Digid fraude…

Al heel lang neem ik al geen telefoontjes aan met onbekende nummers of privénummers.

Het ging me steeds meer tegenstaan mensen te woord te staan waar ik niet op zat te wachten. Op het laatst zei ik meestal meteen als ik had gehoord waar het over ging: “Nee hoor, geen interesse, prettige dag” en dan hing ik meteen op.

Toen besloot ik mijn voice-mail bericht aan te passen en aan het eind van mijn boodschapje zeg ik dus: “Oh ja, ik beantwoord ook geen onbekende nummers of privénummers”. En dat doe ik dus ook bijna nooit, tenzij ik weet dat ik een telefoontje kan verwachten van een ziekenhuis of zo, die je ook informeren via 088 nummers.

Ik word, net als veel anderen regelmatig bestookt met fishingmails, smsjes etc. van diverse officiële instanties. Die herken ik gelukkig meteen, stuur de mails door naar het ‘valse email’ e-mailadres, krijg dan een keurige bevestiging en hoor er verder niets meer over. Ook ben ik zelf ooit benaderd via Whatsapp zogenaamd uit naam van mijn dochter.

Afgelopen donderdag ontving ik een e-mail van Digid. Er stonden 2 links in en dat is natuurlijk al verdacht, maar had geen tijd er goed naar te kijken en sloot de e-mail weer.
’s Avonds kreeg ik een telefoontje van Digid. Eerst nam ik natuurlijk niet op, want ik kende het nummer niet. Direct daarna werd weer gebeld en dacht ik… wat zou dat nou zijn…
En ja, toen nam ik toch maar op.
Ik vond het heel vreemd want waarom zou die instantie mij gaan bellen. De zgn medewerker noemde niet zijn naam, maar begon een heel verhaal, dat het nodig was mij te bellen en vroeg terloops of ik een mail had ontvangen van hen. Ik bevestigde dat, maar ook dat ik nergens op geklikt had.

De uitleg waarom hij belde ging als volgt:

Er bleek een poging te zijn gedaan om mijn profiel aan te passen, een ander bankrekeningnummer en een ander adres in te voeren. Beiden in Duitsland… Vreemd dacht ik…
Ik zei, ik vertrouw dit niet helemaal en vroeg naar zijn naam. Hij noemde zich “Thomas” en toen moest hij even nadenken en zei even later “Klaver”. Hij zei dat ik het op de website van Digid kon nakijken en dan zou zien dat het telefoonnummer klopte. Ik deed dat ondertussen en vertrouwde het nog steeds niet, want dat getwijfel om zijn naam te noemen was ook raar. Maar ik hing niet op, ik had niets doorgegeven, nergens op geklikt dus wat kon er gebeuren.

Hij vertelde ook dat er iets vreemds was gebeurd met mijn rekening bij de Rabobank, er was daarvoor een nieuwe betaalpas aangevraagd uit Duitsland. Dus ik werd op een zeker moment doorverbonden. Heel raar natuurlijk.
Geen beltoon of niets.

Ik hoorde een tijdje niets en toen kwam er een man aan de lijn die zijn naam noemde en vertelde van de Rabobank afd Veiligheid te zijn en of ik wilde vertellen wat er was gebeurd. Dus in het kort vertelde ik van mijn ervaring. Ook van hem kreeg ik weer een heel verhaal. Ik zou sowieso een nieuwe betaalpas krijgen en die moeten ophalen op een nader te bepalen bank locatie, want per post opsturen deden ze niet.

Hij vertelde dat ons netwerk nu zeker geïnfecteerd was omdat ik de mail wel had geopend. Ook al had ik niet op de links geklikt, was dit toch gevaarlijk. En op elk apparaat dat via dit netwerk op internet kwam zou er malware kunnen zijn geïnstalleerd en dat was gevaarlijk. Dus… het was nodig om het netwerk te inspecteren en dus zou hij mijn computer over moeten nemen.

Ik zei meteen: “Hoho, dat ga ik dus absoluut niet laten doen, ik kan die malware zelf wel opsporen en verwijderen”. Hij begon weer, maar ik was er echt klaar mee. “Ja, als u dat risico wilt lopen?”
Toch wilde ik weten waar ik dan wel die betaalpas, die ik dus zgn zou krijgen, moest ophalen. Hij zou dat even op gaan zoeken nav mijn postcode. Weer in de wacht… en na een paar minuten werd de verbinding ineens verbroken.

Helaas voor deze internetcriminelen, het beoogde slachtoffer trapte er niet in.

Maar eerlijk is eerlijk… toen hij begon over dat netwerk schrok ik toch wel. Had ik dat al niet eens ergens gelezen, dat dat echt mogelijk was, alleen al als je een mail geopend had? Blijkt dus niet zo te zijn.

Jan zat al steeds te schudden met zijn hoofd en wilde dat ik op zou hangen, maar omdat ik niets had prijsgegeven wilde ik gewoon weten wat er zou gebeuren.

