Schaatsen…

Schaatsen… het kwam vroeger regelmatiger voor dat er ijs lag dan tegenwoordig…

______________________________

Ik was er niet dol op. Natuurlijk deed ik het wel, ik wilde toch meedoen en ik kon het ook. Op houten schaatsjes (Friese doorlopers denk ik) die je nooit goed vastgemaakt kreeg. Dan gingen mijn zus en ik naar het ijs achter de weide van de buren. Je stapte daar zo de sloot op die dwars door het volkstuinen-complex kronkelde. Wel uitkijken bij de bruggen.

Achter de kerk in ons dorp was een hele brede sloot, daar moesten we dan wel eerst naartoe lopen, maar was ook redelijk dichtbij. Daar waren dan weer andere kinderen, van school ook.

Ik herinner me wel dat ik het altijd koud had en me echt niet warm schaatste. Ik kreeg kunstschaatsen van Sinterklaas toen ik 12 was. Op de groei… Maat 39, als ik ze nog had gehad waren ze nu nog te groot. Ik kwam maar tot maat 37, laarsjes tegenwoordig een maat groter. Maar geen gezeur, geitenwollen sokken erin en gaan.

Kort daarna ging het vriezen en het werd de strengste winter in mijn jeugd. 1962-1963. Toen konden we zelfs op de Ringvaart schaatsen waar mijn dorpje aan lag.

Mijn moeder kon het niet, die had in haar jeugd in de stad ook nooit geschaatst. Mijn vader wel. Een Hollandse dorpjongen dat kon ook niet anders. Hij wilde graag stalen noren die hij toen ook kocht. Vergat dat hij moest bukken om onder het bruggetje door te komen. Knal… met zijn hoofd tegen de brug, achterover ook nog eens op zijn achterhoofd gevallen… Hij was er gauw klaar mee.

Veel heb ik niet meer geschaatst toen ik eenmaal getrouwd was. Mijn ex vond het ook niet heel fijn. Wel om te kijken op de televisie, ik had het schema in de krant en hield alle tijden bij van alle toernooien die werden uitgezonden. We kregen ooit op zo’n zondag zomaar bezoek, dat gebeurde wel vaker en iedereen was altijd welkom maar toen werd ik er niet blij van. De vriendin zei: “Piet wilde schaatsen kijken, maar daar heb ik geen zin in hoor, dus we komen lekker even gezellig bij jullie”. Gezellig werd het wel, maar de TV ging niet uit, het was al erg genoeg dat ik niks meer bij kon houden.

In 1986 heb ik voor het laatst op die schaatsen gestaan. Met mijn zoon het ijs op. We schaatsten vanaf de steiger zo weg want we woonden op een ark. Ik wilde eigenlijk alleen proberen of ik nog kon wat ik als tiener kon. Rondjes draaien, achteruit schaatsen etc. En het lukte allemaal. Kennelijk is het net als fietsen en zwemmen, dat je het dus niet verleert.

En nu ga ik naar binnen zei ik. Zoon vond dat niet leuk. Hij vond het veel te snel. Ik moest nog even mee de iglo bekijken die hij met zijn vriendjes gemaakt had. Dat was een langer stuk schaatsen dan ik in mijn hoofd had gehad, maar het ging prima en ik wilde die iglo natuurlijk wel zien. Ik ging mee naar binnen en heb alles bewonderd, heb er eventjes op een ijsbankje gezeten waar karton op was gelegd en toen was ik er klaar mee.

Waar de schaatsen zijn gebleven weet ik niet meer… Denk dat ik ze weggegeven heb aan een van mijn nichtjes. Als ze er maar plezier van gehad heeft!

Hoop dat iedereen genoten heeft van het schaatsen en de sneeuwpret, op zijn eigen manier!

Advertentie

34 gedachtes over “Schaatsen…

 1. Herman V 17 februari 2021 / 19:50

  Tja maatje meer van schaats. Ik had op mijn 12e maat 45, dus kreeg ik van mijn vader een paar Ballingruds maat 47. Ik heb er nooit goed op kunnen schaatsen en later wist ik waarom: je schaatsen moeten precies aansluiten en liever een maatje kleiner dan te groot. Ik kocht 20 jaar geleden een paar Raps en daar heb ik nog jaren heerlijk op geschaatst.
  Herman

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 18 februari 2021 / 09:54

   Ook al op de groei gekregen. Ja, en tegenwoordig nog het liefst zonder sokken erin. Dat zou ik niet kunnen. Lekker dat je nog wel lang geschaatst hebt! Maar nu niet meer begrijp ik?

