Zwijmelen op Zaterdag #433 – The Beatles (1)

Zwijmelen op Zaterdag…
de hele maand maart met
“The Beatles”

Ringo Starr, Paul McCartney, John Lennon, George Harrison

______________________

The Beatles, de band! Natuurlijk een van de bekendste popgroepen van de wereld in de jaren 60.

Nu ik weer de albums bekijk op internet en de nummers hoor via de app die ik op mijn telefoon heb, merk ik dat de oudste LP’s mij het meeste aanspreken. Mijn tienertijd is daar de oorzaak van. De latere ‘hits’ waren niet echt aan mij besteed op een paar uitschieters na.

Veel van mijn leeftijdsgenoten waren ook fan van The Beatles. Er was ook een bepaalde groep die meer richting The Rolling Stones trokken. Het moge duidelijk zijn, ik was Beatles-fan.

Toen de Beatles op 5 juni 1964 naar Nederland kwamen voor een bezoek aan Amsterdam en twee optredens in een veilinghal in Blokker op 6 juni spijbelden er een groot aantal van mijn klasgenoten. Ze wilden de Beatles niet missen en gingen niet naar school maar ’s middags met zijn allen op de fiets naar Schiphol. Ik was te braaf, was overigens niet de enige, durfde het niet want spijbelen was echt niet mijn ding. Maar wat had ik later spijt want ze hadden de Beatles gewoon in het echt gezien! Dat had ook voor mij een hele belevenis geweest als 14-jarige.

Hieronder een filmpje met de aankomst op Schiphol, waar alle fans op het promenadedek stonden. De toestroom van jongelui de volgende dag bij het Doelen Hotel in Amsterdam waar ze logeerden en langs de grachten waarin ze een rondvaart maakten. Daarna vertrokken ze naar Blokker waar ze in een veilinggebouw twee concerten gaven (van maar 25 minuten elk) waar ook een groot publiek op af was gekomen.

Het nummer dat ook in dit filmpje is opgenomen stond op de eerste LP uit 1963 “Please Please Me” en was de 3e single die ze uitbrachten.

I’ll never dance with another, since I saw her standing there!

Dit was destijds een van de bekendste nummers (het wordt wel onder twee verschillende namen genoemd) en het eerste nummer dat op de hier beneden genoemde apps staat. De uithaal die ik verwachtte staat waarschijnlijk alleen op de plaat want echt, de stemmen lijken eigenlijk nergens op. Maar dat mag de pret niet drukken.


Zoals beloofd plaats ik ook een minder bekend nummer, maar niet voor mij want ik kies voor de oudere nummers. Mijn leeftijdgenoten zullen deze misschien minder bekende nummers wel herkennen.
Ik heb een app op mijn telefoon gezet met (denk ik) het hele repertoire van de Beatles erop. Gesorteerd per LP/Album. Die heb ik inmiddels allemaal afgeluisterd en er was voor mij niet een opname bij die ik echt niet kende. Er zijn nog veel meer apps zoals je ziet maar ik heb gewoon de bovenste gepakt en The Best of Beatles. De inhoud van beide apps is volgens mij precies hetzelfde.

Het 2e nummer “Not a second time” is van de LP “With the Beatles” uit 1963.

Ik heb ervan genoten om dit eerste Beatles logje te maken. Ik hoop dat jullie het ook leuk en interessant vonden. Volgende week weer twee nummers maar dan met minder info, het gaat tenslotte om de muziek.

Een fijn weekend gewenst aan iedereen en ga ook even langs bij Natasja als je meer zwijmels wilt zien en horen.

34 gedachtes over “Zwijmelen op Zaterdag #433 – The Beatles (1)

 1. Kakel 8 maart 2021 / 21:06

  Spijbelen…het zou niet in me opgekomen zijn. Dat dwarse kreeg ik pas op latere leeftijd (-:
  Ik hoor The Beatles nog steeds graag!

  Geliked door 1 persoon

 2. Melody 8 maart 2021 / 13:16

  Uiteraard ken ik ze… als ook de beelden van tv uit die tijd en hoe ‘uit hun plaat’ al die jongelui gingen… onvoorstelbaar toen, wat dit kwartet deed…

  ik ben, zoals je weet, geen fan maar zij hebben ontegenzeglijk wel een punt gezet in de wereld van de muziek.

