Oorsieraden…

Laatst kwam ergens in een reactie het “gaatjes-in-de-oren prikken” ter sprake.

Het is toch een gedoe, die ijdelheid van ouders en ook van kinderen als ze groter worden, en dat met name bij meisjes er gaatjes in de oren moeten worden gestoken.

Maar het is iets van alle tijden dat mensen hun oren (willen) versieren en daar gaatjes voor prikken. Wat nog het minst erge is denk ik want wat er nog meer door die oorlellen en -schelpen geprikt wordt wil je niet weten.

Mijn kleindochters (half Spaans) kregen ze al toen ze nog baby waren. Dat hoort bij de zuidelijke cultuur. Maria was nog geen 2 maanden. De Spaanse familie vond het dan ook heel raar dat het bij de jongste, die in Nederland is geboren, niet gedaan werd. Zoon en schoon konden gewoon geen juwelier in de buurt vinden die het bij baby’tjes wilde doen. Natalia was 5 maanden toen ze ze op Gran Canaria kreeg, tijdens de vakantie waarin ze ook gedoopt werd.

Zelf was ik 4 jaar en ik herinner het me zelfs nog. Bij ons op het dorp hadden we juwelier Peeters, die het bij mij heeft gedaan. In die tijd, dus intussen 66 jaar geleden werd dat met een gloeiende naald gedaan.

Mijn eerste setje waren zilveren oorhangertjes in de vorm van eikeltjes.
Ze zien er niet uit want ze zijn helemaal zwart uitgeslagen, maar enig dat ze bewaard zijn gebleven, echt ik vind het zo leuk dat ik ze nog heb.

De naald werd op een kurk geprikt, op de botte kant om de naald vast te kunnen houden. Dan werd de punt gloeiend heet en dus steriel gemaakt door deze in een vlam te houden. Dan werd de naald door de oorlel gestoken. Stel je voor? Zo’n klein meisje van 4 met zo’n klein oortje…

Er werd meteen een oorbelletje in gedaan, tenminste, dat zal haast wel want anders zou het meteen weer dichtgroeien. Maar het mocht niet gaan zweren en het moest dus heel goed schoongehouden worden.

Er zijn heel wat jaren geweest dat ze in mijn oren niet werden gebruikt. De tijd van de oorbellen mode met clipsen. Maar op een bepaald moment heb ik weer geprobeerd ze door te prikken, dat zonder problemen lukte, er zat alleen wat talg in. En vanaf die tijd draag ik alleen nog oorbellen die door de gaatjes gaan.

Ongeveer 20 jaar geleden heb ik een extra gaatje bij laten prikken met zo’n prikpistool. Ook dat genas goed en ik draag er dus in allebei de oren altijd twee.

’s Avonds gaan ze uit en ’s morgens weer in. Slapen met die prikkers achter mijn oren kan ik niet.

Wie herinnert zich nog de eerste keer gaatjes prikken?

Advertentie

25 gedachtes over “Oorsieraden…

 1. minoesjka2 22 november 2020 / 16:51

  Ik heb het als 20-jarige laten doen. Hoe dat ging weet ik niet meer. Ik weet wel dat mijn oren flink ontstoken raakte en ik daar altijd last van gehad heb zolang ik oorbellen gedragen heb.

  Geliked door 1 persoon

 2. Joanne 18 november 2020 / 23:35

  Ik heb twee keer gaatjes laten prikken en twee keer ging het mis. Een dik oor en een enorme infectie. Helaas de sierraden er weer uit gehaald.
  Inmiddels probeer ik het niet meer. Maar jammer is het wel.

  Liefs Joanne

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 19 november 2020 / 13:34

   Nou, eigenlijk helemaal niet leuk natuurlijk… en ja inderdaad jammer!!!

