Wasgewoontes…

Ieder mens heeft zo zijn eigen wasgewoontes… Ik deed de was bijvoorbeeld altijd op zaterdag, al vanaf 1986 (met een tussenpoze van 7 jaar) want vanaf die tijd had ik altijd een dubbele meter, dus daltarief.

_________________________________

Vroeger redde ik het ook niet altijd op één dag, dan deed ik er nog wel eens een tussendoor, maar sinds ik een nieuwe wasmachine heb, alweer ruim 3 jaar, verdeel ik het over 2 dagen, want de tijd die nieuwe wasmachines nodig hebben om één was te draaien duurt tegenwoordig veel langer.

Sommige mensen zeggen dat het niks uitmaakt, die dubbele meter. Vinden het onzin, maar als ik mijn jaarrekening van het energiebedrijf nakijk scheelt het toch wel degelijk. Ook de vaatwasser gaat altijd pas na 23.00 uur aan.

Ik maak het graag ook meteen af, dus wassen, drogen en dan opvouwen. Ik heb dan gemiddeld 3 à 4 draaisels. De kleding die niet in de droger kan hang ik op een rekje en dat blijft dan t/m maandag staan. De laatste was zijn de handdoeken, theedoeken etc., die ik op 60 graden was (eens in de paar weken 95 graden) en waarvan alles in de droger kan en die ik dan vaak pas op maandagochtend opvouw.

Plaatje van internet!

Heb er ook helemaal geen hekel aan, vind het heerlijk als alles weer netjes in de kast ligt en ik er een hele week niet naar om hoef te kijken.

Ik sorteer ook alles, zwart bij zwart, gekleurd bij gekleurd met een opvangdoekje erin voor het eventueel afgeven van iets nieuws. Wit is bij mij ook echt alleen wit. Meestal op 40 graden en als er geen bovenkleding in zit, op 60 graden. Beddengoed ook apart. Wasmiddelen heb ik voor zwart, wit en gekleurd.

Wielrenkleding was ik met mooi weer ook wel eens doordeweeks, hang dan alles buiten en dan kan het dezelfde dag weer in de kast. Mijn lief fietst graag en als het lukt toch wel minstens 3x in de week. En 3 bezwete setjes maakt toch wel een volle was.

In de zomer hang ik het beddengoed meestal buiten. Ook de kleding die ik niet in de droger doe hang ik op hangers aan de waslijn. En heerlijk hoor, dan ben ik dus in zo’n week veel eerder klaar met de was, want die gaat meteen dezelfde dag weer in de kast.

Als het dreigend weer is en ik er niet op vertrouw dat ik het echt droog binnen kan halen doe ik het niet. Vroeger thuis veel te vaak moeten rennen om de was snel af te halen omdat het ging regenen. Dan moet het alsnog binnen gehangen worden. En daar had ik dus wel een hekel aan.

Dit logje herinnert me een hilarisch verhaal van toen ik een jaar of 7 was.
Klik HIER als je het lezen wilt, het gaat om het 2e deel!

Ik douchte altijd elke dag en in de zomer zelfs regelmatig 2x. Maar de dermatoloog die mij hier in Zeist behandelt voor huidkanker heeft me aangeraden dat niet meer te doen, want echt goed voor de huid is het niet. Pffff… ik moest er niet aan denken, wat was dat wennen zeg. Maar inmiddels gaat het goed en is om de dag een ‘kattenwasje’ ook genoeg. Maar zomers zondig ik vaker wel dan niet. Dus ja, ik heb meestal wel een aardig volle handdoekenwas.

Laatst zag ik een artikel waarin stond hoe vaak je handdoeken etc moet wassen. Voor mij geen optie om een handdoek meer dan één keer te gebruiken, gewoon elke keer een schone. Gebruik altijd gewone 50 x 100 cm handdoeken. Met die grote lellen kan ik niet overweg. Keukenspullen vroeger altijd elke dag, tegenwoordig een paar keer per week en de vaatdoek dagelijks. Ik spaar deze was altijd op in de wasmachine, de spullen mogen er pas in als ze droog zijn, dus wordt een en ander wel uitgehangen.

En dan natuurlijk nog strijken, dat doe ik bijna altijd op dinsdag. Vroeger had ik daar geen vast ritme voor en liet ik het nog wel eens oplopen. In deze tijd van het jaar heb ik meestal alleen maar theedoeken, slopen en wat lange broeken. Ben ik er binnen 30 minuten weer vanaf. En klaar is maar klaar!

Zijn er mensen met een dubbele meter die er ook echt gebruik van maken?

