Vroeger…#2

Eigenlijk had ik deze “Vroeger” serie met dit verhaaltje moeten beginnen, gelukkig kan ik me nog veel herinneren, alleen het onderstaande niet natuurlijk… Onderstaande was ruim 70 jaar geleden.

Als je het gemist hebt en het nog wilt lezen klik “Vroeger…#1”.

________________________________

Als 1e kind van mijn ouders werd ik geboren. Ze ontmoetten elkaar tijdens dansles in Amsterdam. Na 2 jaar verkering trouwden ze op 1 juni 1949 en ik werd op 8 mei 1950 geboren. Mijn moeder was toen bijna 23 en mijn vader was 24.

Ik was heel klein, slechts 45 cm lang maar ik woog wel 5,5 pond, dus was ik een mollige baby. Nou ja, wat dat betreft is er niet veel veranderd, want ik ben nog steeds klein en mollig… 😂

Hieronder ikke, een maand oud ongeveer.
Daaronder links, met vader en moeder, rechts oma, tante en oom.
Rechts met opa, toen was ik ongeveer 1 jaar.

Ook in die tijd was er al woningnood. Mijn grootouders van vaders kant woonden midden in het pittoreske dorpje Sloten, aan de rand van Amsterdam, in een soort steegje aan het eind van een rijtje van 5 huizen.. Opa heeft met hulp van mijn vader en een paar vrienden een tuinhuisje gebouwd achter hun huis. Het was heel klein. Een woonkamertje waarin een opklapbed en een tafel met stoelen stond, een keukentje, een piepklein slaapkamertje en een toilet. Opa was betonvlechter, best zware arbeid.

Mijn moeder was een stadskind, ze werd geboren in Amsterdam, in de Indische buurt. Ze woonde in een benedenwoning met 3 slaapkamers. Samen met haar ouders, 5 zusjes en 2 broertjes. Mijn opa was schoenmaker en hij deed zijn werk in de ouderlijke slaapkamer, waar zijn spullen stonden opgesteld bij de openslaande deuren. De tram reed er door de straat op weg naar de eindhalte bij het Muiderpoortstation. Maar mijn moeder wilde heel graag naar het dorp verhuizen, waar ze ook snel wende en uiteindelijk nooit meer in de stad wilde wonen.

Ook was ik het eerste kleinkind van mijn opa en oma van vaderskant en ik werd vernoemd naar mijn oma. Ik kwam er graag en zat dan altijd op de tafel waarbij opa me altijd vasthield aan mijn beentjes.

Mijn opa was een stroper op het gebied van vissen. Hij viste overal en zette fuiken waar het niet mocht, maar hij kwam er altijd mee weg. Het eerste aaltje was altijd voor mij en dat werd dan gestoofd. De eerste jaren van mijn leven heb ik veel vis gegeten maar opeens was het over, het stond me tegen vertelde mijn moeder en ik heb in ieder geval nooit meer gestoofde aal gegeten.

In de winter was het in dat kleine kamertje waar ik sliep ijs-en-ijskoud. Wat ze ook probeerden, ik verdroeg niks aan mijn handjes en die waren dan ook vaak zo koud dat ze wel bevroren leken. Maar ik heb er niks aan overgehouden, dus zo erg is dat nou ook weer niet.

Baby Treeske 9 maanden

Dank voor het lezen en tot de volgende “VROEGER”.

Advertentie

56 gedachtes over “Vroeger…#2

 1. gewoonanneke 1 februari 2021 / 21:57

  Wat heb jij veel foto´s van jezelf als baby, ik heb er helemaal geen een pas de eerste van toen ik denk 1 of 1 1/2 jaar was. Best wel jammer vind ik dat maar er was gewoon geen fototoestel in huis geen geld daarvoor.

  Like

  • Regenboogvlinder 1 februari 2021 / 23:03

   Jammer hè.. Zo vinden mijn kinderen het zo jammer dat we geen bewegende beelden van ze hebben. Daar hadden wij toen geen geld voor. Foto’s waren al duur.

   Geliked door 1 persoon

   • gewoonanneke 2 februari 2021 / 19:55

    Ja dat heb ik dan wel van Peter en zelfs van Angela nog twee filmpjes zo dierbaar voor me. Omdat mijn schoonvader en zus allebei een camera hadden.