   Like

 3. son370 18 november 2020 / 15:56

  ik heb er vier in mijn oren… dagelijks oorbelletjes in. De grote gaan s’avonds uit ( slaap ik echt niet mee, haha) de kleine oorringetjes mogen erin blijven.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ferrara 18 november 2020 / 10:25

  Die eikeltjes herken van vroeger, mijn nichtje had ze in. Zelf draag ik nog altijd clipsen.
  ’t Is zoeken naar die dingen want de meeste winkels verkopen stekers. Ik heb in de loop der jaren een flinke verzameling aangelegd, ook zelf gemaakt, mooie knopen lenen zich daar goed voor.

  Geliked door 1 persoon

 5. Beaunino 18 november 2020 / 07:09

  Ik was denk ik een jaar of 10, herinner me het nog goed. Gelijk met mijn zus natuurlijk. Ging met een pistool en bij mij zitten de gaatjes een beetje scheef (wel op gelijke hoogte) zodat mijn oorbellen altijd een beetje naar buiten wijzen.
  We kregen eerst staafjes in die je iedere dag 2 x moest draaien en met sterilon in moest druppelen. Evengoed raakte onze lellen ontstoken. De huisarts was erg mopperig herinner ik me, want we waren niet de eerste met ontstoken lellen.

  Geliked door 1 persoon

 6. marjolijn1 18 november 2020 / 06:32

  Al heel veel jaren, en alleen maar kleine knopjes.

  Geliked door 1 persoon

 7. gewoonanneke 17 november 2020 / 22:19

  Ik was al jaren getrouwd toen ik het van mijn zus kreeg op mijn verjaardag, wilde het nooit maar sinds die tijd altijd oorbellen gedragen. Nooit clips daar kon ik niet tegen. Heb ook een kast vol.

  Geliked door 1 persoon

 8. Kakel 17 november 2020 / 20:19

  Herinner ik me nog goed. Ik was 14 en een dagje in Middelburg met m’n ouders. De gaatjes werden met een hete naald geprikt en ik kreeg oorringetjes in (die ik steeds moest draaien zodat ze niet vast konden gaan zitten…) Na het prikken werd ik helemaal draaierig. ‘Niet aanstellen, dat hoort erbij,’ aldus m’n moeder.
  Bij mijn dochter zijn ze erin geschoten, compleet met oorknopje en al. Da’s pas handig!

  Geliked door 1 persoon

 9. rietepietz 17 november 2020 / 19:37

  Waarschijnlijk was ik een jaar of 5 en ik herken de naald met de kurk. Heel kort na het gaatjes prikken kreeg ik een pan heet water over me heen en werden m’n warme natte kleren snel uitgetrokken waarbij één oorbel uit het oor getrokken wed. Die kreeg ik er niet meer in waarna de gaatjes weer dicht groeiden . Je kunt nog altijd wel zien dát ze er ooit gezeten hebben.
  Oorbellen met clips heb ik veel gedragen, die staan me, hangende oorbellen staan me heel armoedig dus ik heb nooit meer gaatjes laten prikken.

  Geliked door 1 persoon

 10. vlasje 17 november 2020 / 18:41

  Nooit gaatjes gehad en ook niet gewenst…..niet gemist ook.

  Geliked door 1 persoon

 11. Happy Hulk 17 november 2020 / 17:54

  Toen ik die gloeiende gloeiende naald zag ben ik gevlucht.
  Aan mijn lijf geen polonaise!

  Geliked door 1 persoon

 12. Ans, 17 november 2020 / 17:32

  Ha Trees,
  Toevallig heb ik dezelfde oorbelletjes {eikeltjes} ook nog.
  Maar…..ik kan me niet herinneren wanneer ik die heb gekregen.
  Ik weet nog wel dat het met een naald en kurk gebeurde.
  Groetjes.

  Geliked door 1 persoon

 13. Zo simpel is dan geluk 17 november 2020 / 16:57

  Zo leuk dat je je eerste oorbellen nog hebt! Bij mij zijn ze ook geschoten toen ik vier was. Wel geschoten dus gelukkig, haha.

