die mijn oren lekker warm houdt, maar wel mijn haar laat wapperen. Een volledige muts kriebelt veel te veel en dan ligt mijn haar nog platter dan het al is.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 2 november 2020 / 16:18

   Haha, kan het me voorstellen.
   Hoofdbedekkingen vind ik echt sowieso niks. Toen mijn zoon trouwde wilde mijn schoondochter graag dat ik een hoed zou dragen, ik was ook getuige voor hem. En een getuige heeft net iets meer nodig, is kennelijk Spaans gebruik. Zij is Spaanse. Maar dat heb ik niet gedaan.
   Zelfs toen ik zelf trouwde had ik geen sluier of hoed of wat dan ook. Alleen een kam met wat versiering in mijn haar.

   Geliked door 1 persoon

 15. John 2 november 2020 / 15:02

  Ik draag alleen een muts als ik het koud heb. Dat heb ik dus eigenlijk helemaal nooit, dus nee, geen muts voor mij 🙂
  Ik heb nu natuurlijk mijn Unox niwujaarsduik muts, die zou ik kunnen dragen maar dan zweet ik me het laplazurus.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 2 november 2020 / 15:08

   Niet doen joh.. dat is ook niet fijn. Jij bent net als mijn broer, lang in korte broek en tshirt blijven lopen. Mijn broer heeft volgens mij niet eens een winterjas. Hij draagt dan over zijn tshirt een bodywarmer.. Ik krijg het meestal pas koud tegen de avond. Verder loop ik ook lang zonder jas.

   Like

 16. Kakel 2 november 2020 / 14:40

  Als kind moest ik mutsen dragen, vond ze echt vréselijk.
  Roos heeft een Finland-muts voor me gekocht (-: Die heb ik opgehad toen het twee jaar geleden zo keihard vroor. Helemaal vrijwillig.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 2 november 2020 / 14:50

   Haha net zoals ik… ik draag wel eens zo’n band om mijn oren en voorhoofd. Op de fiets dan als het heel koud is. Daar kan ik wel tegen..

   Like

 17. son370 2 november 2020 / 13:20

  ik ben ook geen mutsenmens maar bij sommige mensen, vooral jonge mensen, staat zo’n muts wel leuk. Wel een capuchon als het regent of een leuke pet ook prima! Groet!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 2 november 2020 / 14:52

   Capuchon heb ik ook een hekel aan. Kan gewoon niks verdragen op mijn hoofd lijkt het.

   Like

 18. Matroos Beek 2 november 2020 / 12:52

  Met een muts had ik ook altijd een haat-liefde verhouding. Liever geen muts, maar hier aan zee heb ik ze wel leren waarderen. Helaas ziet het er niet uit en is daarna je kapsel helemaal in de war.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 2 november 2020 / 14:53

   Precies dat laatste, daar heb ik ook een hekel aan. En het irriteert.. ☺️

   Geliked door 1 persoon

 19. Mrs. Brubeck 2 november 2020 / 11:20

  Heel herkenbaar, ik draag NOOIT een muts, verschrikkelijk irritant zo’n ding! 😂😂

  Geliked door 1 persoon

 20. Renske 2 november 2020 / 11:12

  Zo nepbonte muts had ik vroeger ook.
  Nu draag ik alleen een muts als het snijdend koud is. Dus eigenlijk niet meer, want een echte koude winter hebben we de laatste jaren niet meer gehad.

  Geliked door 1 persoon

 21. Thomas Pannenkoek 2 november 2020 / 10:53

  Het moet al heel hard vriezen vooraleer ik een muts draag. Meestal laat ik die dan nog ergens slingeren ook (winkel, bibliotheek, mestverwerkingsbedrijf,..) zodat ik die telkens niet vind als ik er één nodig heb.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 2 november 2020 / 14:56

   Haha, dat kan ook nog.. dus op naar de Z.eeman voor een paar goedkope mutsen! Dan is het niet zo erg als je er ergens een kwijtraakt.

   Like

Reacties zijn gesloten.