Daarna toch naar Digid gebeld met hetzelfde nummer als waar ik mee gebeld werd. Dit nummer moet dus gehackt zijn door die criminelen.

 1. Digid heeft zelf geen bankrekeningnummers van mensen die Digid hebben;
 2. Digid stuurt uiteraard ook nooit e-mails. En dus zeker niet met links erin.

Ik had goed gehandeld werd mij verteld, inmiddels had ik deze valse mail ook al doorgestuurd naar Digid, zodat deze bekend zou zijn, voor het geval dat nog niet zo was.

Ik heb voor alle zekerheid mijn wachtwoord gewijzigd en mijn gebruiksgeschiedenis bekeken, maar vond niets vreemds. Ik kon het er verder bij laten…

Dus… een waarschuwing voor iedereen… Blijf alert en laat je niet inpakken! Internetcriminelen worden steeds gewiekster!

41 gedachtes over “Digid fraude…

 1. Herman 13 augustus 2022 / 12:15

  Een simpele methode is bij webshops en winkel een apart emailadres opgeven. Zeg maar dat dit je reclame brievenbus is waar je eigenlijk alle binnengekomen mails ongezien kan weggooien. Banken en overheidsinstanties krijgen mijn “zakelijk” emailadres. Daarr heb ik ook nooit nepmails op binnengekregen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 15 augustus 2022 / 10:44

   Ik heb idd ook 3 e-mailadressen. Weet precies waar ik niks aan heb. Maar soms schuift er toch wel eens een tussendoor.

   Like

 2. gewoonanneke 20 juli 2022 / 00:35

  Ja dat soort dingen, ik lees ze niet eens en maak ze zeker niet open. Kreeg ook via whatsapp van die berichtjjes dat mijn zoon een nieuw nummer had….. ja die kennen we inmiddels wel. Maar toch trappen er weer mensen in, hoorde het vorige week ook van iemand die voor mijn gevoel toch niet dom is maar toch haar pasje afgegeven aan de deur, dat snap ik echt niet daar wordt zoveel voor gewaarschuwd, dat je er dan toch nog intrap.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 20 juli 2022 / 13:58

   Nou dat laatste begrijp ik ook niet hoor. Hoe kan iemand denken dat het wel goed zal zijn?

   Geliked door 1 persoon

   • gewoonanneke 21 juli 2022 / 22:05

    Ja en ook iemand die echt niet dom is of naïef

    Like

    • Regenboogvlinder 21 juli 2022 / 22:11

     Ik ken ook iemand die beslist niet dom is, maar zich ook € 4000 af liet troggelen. Niet niks hè..

     Geliked door 1 persoon

     • gewoonanneke 21 juli 2022 / 22:12

      Ja zei ook hoor maar ze kreeg het wel vergoed van de bank gelukkig voor haar.

      Geliked door 1 persoon

 3. rietepietz 19 juli 2022 / 18:31

  De mensen zijn met het fabeltje gelokt dat alles via het internet regelen zo veilig is. Het is natuurlijk de gróótste misvatting dat de crimineel dan ineens braaf wordt, hij heeft hooguit een beetje achterstand. Ik krijg gelukkig vrijwel nooit van dit soort spul, zelfs nauwelijks spam maar ik weet dan meteen dat het nooit van een officieel iets kan zijn want die hebben geen gegevens van mij. Gelukkig dat jij toch wantrouwend genoeg bleef.

  Like

  • Regenboogvlinder 20 juli 2022 / 13:59

   Je doet het dus heel goed Riet, ook wel aan je besteed om nergens in je stappen.
   Ik ben al jaren wantrouwend en er is ook nooit iets voorgevallen… Maar ik ken wel iemand die door een of ander geintje € 4000 is kwijtgeraakt… zo sneu! Maar ja, ook dom natuurlijk…

   Like

   • rietepietz 20 juli 2022 / 14:23

    Nee vaak écht niet dom. Criminelen maken gebruik van mensen die nog vertrouwen in “de mensheid” hebben. En dat maakt het allemaal zo erg want je kunt nu niémand meer vertrouwen als je hulp gevraagd wordt. Het kán een oplichter zijn, en mensen die echt in nood zijn worden daar de dupe van want ook die krijgen dan geen hulp.

    Like

     • rietepietz 20 juli 2022 / 21:16

      Men was wel érrug naïef te denken dat het de criminaliteit zou uitroeien.