  Geliked door 1 persoon

 14. KEES (PACO) 17 november 2020 / 13:16

  Nee, gaatjes in mijn oren heb ik nooit gehad. Wel moet ik mij scheren

  Geliked door 1 persoon

 15. gewoonzoalsikben 17 november 2020 / 11:30

  Ik heb pas heel laat gaatjes in mijn oren laten prikken omdat ik het nooit nodig vond .Pas toen ik 38 was en contact lenzen ging dragen heb ik dat laten doen .Grote oorhangers waren erg in en die stonden niet bij een bril vond ik .Na 3 jaar weer een bril gaan dragen en gewoon leuke kleine oorbellen .Nu draag ik eigenlijk nooit meer oorbellen
  xxx

  Geliked door 1 persoon

 16. Mrs. Brubeck 17 november 2020 / 09:18

  Ik denk dat ik zeker 12 moet geweest zijn, weet alleen nog dat het idd een gedoe was om te zorgen dat het niet infecteerde… maar ik ga de deur niet uit zonder oorbelle, heb er in alle kleuren, maten en gewichten 😂. Als ik het eens vergeet, voel ik me de hele dag “naakt”.

  Geliked door 1 persoon

 17. celliecitroen 17 november 2020 / 08:49

  Pas toen ik 16 was heb ik zelf de knoop doorgehakt dat ik gaatjes wilde. Maar toen was inderdaad wel de tijd van de clips (au!). In mijn familie had alleen mijn overgrootmoeder gaatjes en die ging rond haar 90e kijken of ze nog open waren. Ja hoor kind, kan nog steeds. Nu draag ik altijd oorbellen. Maar die gaan s’ avonds wel uit inderdaad.

  Geliked door 1 persoon

 18. AnneMarie 17 november 2020 / 08:41

  Ik mocht geen gaatjes in mijn oren van thuis en geen make-up. Denk dat ik 14 was en toch met make-up begon en ongveer 16 toen ik toch gaatjes in mijn oren heb laten prikken. Later zijn er aan ieder oor nog 2 bijgekomen en zonder make-up zul je me bijna niet zien.

  Geliked door 1 persoon

 19. Matroos Beek 17 november 2020 / 07:47

  Ik was nog maar drie toen ik kleine witgouden ringetjes kreeg. Ik herinner mij het gejuich omdat ik zo flink was want ik gaf geen kick. Nog steeds vraag ik me af waarom men dat bij mij heeft gedaan en nooit bij mijn drie zussen. Dat moet ik eens navragen.
  Ik draag al heel lang geen oorjuwelen meer omdat ik het mij niet vind staan.

  Geliked door 1 persoon

 20. John 17 november 2020 / 07:40

  Ik heb in elke oor een ring. Geen idee meer waneer precies maar ik denk toen ik op de kermis werkte. Hoe en wat kan ik me niet meer voor de geest halen.

  Geliked door 1 persoon

 21. Thomas Pannenkoek 17 november 2020 / 07:15

  Mijn schat heeft haar oren pas op latere leeftijd laten prikken, om mooie oorbelletjes te kunnen dragen. Vond ik griezelig om te zien, maar ze heeft er al veel plezier aan gehad.
  Nadien nam ik zelf zeven piercings op mijn billen met het idee van ‘mijn moeder zal het niet zien, en ik zal er deugd van hebben’. Maar potverdorie, het doet toch veel pijn bij het neerzitten !!!

  Geliked door 2 people

 22. די מריו 17 november 2020 / 07:12

  Ik had toen ik naar de kleuterschool ging al een oorbel. Ik weet niet eens meer hoe en waarom. Het hoort bij me.. lang haar en oorbellen.

  Love As always
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

  • miekequilt 17 november 2020 / 08:41

   Ik was 16 of 17 toen ik gaatjes liet prikken. 50 jaar geleden dus. En dat ging ook met een naald maar ik dacht dat de kurk achter mijn oor zat. Toen ik 18 was kreeg ik van mijn vriend ( nu mijn man) zilveren knopjes die ik bijna altijd draag.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.