42 gedachtes over “Wasgewoontes…

 1. Rob Alberts 1 maart 2021 / 12:46

  Een dubbele meter heb ik niet.
  Wel doe ik mijn was nu bewust overdag.
  Want dan maken mijn zonnepanelen de benodigde elektriciteit.
  Wassen op een lagere temperatuur en met een veel langer wasprogramma werkt het zuinigst.
  Het opwarmen van het waswater kost de meeste energie.
  Warm water dat uit een combi cv-ketel komt is het goedkoopst en meest rendabel.
  Terwijl mijn warm water door een zonneboiler wordt opgewarmd.
  Wat voor mij nog een reden is om overdag te wassen.

  PS: een warme douche in de ochtend voorkomt een slecht humeur voor minstens 2 weken. Daar ben ik dus moeilijk vanaf te krijgen.

  Vrolijke voorjaarsgroet,

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 4 maart 2021 / 12:01

   Haha je PS vind ik wel grappig!
   Ik was altijd overdag hoor, maar dan in het weekend. ’s Nachts zou het teveel lawaai maken. En soms heb ik wel eens doordeweeks een wielrennerswas en die draai ik dan ook gewoon. Jij boft maar met je zonnepanelen!

   Geliked door 1 persoon

 2. minoesjka2 14 februari 2021 / 15:28

  Daar ik niet veel elektra gebruik is mij geadviseerd een enkele meter te nemen, nadat ik jaren een dubbele had. Dit omdat je toch 2x aanvangstarief betaal. Ik heb een droger of vaatwasser. Bij mij is het inderdaad goedkoper een enkele meter heb ik gemerkt.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 februari 2021 / 19:16

   Ik heb maar één vastrechttarief voor elektriciteit. Misschien is het meer dan voor 1 meter dat weet ik niet. Maar als je het uit hebt gezocht ben je slim het met maar een te doen.

   Like

 3. Thomas Pannenkoek 10 februari 2021 / 15:32

  Wij hebben zonnepanelen. Tot voor kort met een terugdraaiende teller (wanneer we electriciteit gebruikten maakte niet uit) – straks wordt die afgeschaft. Wordt een andere manier van electra gebruiken…

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts 4 maart 2021 / 13:30

   Een originele terugdraaiende meter blijft het beste. Zelf heb ik nu een moderne zogenaamde slimme meter.
   Na stopzetten van de salderingsregeling kan dat onvoordelig gaan werken.

   Zonnige groet,

   Geliked door 1 persoon

 4. Kakel 9 februari 2021 / 13:44

  Op je “klikblog” zijn de reacties gesloten, dus reageer ik hier maar.
  Je verhaal was ik vergeten. Niet lief van me, hè? Maar er wel hard om gelachen!
  Ik nam m’n broer(tje) mee naar de manege. Hij was zo bang van een loslopend veulen dat hij van angst de mestbaal in liep. Dat verhaal houdt mijn moeder maar levend (-:
  Lieve groet ♥

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 9 februari 2021 / 18:39

   Oh daar zeg je wat, als ik link naar een ouder logje zou ik daar eigenlijk rekening mee moeten houden. Je kunt niet alles onthouden Kakeltje! Ja, het blijft een leuk verhaaltje. Oh leuk, jij hebt ook een leuke, hij zal wel gestonken hebben 😂

   Like

 5. Kakel 9 februari 2021 / 13:39

  Onze wasmachine en droger staan op zolder. Als ik ’s nachts zou draaien, zou mijn man daar wakker van worden.
  We wassen zo veel mogelijk in het weekend. We zijn geen dief van onze eigen portemonnee? De dekbedovertrekken/lakens/slopen stoppen we in de droger en de rest hangen we op wasrekken. Af en toe een fiets- of hondenwasje tussendoor.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 9 februari 2021 / 18:35

   Met in het weekend wassen bedoel ik ook overdag hoor. ’s Nachts is dat niet te doen en vind ik ook niet veilig. Alleen die vaatwasser, die mag wel. Ik heb een programma van maar 39 minuten op 60 graden, dus heet genoeg en het is hartstikke schoon. Dus gelukkig draait hij ook niet zo lang. Voor ik echt slaap is dat ding alweer klaar. Liefs

   Like

 6. John 9 februari 2021 / 07:56

  Wij hebben altijd al een dubbel tarief meter gehad, en het scheelt zeker wel. Hier wassen we in het w-end en de vaatwasser net als bij jullie na 23.00.
  Nachtstroom is altijd goedkoper, net als op feestdagen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 9 februari 2021 / 18:37