   Like

 2. Koen 17 februari 2021 / 07:03

  Tien jaar in Friesland wonen en drie strenge winters … dan weet je het wel … schaatsen, schaatsen.

  Geliked door 1 persoon

 3. geesjeschrieftweer 16 februari 2021 / 22:25

  Leuk dit verhaal over je jeugdjaren. Met plezier gelezen Trees. Vroeger schaatste ik heel veel met de knapste jongen uit ons dorp, hij kon zo mooi rondjes draaien. Nu? Ach meis ik krijg de bibbers als ik er alleen maar aan denk

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 17 februari 2021 / 19:31

   Haha zou het ook maar niet meer proberen hoor. Die keer dat ik voor het laatst schaatste hoorde ik over rottige ongelukken. Een vroegere schoolvriendin was gevallen (had 2 kleine kindjes) en brak allebei haar benen. Al die enge dingen waar je niet op zit te wachten, dus voor mij was het klaar.

   Like

 4. Ferrara 16 februari 2021 / 21:04

  Hier om de hoek was het op het grachtje erg gezellig. Op afstand staand op de walkant genoten van de capriolen van anderen. Van lange streken tot lopen op dubbele ijzertjes achter een stoeltje. Ik geloof dat ik het laatste nog het leukst vond.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 18 februari 2021 / 09:29

   Ja ik kan het me voorstellen! Wij hebben geen water in de buurt dus niets gezien, maar er waren genoeg beelden van de kinderen van Jan en de TV. Iedereen genoot en dat is zo leuk om te zien.

   Like

 5. Mrs. T. 16 februari 2021 / 19:40

  Ik heb gewoon gewandeld. Op schaatsen zie je me niet meer, ben veel te bang dat ik val.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 18 februari 2021 / 09:35

   Dapper hoor, we zijn hier in ons dorp/stadje toch afhankelijk van op de stoepen lopen en die waren niet begaanbaar! Maar inmiddels kan het weer en dat is fijn!

   Like

 6. Kakel 16 februari 2021 / 18:29

  Wat een mooi verhaal, Trees.
  Mijn mooiste herinneringen liggen in Rotterdam op de singels. Later in de Tom Menkenhal.
  Voor een week was die sneeuw en vorst leuk. Nu wil ik lente!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 18 februari 2021 / 09:36

   Ja op die singels kunnen schaatsen is natuurlijk prachtig. Net als op de grachten in Amsterdam. Wij willen ook lente! En het gaat de goede kant op (voor hoelang weet niemand). Misschien kunnen we zaterdag of zondag wel lekker even in het zonnetje zitten buiten! 😊🤞

   Like

 7. Beaunino 16 februari 2021 / 17:42

  Zeker! Ik herinner me dat schrijven in de krant ook nog wel. En zelfs Art en Keesie. Op zaterdagmiddag, met een chocolaatje bij de thee..

  Geliked door 1 persoon

 8. rietepietz 16 februari 2021 / 15:30

  Knap dat je op die houten dingen nog wel kwam, ik stond er meer naast dan op want inderdaad, niet vást te krijgen. Heb uiteindelijk toch nog leren schaatsen op kunstschaatsen maar toen was ik al te oud om nog “makkelijk te vallen”, het dus nooit echt ontspannen schaatsen geworden al heb ik wel een tochten gereden. Nu beperk ik me tot kijken, dat is veiliger. ‘-)

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 18 februari 2021 / 09:38

   Nou moeizaam en ik denk dat ik het daarom ook niet leuk vond. Mijn idee, daar genieten we dan maar van!

   Like

 9. Rikit 16 februari 2021 / 14:47

  Schaatsen is niet aan mij besteed, ook nooit geweest. Natuurlijk wel schaatsen op tv. Skiën was meer mijn ding, maar ook dat kan nu niet. Dus wandelen wij maar in de sneeuw… maar nu, “Op naar de Lente.”