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 2 februari 2021 / 21:32

     Mooi! Ik heb één filmpje van Nick als babytje. Maar één keer gezien, ik had de camera van de buren gebruikt. Heb het nog steeds in het gele envelopje 🤨

     Geliked door 1 persoon

     • gewoonanneke 4 februari 2021 / 20:08

      Ik heb alle filmpjes laten digitaliseren kostte helemaal niet zoveel. Persoonlijk gebracht en gehaald want ze waren mij te kostbaar om kwijt te raken bij post of zo.

      Geliked door 1 persoon

      • Regenboogvlinder 6 februari 2021 / 10:14

       Ik heb geen verstand van hoe dat werkt. Moet ik maar eens naar een echte fotozaak voor gaan. Het ligt goed opgeborgen dus zie het zelden, daarom denk ik er ook niet aan.

       Geliked door 1 persoon

       • gewoonanneke 7 februari 2021 / 16:55

        Ik ook niet hoor. Maar via via kreeg ik een adres van iemand in Schiedam waar ik het persoonlijk kon brengen. Via kruidvat en Hema kan je het ook laten doen als ik het goed heb maar dan worden ze opgestuurd en ik had echt zoiets zo’n filmpje van mijn dochtertje daar wil ik dat risico niet mee lopen. En hij had het heel goed gedaan. Video banden en van die small filmpjes allebei gedaan.

        Geliked door 1 persoon

        • Regenboogvlinder 7 februari 2021 / 17:40

         Top, fijn zo’n adresje! Ik ga hier wel eens rondvragen als het weer veilig is. Het ligt al 47 jaar te wachten, dus die paar maanden kunnen er ook nog wel bij ☺️

         Geliked door 1 persoon

 2. Melody 1 februari 2021 / 20:24

  Mollig… mwah…valt reuze mee … of mijn herinneringen zijn vertekend ….

  En die foto’s , wat een palatjes… mooi hoor…

  (enne ik kon niet meer reageren op #1.. .maar die vriendin die ik daarin benoem is toen 28 december overleden …. slechts een paar maand later 😦 )

  Like

  • Regenboogvlinder 1 februari 2021 / 23:10

   De link naar Vroeger #1 klopte niet. Was een veel ouder logje! Sorry…
   Inmiddels aangepast!

   Like

 3. Regenboogvlinder 1 februari 2021 / 11:54

  Ik vind het bijzonder dat ik die foto’s nog heb. Ja, er werd veel ingewoond, dus mijn ouders boften dat ze hun eigen stekkie hadden. Mijn schoonzus en zwager hadden ook maar één kamer op zolder in Amsterdam toen ze trouwden, 53 jaar geleden.
  Nou lief hè… Vergeet te vermelden dat ik mijn eerste gebreide pakje nog heb. Blauw was het, haha, Oma dacht zeker dat ik een jongen zou worden. Die foto plaats ik nog wel in een volgend berichtje.

  Like

 4. John 1 februari 2021 / 08:08

  De aal/paling rook ik. Niet meer zoveel want ik vang het alleen nog met geluk.Zoveel als jij weet ik allemaal niet. Mijn ouders waren niet echt familiemensen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 1 februari 2021 / 11:40

   Lekker, die lust ik sinds 25 jaar weer. Mijn opa deed dat ook. En de eerste gerookte palingen waren voor de veldwachter, de dokter en de pastoor. Zo kwam hij er mee weg 😂
   Jammer dat je niet veel herinneringen hebt aan je jonge jeugd. Dit weet ik natuurlijk ook niet, maar ik heb wel vanaf mijn 4e jaar herinneringen.

   Like

 5. Terrebel 1 februari 2021 / 00:28

  Geweldig, Trees! Ja, Sloten ken ik wel. Beter dan de Indische Buurt. Ik kan mij nog vaag herinneren dat wij thuis (Overtoomse Veld) geen douche hadden maar een keer per week naar het badhuis gingen. Bevroren glas water in de slaapkamer was heel normaal want alleen de woonkamer was verwarmd. Probeer dat maar uit te leggen aan mensen die vinden dat zij een bushalte hokje mogen vernielen omdat zij een tijdje niet naar de kroeg kunnen…Kom je nog wel eens in de buurt van je ouderlijk huis?

