Vroeger…#3

We gaan weer een eindje terug in de tijd…

_______________________

Wij woonden dus in dat kleine huisje achter mijn opa en oma. Helaas heb ik daar geen foto’s van kunnen vinden. Ik was een blij kindje. Lachte wat af en kletste iedereen de oren van het hoofd.

Mijn vader was heel ziek geweest, er werd een nier verwijderd en ook aan de andere nier werd hij geopereerd. Hij had aan beide kanten op zijn onderrug een litteken in de vorm van een boomblad. Ook het vinden van werk was niet zo eenvoudig. Hij had graag willen studeren maar dat was destijds niet echt haalbaar voor een arbeidersgezin. Maar uiteindelijk heeft hij altijd alles aangepakt om te zorgen dat we rondkwamen.

Mijn zusje werd zo’n 2,5 jaar later geboren. Dus toen was ik grote zus! Er was toen geen geld voor een geboortekaartje voor haar. Heel sneu vind ik dat, nog steeds. Gelukkig zijn er wel wat foto’s!

Rond mijn 4e verjaardag verhuisden we naar een huisje dat op een steenworp afstand stond. Er moest veel aan gedaan worden. Er werd mij later verteld dat ik had gezegd dat ik daar echt niet wilde wonen want ik vond het een stom huisje.

Toen alles bewoonbaar was werd onze inboedel stuk voor stuk verhuisd. Een van de eerste herinneringen die ik echt heb is dat ik een schemerlamp mocht dragen van het oude naar het nieuwe huis. Ik liep voetje voor voetje door de steeg langs de schutting tot ik bij de poort van de slager was die ons overpad gaf om naar ons nieuwe huisje te lopen. Ik was heel trots dat het goed gegaan was.

Tegen de tijd dat ik naar de kleuterschool zou gaan moest ik naar de oogarts. Ik keek scheel en bleek een ‘lui oog’ te hebben. Het goede oog moest worden afgeplakt zodat het luie oog weer beter zijn best zou doen. En ik kreeg een brilletje. Ik ging toch al niet echt graag op de foto om te poseren, dat is wel te zien aan mijn gezicht waar ik nog geen bril had, ik kijk best ernstig op een aantal foto’s en ik lach bijna nergens op. Dat is ook niet echt veranderd. Gedwongen lachjes lukken niet bij mij. Maar met het brilletje vond ik het helemaal verschrikkelijk. Maar ik moest hem toch tot mijn 16e jaar blijven dragen. Naar de oogarts was elk jaar een uitje samen met mijn vader.

Vanaf “Vroeger #4” ga ik naar de kleuterschool!

Wil je de eerdere logjes over vroeger lezen? Klik dan op HIER (1) en HIER (2).

14 gedachtes over “Vroeger…#3

 1. John 23 februari 2021 / 07:30

  Wat leuk dat je nog foto’s hebt van je kindertijd. In die tijd heerste er wel veel armoede dus dat er geen geld was voor een geboortekaartje voor je zus is wel logisch.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 februari 2021 / 11:05

   Ja dat valt nog best mee. Een zwager van mijn vader maakte al vroeg foto’s en films. En die foto’s werden dan ook voor mijn ouders afgedrukt.

   Geliked door 1 persoon

 2. rietepietz 22 februari 2021 / 21:58

  Een heel mooie terugblik. Je hebt ook heel leuke foto’s van alle leeftijden, leuk is dat want dat zijn toch wel echt tijdsbeelden hé!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 22 februari 2021 / 22:52

   Dankje! Ja dat valt best nog mee hè! Jazeker.. dit is van meer dan 65 jaar geleden. Wat een tijd zeg…

   Like

 3. Ferrara 22 februari 2021 / 20:59

  Wat grappig dat je huidige gelaatstrekken in de peuter van 2 meer zichtbaar zijn dan in de kleuter van 4.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 22 februari 2021 / 22:53

   Ja, toen had ik nog bolle wangetjes, dat gaat er in de kleuterleeftijd weer af. Was altijd heel klein en mager. En nu is het weer zoals ik 2 was 😂

   Like

 4. Mrs. T. 22 februari 2021 / 19:03

  Heerlijke logjes. Ik geniet hier zo van.

  Geliked door 1 persoon

 5. Kakel 22 februari 2021 / 18:12

  Heel sneu, dat je ouders geen geld hebben om een geboortekaartje te laten drukken.
  Wat sta je lief op de foto als 4-jarige.
  Sinds wanneer moeten we lachend op de foto? Als ik naar foto’s van voor mijn tijd kijk, kijkt iedereen uitermate serieus. Zelfs trouwfoto’s ziet eruit alsof ieder huwelijk een verplichte toestand was.
  Lieve groet.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 23 februari 2021 / 11:03

   Mijn ouders waren niet de enige mensen die dit zich niet konden permitteren.
   Nou hè, met die blonde krulletjes… niet veel maar toch 😊
   Klopt wat je zegt.. mijn moeder keek ook niet echt vrolijk, had een beetje hetzelfde als ik. Zelfs op haar trouwdag niet echt. Snap er niks van want ze waren heel gelukkig samen. Maar zoveel foto’s heb ik daar niet van, dus die foto’s zullen wel verdeeld zijn. Toen ze ouder werd ging ze steeds iets zeggen als de foto gemaakt werd, sommigen zijn daar gewoon leuk door…
   Lieve groet terug 🤗

   Like

 6. די מריו 22 februari 2021 / 13:40

  Je bent duidelijk zo’n beetje van hetzelfde jaar als mijn moeke, want ik herken wel wat van jouw foto’s in die van haar. Alleen zij had donkerder haar.

  Love as Always
  Dimario

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 22 februari 2021 / 17:11

   Leuk hè die gelijkenissen. Je moeder en ik schelen ook maar 2 dagen toch? Dus het klopt allemaal!

   Like

Reacties zijn gesloten.