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 18 februari 2021 / 09:40

   Omdat ik niet van sneeuw houd ben ik ook nooit op wintersport geweest. Mijn ex ook niet dus nooit discussies over hoeven voeren.
   Zeker op naar de lente, kan wel eens heerlijk buiten zitten worden om het hoekje van de keukendeur uit de wind en in de zon. We gaan het zien! 🌞

   Like

 10. Corry 16 februari 2021 / 12:28

  Heb vroeger in mijn jeugd ook geschaatst op de schaatsen van mijn moeder. de schaats had zo’n krul van voren en dat vond ik niet leuk. doordat ik zwakke enkels had stond ik steeds naast de
  schaats. Het was in de oorlog en vreselijk koud kreeg wintertenen en hielen. Er is nooit meer iets van schaatsen gekomen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 18 februari 2021 / 09:41

   Zo zie je maar hoe een verkeerde beginervaring een vervolg echt kan beïnvloeden.

   Like

 11. Edward McDunn 16 februari 2021 / 10:59

  Een mooi verhaal hoor Trees.
  Ik heb ook nooit leren schaatsen, wél geprobeerd, maar meteen dusdanig gevallen, dat ik nooit meer het ijs op ben geweest.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 18 februari 2021 / 09:44

   Dar heb je het weer, zo’n eerste verkeerde ervaring doet geen goed aan het nog eens met plezier proberen. Ik had wel altijd pijn aan mijn enkels en zwikte regelmatig met ook valpartijen natuurlijk… En daar had ik echt geen behoefte meer aan toen.

   Like

 12. Thomas Pannenkoek 16 februari 2021 / 10:19

  Als kind ooit wekelijks geschaatst op een indoor-piste, maar ééns getrouwd deze gewoonte opzij geschoven.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 18 februari 2021 / 09:45

   Jammer wel, maar je leventje verandert dan dusdanig dat er gewoon geen ruimte meer voor is denk ik.

   Geliked door 1 persoon

 13. Matroos Beek 16 februari 2021 / 09:00

  Heel erg genoten, maar niet van het schaatsen. Dat kan ik niet.
  Mooi om te lezen Trees!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 18 februari 2021 / 09:45

   Het valt me op dat er toch veel mensen niet hebben geschaatst. Had ik niet verwacht.

   Geliked door 1 persoon

 14. Zo simpel is dan geluk 16 februari 2021 / 08:51

  Heel erg leuk om te lezen. Ik vond schaatsen altijd heel erg leuk om te doen, maar kan het helaas niet meer sinds mijn enkeloperatie. Nu hou ik het dus maar bij kijken.

  Like

 15. Happy Hulk 16 februari 2021 / 08:41

  Ik kreeg mijn eerste schaatsen van buurman Cor Jongert op 5 jarige leeftijd.
  Hij was een Elfsteden crack, hij reed hem 6x
  Werd in 1929 2e en won hem ooit met 5 tegelijkertijd over de finish.

  De schaatsen werden onder gebonden en ik werd door mijn vader op een smal slootje gezet met de mededeling, “links rechts”.
  Mijn vader en Jongert gingen koffie drinken en ik kreeg het steenkoud.
  Ben ik die sloot uitgeklommen en over de weg naar de boerderij gelopen.
  Mijn vader kwaad, want nu moest hij de schaatsen slijpen.
  Maar dat ik er niet mee over straat mocht lopen, had hij niet gezegd.

  Geliked door 2 people

 16. John 16 februari 2021 / 07:59

  Ik heb vroeger veel geschaatst maar dit jaar heb ik het laten zitten. Stel je voor dat ik val en dan op mijn linkerpols. Dat zie ik niet echt zitten.
  Ik geniet altijd ook al heb ik een hekel aan sneeuw 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 18 februari 2021 / 09:47

   Heel verstandig John! Dat soort dingen zoek je niet op!

   Like

 17. די מריו 16 februari 2021 / 07:13

  Dit jaar niet geschaatst, ik heb zelfs geen schaatsen meer. Ik heb de kinderen er ook niet over gehoord, ze vonden het veel te koud buiten.

  Love As Always
  Dimario

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 18 februari 2021 / 09:47

   Ja dat was het ook, heel koud! Ach.. het is nou eenmaal niet ieder zijn ding.

   Like

Reacties zijn gesloten.