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 1 februari 2021 / 13:32

   Dank voor je leuke reactie Terrence. Je woonde dus helemaal niet zo ver bij mij vandaan. Grappig. Ja zo ging dat vroeger hè. Maar ik heb nu boven ook geen verwarming aan hoor. Alleen als het echt hard zou gaan vriezen, dan wel. In ieder geval een slag open gedraaid. Ooit in mijn huis in Lelystad een lekke radiator gehad. Huis op het noorden, 1979, dat was niet leuk. Nee, de jeugd van nu kan zich daar niks bij voorstellen.
   Ik heb Jan er een aantal jaren geleden nog eens mee naartoe genomen. Ik heb nog een bevriend stel op Sloten wonen, maar helaas is het contact verwaterd. Vind ik jammer, maar het kan niet allemaal van een kant komen. Dus geen enkele reden meer om erheen te gaan. Maar het blijft mijn geboortedorp waar ik 8 jaar op school heb gezeten en 20 jaar gewoond.
   Onderaan dit logje is het stukje wandelen door Sloten met Jan beschreven.
   https://irispapilio.wordpress.com/2016/06/02/stapuit-17/

   Geliked door 1 persoon

   • Terrebel 2 februari 2021 / 23:11

    Als ik weer kan lopen na mijn heupoperatie nodig ik jou graag uit om eens samen door jouw oude buurtje te wandelen, Trees! Je kunt bij mij op de bank slapen. Of naast mij in bed, als de kat en mijn vriendin dat goed vinden. 😉

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 3 februari 2021 / 13:11

     Nou, het is te hopen dat je niet te lang hoeft te wachten, want weer mobiel zijn met een nieuwe heup zal een hoop plezier opleveren. Haha, wie weet komt het er ooit van! Maar geen zorgen hoor, ik ga dan gewoon weer naar huis 👍

     Like

 6. Lot 31 januari 2021 / 22:28

  Leuk je bent precies 2 maanden jonger dan ik. Ik kom ook uit Amsterdam en mijn ouders konden een etage huren naast oma en opa aan de Prinsengracht, hoek Nieuwe Spiegelstraat. Opa was zo’n regelaar dus met een eigen woonruimte hadden mijn ouders erg veel geluk.
  Mijn vader was schoonmaker net als zijn vader die een winkel had op De Insulindeweg en eerst op de Halmaheirastraat. ook de Indische buurt.

  Geliked door 1 persoon

  • Lot 1 februari 2021 / 13:03

   Zie dat ik een typefout heb Mijn vader en opa waren SCHOENmakers

   Like

  • Regenboogvlinder 1 februari 2021 / 13:36

   Ja dezelfde generatie en geboortejaar, leuk! Insulindeweg is ook bekend, die andere straat niet, maar daar waren straten met hele vreemde namen. Mijn oma en opa woonden in de toministraat en daarvoor in de Minahassastraat. Grappig dat jouw opa en vader ook schoenmaker waren. Mijn opa is overleden toen ik 15 was en was toen al 86. Dus concurrenten zullen ze niet zijn geweest.
   Mooie tijd toch?

   Like

 7. Ferrara 31 januari 2021 / 22:02

  Sorry Trees, foutje gemaakt. Haal dat linkje maar weg. Je moet te lang scrollen. Mocht je het willen lezen laat het dan maar weten. Ik wil jouw blog niet verder vervuilen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ferrara 31 januari 2021 / 21:52

  Leuk blog. Wij schelen maar een jaar. Je zou aan je beentjes niet zeggen dat je een mollige baby was. En dat gebreide jurkje roept de nodige herinneringen op.

  Jouw verhaal lezend, realiseer ik me wat een verschil er toen ook al was tussen stad en platte land. Jij praat over de tram. Ik ging gewoon mee in de fietstas van de solex.
  Mocht je het leuk vinden om te lezen https://ferrara-victoriene.blogspot.com/search/label/jeugdherinnering

  Like

  • Regenboogvlinder 31 januari 2021 / 22:32

   Mijn beentjes waren inderdaad wel dun hè. Dat zijn ze ook gebleven tot ergens na mijn 30e 🤣

   Like

 9. Edward McDunn 31 januari 2021 / 21:02

  Wat een mooi blogje vol herinneringen en leuke oude foto’s Trees.