  Geliked door 1 persoon

 3. Natasja ('t Pumke) 7 maart 2021 / 22:21

  Ik had op zeker gespijbeld 🙂
  Het was van voor mijn tijd. Ik ken de verhalen van mijn moeder.
  Ik heb de The Beatles nooit life gezien. John Lennon was al vermoord toen ik 8 was. The Stones zag ik wel. Was één van mijn eerste concerten, toen ik begin 20 was.
  Enne… zagen we nou in het eerste filmpje het ontstaan van één van de eerste ‘Mosh-Pits’?
  Heerlijke filmpjes om naar te kijken. Ik heb ervan genoten en kijk uit naar de volgende zwijmels.

  Like

  • Regenboogvlinder 9 maart 2021 / 12:03

   Haha… er waren er toen ook maar weinig die het niet deden, dus ik snap het wel. Leuk toch die verhalen. Jouw moeder is iets ouder dan ik, maar sowieso van dezelfde generatie dus logisch.
   Wauw een concert van de Rolling Stones meegemaakt, mooie herinnering! Een “mosh-pit”? Dat moest ik even opzoeken. Maar je hebt gelijk, zou zomaar kunnen 😊! Dank en tot zaterdag!

   Like

 4. Happy Hulk 7 maart 2021 / 20:10

  Dus je bent ook niet eens de gracht ingesprongen voor je idolen? 🤭

  Geliked door 1 persoon

 5. Ferrara 6 maart 2021 / 23:21

  Gottegot dat was wat op TV. Fijn sentiment!

  Like

 6. gewoonanneke 6 maart 2021 / 20:58

  Ik vind een aantal nummers van de Beatles ook goed hoor, had er ook twee LP’s van zelfs. Leuk hoor jeugdsentiment.

  Geliked door 1 persoon

 7. AnneMarie 6 maart 2021 / 18:26

  Wat ontzettend jong was het publiek wat de Beatles opwachtte op Schiphol. De kinderen van nu op 14 jarige leeftijd zien er vaak veel volwassener uit. Achteraf heb je spijt niet gespijbeld te hebben en kun je jezelf wel voor de kop slaan. Persoonlijk was ik niet zo’n Beatle fan. In 64 was ik 9 jaar oud misschien te jong nog toen om fan te zijn. Later is het eigenlijk niet meer goed gekomen. Neemt niet weg dat ik wel de nodige nummers ken en ze ook niet verafschuw.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 6 maart 2021 / 18:28

   Ja wat een verschil met nu hè… Ik had echt spijt ja… Had toch geen straf gekregen van school. Ze moesten dan de halve school bestraffen. En van mijn ouders ook niet, die hadden het ook wel gesnapt. Jij was inderdaad te jong denk ik… Ik geniet er altijd weer van als ik ze hoor.

   Geliked door 1 persoon

   • AnneMarie 6 maart 2021 / 18:46

    Super als je er nog steeds 6van kan genieten. Daar gaat het ook om met muziek.

    Like

 8. skar58 6 maart 2021 / 16:24

  Er ligt een enorm verhaal achter de Beatles, muziek was vrij en vrolijk, maar in ”68 toen bepaalde dingen aan hun werden opgedrongen en zij weigerden, was dat eigenlijk het trieste eind van de vrolijke Beatles, kwamen ander soort albums, ander soort muziek, kan me voorstellen dat dat voor jou minder was, maar de albums Revolver en Sergant Pepper vonden vind ik nog steeds toppers, even zoals het dubbel witte album….
  Vol spanning wat er volgende week aan Beatles komt..
  Fijn weekend!!!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 6 maart 2021 / 17:42

   Ja, daardoor vond ik de latere albums echt niet zo geweldig. En die oudere nummers deden me ook gewoon denken aan die tijd en dat was gewoon heel leuk. Haha… ben alweer aan het luisteren…
   Hetzelfde!!!