   Ja die ervaring heb ik dus ook! En ik ben dit schema al zo lang gewend. Op maandag wasdag ben ik alweer hoog en breed klaar met de was… 😄

   Like

 7. terrebel 8 februari 2021 / 22:53

  Heb geen vaste dagen voor wassen en strijken. Maar doe het wel. Een beetje letten op je energieverbruik kan zeker geen kwaad. Goed bezig, hoor!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 9 februari 2021 / 18:44

   Het is een patroon wat ik al zo lang gewend ben en dat bevalt me nog steeds! Ik let inderdaad we een beetje op energieverbruik in de zin van geen lampen aan waar ik niet ben. Deuren sluiten. Verwarming op tijd naar beneden. En dat wassysteem. Maar we zeggen altijd, we gaan niet in de kou zitten.

   Like

 8. rietepietz 8 februari 2021 / 22:11

  Vroeger ooit wel een dubbele meter gehad, maar het maakte voor mij niets goedkoper , moest téveel tussendoor stroom gebruiken. Ik heb het allemaal wat minder strak geregeld, was wanneer het nodig is. Houd wel kleur en wit gescheiden. gebruik soms de droger, vooral voor handdoeken maar hang ook vaak dingen op hangers in het strijkkamertje dan is het ook zo droog.
  Buiten alleen in de zomer.Gebruik juist wél lekkere grote handdoeken maar dan ook wel meer dan één keer. Ik kom tenslotte schoon onder de douche vandaan.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 9 februari 2021 / 18:46

   Het is gewoon iets wat al zoveel jaren in mijn systeem zit. Bevalt ook goed. Ja inderdaad, je komt schoon onder de douche vandaan, dus het kan natuurlijk wel, zeker met zo’n grote handdoek.

   Like

   • rietepietz 9 februari 2021 / 19:06

    Inderdaad, maar net wat je gewend bent. En waarom zou je veranderen als het je goed bevalt.

    Geliked door 1 persoon

 9. gewoonanneke 8 februari 2021 / 21:01

  Ik heb een dubbele meter maar de nachttarieven zijn er van af. Alleen nog in het weekend en dan draai ik mijn wassen. Niet zo uitgebreid als jij. Ben wat makkelijker en gebruik het wat vaker zoals handdoeken. Heb geen wasdroger en droog zo lang mogelijk alles buiten en nu binnen. Klein spul leg in op de verwarming is het dezelfde dag klaar de rest hang ik boven dat is dan de volgende dag weer droog. Ik strijk alles wanneer het me uitkomt. Meestal als ik buiten droog ’s avonds klaar en dan strijk ik meteen soms zelfs buiten en dan kan het meteen de kast in .

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 9 februari 2021 / 18:54

   Dat laatste is ook heerlijk ja, als het dezelfde dag weer de kast in kan. Op de verwarming droog ik niks. Teveel gedaan omdat ik toen nog geen droger had toen ik nog op de ark woonde. Het wordt gauw te vochtig in huis. En dat konden we op die ark helemaal niet gebruiken. Maar het rek stond soms wel bij de houtkachel in de woonkamer. Vond het niet prettig want het rook dan naar vocht. Een herinnering aan vroeger en ik had er een hekel aan. En 19×4 m² woonoppervlak is klein met 4 personen dus veel plek om het op te hangen had ik niet. Nu heb ik de kleinste slaapkamer daarvoor. Daar staan ook de wasmachine en de droger.

   Geliked door 1 persoon

   • gewoonanneke 9 februari 2021 / 21:33

    Ja vroeger thuis hadden we dat ook. Maar ik leg alleen de sokken en washandjes op de verwarming in de keuken, zie je amper en ’s avonds zijn ze dan droog. De rest hang ik op de logeerkamer.

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 10 februari 2021 / 10:24

     Oh dat kan natuurlijk wel. Ik had gewoon weinig plaats in die ark en toen de kids groter werden was dat best lastig. En toch wilde ik ook geen droger toen. Dus dan is het wel behelpen.

     Geliked door 1 persoon

     • gewoonanneke 10 februari 2021 / 20:06

      Ja dat kan ik me voorstellen. Heb altijd een droger gehad tot ik alleen kwam opgeruimd gebruikte hem toch niet.

      Geliked door 1 persoon

      • Regenboogvlinder 10 februari 2021 / 23:06

       Ik kocht de eerste droger in 1990. Toen had ik dat probleem gelukkig ook niet meer.