  Geliked door 1 persoon

 10. Kakel 31 januari 2021 / 20:06

  Mijn ouders hebben na hun trouwen bij mijn oma op zolder ingewoond. Was toen heel normaal. Echt een andere tijd. Ik heb tot in den treure moeten horen dat het in de winter dat ik ben geboren, zo koud was, dat de melkflessen aan de keukenvloer vastvroren.
  Wat een lieve foto van baby Treeske! Die glimlach heb je nog steeds (-:
  Lieve groet ♥

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 1 februari 2021 / 13:52

   Dat was ook een trend omdat er gewoon geen woningen waren, bij iemand inwonen.
   Haha, ja dat was die hele strenge winter… Was ook erg. Ik was toen 13 en kan me er nog heel veel van herinneren.
   Dankjewel… vind mezelf daar ook een schatje op. Mijn oudste kleindochter Maria was mijn evenbeeld, als baby’tje maar ook die van 9 mnd. Zo apart om te zien.
   Liefs 💕

   Like

 11. די מריו 31 januari 2021 / 19:27

  Mooi verhaal zo.. je bent twee dagen jonger dan mijn moeke. Toch wel een bijzondere tijd toen.

  Love As Always
  Di mario

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 januari 2021 / 19:46

   Ja was in de opbouwjaren na de oorlog natuurlijk. Geen gemakkelijke jaren.
   Ja, dat herinner ik me wel uit je logjes, dat ik van dezelfde leeftijd ben als je moeder, grappig idee hè…

   Like

 12. Ardy 31 januari 2021 / 18:06

  O wat schrijf je toch leuk lieve nicht en wat heb jij een geheugen! Ben ik jaloers op. Ik herinner me wel de kleur van het jurkje ROOD??
  Ja de mensen waren vroeger gelukkig met wat ze hadden wat nu heeeel anders is. Wij komen allebei uit een warm nest. Ik denk er vaak nog aan terug.
  Ga zo verder met je mooie verhalen. Smuffelssss

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 januari 2021 / 19:50

   Dankjewel lieverd. Nou dit is allemaal van hoe het me verteld is natuurlijk, want dit herinner ik me natuurlijk niet.
   Was mijn jurkje rood? 🙈 Knap van je dat je dat nog weet, maar ja, jij was ook al anderhalf natuurlijk..
   Ik ook hoor, heb een fijne jeugd gehad en jij ook. Doe ik hoor… dankjewel voor je lieve reactie! Smuffels terug 💋🐻💋🐻

   Like

 13. Thomas Pannenkoek 31 januari 2021 / 16:32

  Gure tijden vroeger. Ik herinner me nog ons kamertje van vroeger, waar de ijsbloemen op de ruiten stonden ’s morgens. Het lijkt alsof de jeugd van vandaag nergens meer tegen bestand is…

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 januari 2021 / 19:52

   Nou dat herinner ik me ook wel hoor. Binnen was het bij ons vroeger thuis ook net een ijskast boven als het erg vroor.
   De jeugd van tegenwoordig is dat allemaal niet gewend. Wij waren sterker denk ik…

   Geliked door 1 persoon

 14. gewoonzoalsikben 31 januari 2021 / 16:25

  Wat een leuk blog Trees en wat was je een schatje en nog steeds hoor .Ik weet niets van mezelf behalve Moeder was 39 en Vader 42 toen ik geboren werd .Geen idee welk dagdeel geen gewicht of lengte dat wist mijn moeder niet eens ,van mijn broer dus wel .De vroegste foto van mij is toen ik ongeveer 5 jaar was ,van mijn broer waren er dus wel een paar baby foto’s .Wat had ik graag meer geweten .