   Like

 9. rietepietz 6 maart 2021 / 15:04

  Inderdaad live is het natuurlijk nooit wat het op de plaat is, alleen al dáárom ga ik nooit naar concerten nom mensen een soort van “te adat ik dat eenmaal ontdekt had. Ik vond vrijwel alles wel goed van de Beatles maar heb gewoon de aard niet om mensen een beetje “te aanbidden”, ik had al een kind in 64 en was misschien ook al te oud voor dat soort dingen 😉 Had ook wel nummers van de Stones die er erg goed vond , maar bij hen niet álles. Je tweede nummer is inderdaad een stuk minder bekend en heel erg stereo opgenomen hoor ik op mijn lappie.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 6 maart 2021 / 17:44

   Zoals ik al schreef had ik niet zoveel met de latere albums. Mull of kintyre, Michele… ik liep er niet voor warm. En ja.. ik was 14 en dat scheelt wel denk ik. Ik vond sommige nummers van de Stones geweldig, maar echt maar een paar.
   Die laatste is niet echt mooi, maar als je gaat zoeken op YouTube valt het toch niet mee om onbekendere nummers te vinden…

   Like

   • rietepietz 6 maart 2021 / 19:08

    Later gingen ze ook een beetje de symfonische rock kant op en daar heb ik wel iets mee dus dat vond ik ook goed. Ja de Stones hádden wel mooie nummers, als “Angie” en nog een paar maar ik had ook meer met de Beatles, daar was vrijwel álles goed van. Daarom is er maar weinig werk onbekend werk want bijna alles werd een hit. Ik was in ’64 al 22 jaar en Henk Henk 28, bijna bejaard al .-)

    Geliked door 1 persoon

    • Regenboogvlinder 10 maart 2021 / 11:23

     Destijds ouwe sokken tov mij 🙈. Maakt nu niet meer uit gelukkig hè.
     Er zijn nummer die ik echt niks vond, maar nu ik al die albums weer heb afgeluisterd begin ik ze wel te waarderen. Maar mijn voorkeur gaat toch naar de up-tempo nummers.

     Like

 10. vlasje 6 maart 2021 / 11:12

  Zoals ik al vaker beschreef, ik was erbij, het middagconcert in Blokker. Overweldigende ervaring voor een vijftienjarige. Ik ben bevoorrecht!Hoorde ze als eerste op Radio Luxemburg met Love me do en wist meteen dat dit een openbaring zou blijken te zijn. Ik kreeg gelijk. Al hou ik ook van de Stones die ik nooit live zag. Wel bv The Kinks. Maar de Fab Four, o, wat was dat goed!!!!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 6 maart 2021 / 18:30

   Ja echt geweldig! Wat een prachtherinnering hè. Je hebt het gewoon meegemaakt! Er zijn wel een aantal nummers van de Stones die ik waardeer, maar echt maar een paar hoor.

   Like

 11. tinyblogt 6 maart 2021 / 10:34

  Wat waren ze schattig, zo jong nog! En eigenlijk een beetje zielig dat de geluidskwaliteit destijds zo vreselijk slecht was, ik denk dat je er als muzikant wel gefrustreerd van raakte – ze hoorden vast zichzelf niet eens. Dat is nu wel even anders!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 6 maart 2021 / 18:32

   Leuk hè…
   Nou hè, dat geluid, daar schrok ik ook van. Maar ja het is inmiddels bijna 57 jaar geleden, dat kun je niet vergelijken met nu.

   Geliked door 1 persoon

 12. Rikit 6 maart 2021 / 10:00

  Prachtig om te zien Trees, dit is echt genieten!!

  Geliked door 1 persoon

 13. די מריו 6 maart 2021 / 07:49

  The Beatles.. Y is er helemaal gek van. Gisteren stond hij nog mee te zingen in zijn slaapkamer.

  Love As Always
  Dimario

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 6 maart 2021 / 18:32

   Meen je dat nou? Dan moet hij het toch ergens opgevangen hebben. Wat leuk!

   Like

 14. Thomas Pannenkoek 6 maart 2021 / 07:49

  Ik zou ook te braaf geweest zijn om te spijbelen, maar zou wél stikjaloers geweest zijn op mijn klasgenoten die een glimp mochten opvangen van hun optreden.
  Blijft machtig mooie muziek!

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 6 maart 2021 / 18:34

   Ach gossie… ook een braaf kind, ja dat was je wel. Te lezen in je logjes over je jeugd en tienerjaren. Gewoon een prachtige jeugdherinnering dat we de opkomst meegemaakt hebben. Dus inderdaad, helemaal mee eens.

   Like

Reacties zijn gesloten.