       Geliked door 1 persoon

 10. Beaunino 8 februari 2021 / 20:19

  Ik vergeet gewoon altijd om die machines ‘s nachts te laten draaien…

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 9 februari 2021 / 18:57

   Wassen en drogen doe ik niet ’s nachts hoor, altijd overdag in het weekend. De nachtstroom is dan van vrijdag 23.00 uur tot maandag 07.00 uur.

   Geliked door 1 persoon

 11. Happy Hulk 8 februari 2021 / 19:51

  Ik was altijd op 40 graden.
  Begin met mijn hoofd waar ik met mijn oren het meeste werk aan heb.
  Nou, dan zak ik langzaam naar beneden en daarna stap ik in de droger, die bij mij handdoek heet.
  Een dubbel tarief heb ik niet.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts 4 maart 2021 / 13:27

   Krijg jij nooit hulp bij het wassen en drogen van jouw rug?

   Nieuwsgierige groet,

   Like

 12. Matroos Beek 8 februari 2021 / 18:36

  Ik doe de was op 60 of 90 graden ook enkel als het dubbel uurtarief is.
  Aan wassen en de was ophangen heb ik geen hekel. Na het drogen wordt de was altijd meteen opgevouwen en weer weggelegd. In de winter heb ik amper strijk. In de zomer strijk ik wanneer het mij uitkomt, maar nooit laat ik het ophopen.
  De was doen is mijn favoriete huishoudelijke taak.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 9 februari 2021 / 18:58

   Lijkt wel een beetje op dit logje van mij hè…
   Dat laatste snap ik, heb er ook nooit een hekel aan gehad en nog niet.

   Geliked door 1 persoon

 13. roadlaura1969 8 februari 2021 / 17:08

  Nee wij wassen zoals het uitkomt, geen vaste dag en geen vaste uren. Ook het douchen gaat zoals het uitkomt, ik heb een hele droge huid en mij werd afgeraden om elke dag te douchen.

  Daar is ook niks mis mee, je wast elke dag je oksels en privé delen, dat zijn uit eindelijk de plekjes waar de zweet klieren afijn je begrijpt het wel , zitten.

  Groetjes Laura X

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 9 februari 2021 / 18:59

   Ja hoor ik snap je helemaal haha. Zo grappig dat iedereen het op zijn eigen manier doet. Vroeger was maandag wasdag en dan deed iedereen de was. Groetjes terug XXX

   Geliked door 1 persoon

   • roadlaura1969 9 februari 2021 / 21:02

    Inderdaad vroeger waren er bepaalde dagen waar wat gedaan of gegeten werd 🙂

    Geliked door 1 persoon

 14. Melody 8 februari 2021 / 16:43

  wel een dubbele meter… .geen droger …. ik was niet, machine staat op zolder, 2 trappen op is mij teveel … j doet t als hij er zin in heeft, ik bemoei me er niet meer mee ;-)… net als hij niet deed toen ik het deed …

  en energie… tja ehh de moeite van besparen zuinig zijn etc is aan mij niet meer besteed sorry

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 9 februari 2021 / 19:03

   Lekker dat J het van je heeft overgenomen.
   Nou joh, je hoeft geen sorry te zeggen hoor. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Ik let gewoon op, waarschijnlijk ook omdat ik het thuis zo geleerd heb. Deur achter je dicht doen, licht uit als je een ruimte uitgaat.
   En dit wassysteem zit er al zo lang in, dat bevalt me nog steeds.

   Like

 15. די מריו 8 februari 2021 / 16:04

  Geen dubbele meter, maar dan ook geen droger in huis. Het verhaal van die koe wist ik me weer te herinneren toen ik het las.

  Love As always
  di Mario

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 9 februari 2021 / 19:04

   Oh wat leuk dat je je dat verhaaltje herinnerde… De tegenwoordige drogers kosten bijna niks in het gebruik maar doen er gruwelijk lang over, dat vind ik een nadeel.

   Like

 16. Renske 8 februari 2021 / 14:48

  Ja, sinds we een slimme meter hebben weer wel. Toen we deze in de eerste instantie weigerde, toen kon of mocht het ineens niet meer. Toen hadden we maar een meter. Daarvoor wel, want toen waren nog geen slimme meters.

  Geliked door 2 people

  • Regenboogvlinder 9 februari 2021 / 19:06

   Ik heb ook uiteindelijk de slimme meter geweigerd. Er moest een hele koof worden weggesloopt die om de oude heen zat. Nu zag ik hem laatst bij mijn dochter en de maat viel me erg mee. Volgens mij was het nergens voor nodig en zou hij gewoon passen, maar ik laat het nog maar even zo.

   Like

Reacties zijn gesloten.