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 31 januari 2021 / 19:55

   Dankje Elisabeth! Jammer dat je zo weinig weet, ik denk dat je zelf ook niet kunt begrijpen dat een moeder dit soort essentiële dingen vergeet over haar kind.
   Misschien hadden ze ook geen geld voor foto’s etc. Mijn oom, die van de foto, die maakte zijn hele leven foto’s, dia’s, films. dus we hebben heel veel materiaal. Ze woonden in Ede maar kwamen zolang ik me kan herinneren elke paar weken het weekend naar mijn opa en oma. En toen logeerden ze altijd in het huisje waar ik geboren ben. Nou dat kan ik me voorstellen!

   Like

   • gewoonzoalsikben 31 januari 2021 / 20:42

    Ik heb nooit begrepen dat een Moeder dat vergeet Trees ,ik ben nu bijna 70 en kan me tot in detail alles herinneren als het om de geboorte van mijn kinderen gaat .Maar ach het is niet anders en nee er was geen geld voor foto’s dat besef ik heel goed .Waar die van mijn broer wel vandaan kwamen , geen idee .Ik weet wel waar ik geboren ben en die heel oude huisjes bestaan al heel lang niet meer .Mijn ouders woonden bij een heel lieve tante en oom in en in dat huisje heb ik vaak gelogeerd en plezier gehad vooral met mijn nichtje als ik daar sliep Het lijkt wel Memories hier haha
    Liefs Elisabeth

    Like

    • Regenboogvlinder 1 februari 2021 / 11:51

     Nee joh, begrijp ik ook niet. Ik weet het van allebei ook nog precies. Het is ook niet niks. Trouwens mijn trouwdag (bijna 50 jaar geleden) ook nog hoor… Gelukkig weet je wel waar je geboren bent en fijn dat je daar wel leuke herinneringen aan hebt. Ja inderdaad… het maakt wat los zo’n logje over vroeger. Liefs XXX

     Geliked door 1 persoon

 15. rietepietz 31 januari 2021 / 15:53

  Wat je noemt een wolk van een baby, schattig. In die jaren was de woningnood inderdaad nog héél hoog en was je al heel blij als je, hoe klein ook een eigen keukentje had. Veel beginnende gezinnen moesten keuken en toilet delen met de hoofdbewoner waar ze meestal slechts één kamer huurden. Die gebreide jurk van jou is ook écht een tijdsbeeld!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 1 februari 2021 / 13:49

   Had ik een hele reactie geschreven, werd ik weer afgeleid…en weg… Nieuwe poging!
   Ja inderdaad, mijn ouders hebben ook erg geboft met hun eerste huisje. Gewoon een eigen stekkie hebben in die tijd was heel bijzonder.
   Haha, schattig hè… ik vind die foto’s zelf ook zo leuk!
   Inmiddels de eerste reactie gezien. Staat niet onder jouw reactie… vandaar zeker.

   Like

   • rietepietz 1 februari 2021 / 18:37

    Overkomt me ook wel eens 😉 pechduiveltje.
    Die woningnood heeft nog lang geduurd want toen wij in 61 trouwden was dat nog steeds zo en woonden veel neefjes en nichtjes in bij ouders of op een kamer met gebruik van keuken, meestal ook nog voor veel geld.
    Leuk hoor als je baby/kleuteroto’s van jezelf hebt.

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 2 februari 2021 / 20:01

     De reactie was er dus toch nog, maar niet op de plek waar ik hem bedoelde.
     Toen ik trouwde in 1971 was dat ook nog steeds zo. We hadden ook een paar kruiwagens en ik weet nog dat ik die man die ons dat kleine 2-kamerwoninkje gunde een fles jenever heb gegeven 😂
     Dat had degene die ons hielp geadviseerd.

     Like

     • rietepietz 2 februari 2021 / 21:08

      Ik zag het. Er werd ook vaak sleutelgeld betaald waardoor de verdeling van de woonruimte niet altijd eerlijk verliep.

      Geliked door 1 persoon

      • Regenboogvlinder 2 februari 2021 / 21:26

       Klopt, dat hoefde niet, we kregen een huurcontract en de sleutels. En we waren toch blij..

       Like

       • rietepietz 2 februari 2021 / 21:58

        Snap ik, ik weet ook nog hoe blij we waren destijds met onze zolderetage boven de verhuurder.

        Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.