      Geliked door 1 persoon

 4. Vonnieb 19 juli 2022 / 16:34

  Ze worden steeds gewiekster! Goed je zo scherp bent 👍

  Geliked door 1 persoon

 5. John 19 juli 2022 / 14:00

  Een mail openen kan geen kwaad. Op een link klikken wel. Ik klik nooit op een link, ook niet van bekenden. Daarnaast, DigiD belt je niet. DigiD is van de overheid en niemand anders kan uit jouw naam je DigiD profiel veranderen dan jijzelf. Goed dat je zo lekker assertief was 😀

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 19 juli 2022 / 14:04

   Precies. Ik probeer het ook altijd zo uit te leggen. Nooit doen. Helaas lopen er toch mensen in de val, anders zou het wel vanzelf stoppen hè…

   Geliked door 1 persoon

 6. MelodyK 19 juli 2022 / 11:58

  je hoeft inderdaad echt niet te denken ‘het kan niet gekker/erger/idioter etc’ want dat kan het wel…

  hou gewoon voor ogen… als men iets van je wil… bedank dan voor de vraag, zoek het zelf uit en indien nodig, onderneem zelf actie . Nooit en te nimmer ergens in mee gaan wat om persoonsgegevens/bankzaken etc gaat.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 19 juli 2022 / 13:00

   En toch denk je dat hè… als je weer eens iets hebt meegemaakt even niet, maar dat zakt weer weg. Maar ik ben heel alert, maar maak me zorgen om ouderen die dat niet zijn.
   Dankjewel hoor!

   Like

 7. mrsbrubeckverteltverder 19 juli 2022 / 10:00

  Ik word er helaas elke dag mee geconfronteerd… pijnlijk! Voor mezelf en mijn familie is het heel simpel, er is geen ENKELE instantie die je via mail, sms, telefoon… vraagt om een actie te ondernemen die inhoudt dat je je bankgegevens en/of codes moet doorgeven, geen enkele, deleten dus.
  Ik word er soms wel woest van, de oplichters worden steeds driester.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 19 juli 2022 / 13:03

   Helaas… er wordt altijd gewaarschuwd en precies wat jij schrijft, officiële instanties vragen nooit naar je gegevens. Maar waar moet dit naartoe? Ik was er al aan gewend nooit geen onbekende- of privénummers op te nemen. En toch overkomt het me. En dan de slinkse manier waarop het wordt gebracht, alsof ze je willen helpen… grrrrr

   Geliked door 1 persoon

 8. די מריו 18 juli 2022 / 20:25

  Ik las al ergens dat die mail rond gingen, Ik heb niets gekregen. Wel vreemd dat ze toch je nummer en je emailadres hebben. Er bestaat een app die er voor zorgt dat het lijkt dat je met een ander nummer belt.

  Love As Always
  Dimario

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 19 juli 2022 / 09:02

   Oh zie je wel… hebben ze dat vast gebruikt. Ja, heel raar dat ze die gegevens hadden. Maar vast ergens anders vandaan gehaald.
   Er worden ook nog steeds lijsten met data verkocht denk ik.
   En ook mijn Iban hoor, hij vroeg op een bepaald moment (om zogenaamd te verifiëren) of mijn rekeningnummer eindigde op … en dat klopte ook.

   Like

 9. Mrs. T. 18 juli 2022 / 19:11

  Verschrikkelijk dit soort mensen.

  Like

 10. corry 18 juli 2022 / 17:53

  gelukkig goed afgelopen Trees. ook ik krijg wel eens een mail die voor mij niet goed lijkt klikhem gelijk weg..ook de onbekende telefoontjes beantwoord ik niet. vind het knap hoe jij de discussie aangegaan bent.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 19 juli 2022 / 09:04

   Goed van je, houd maar vol. Als ze me echt nodig hebben moeten ze maar de voicemail inspreken. En mooi dat je die valse mails ook kunt herkennen!!!

   Like

 11. vlasjeVlasje 18 juli 2022 / 14:49

  Is mij ook eens gebeurd, er bijna ingetrapt, net op tijd ontsnapt. En vandaag kreeg ik weer een DIGId mailtje, ze blijven het proberen!
  We moeten er een echte Hulk op af sturen.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 19 juli 2022 / 09:10

   Oh ja… was voor mij de eerste keer van Digid.
   Haha… die Hulk zit hier gewoon in zijn luie stoel. Zijn eigen internet te bewaken 😂

   Like

 12. Ferrara 18 juli 2022 / 14:27

  Goed dat je waarschuwt. Altijd alert blijven dus. Wat ik mij afvraag hoe komen die lui en aan je e-mailadres en je telefoonnummer, die moeten dan toch ergens een ingang hebben gevonden en het weten te linken.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 19 juli 2022 / 09:14

   Dankje!
   Dat weet ik ook niet, maar er zullen nog wel steeds lijsten met data via via worden verkocht of zo.

   OT: Ik mail binnenkort!

   Like

  • MelodyK 19 juli 2022 / 12:00

   als je online ooit ergens iets hebt besteld… staan je gegevens geregistreerd… en dat bedrijf heeft een product dat geld waard is…
   bijv .. ij bent klant bij een postorderbedrijf…. dus een potentiële klant voor een ander bedrijf… dus dat 1e bedrijf heeft met jouw gegevens ‘geld’ in de handen ….. en dat keer tig-000-en in veelvoud = kassa

   Geliked door 1 persoon

   • Regenboogvlinder 20 juli 2022 / 14:01

    Precies… het is een sneeuwbal hè. Maar ons vangen ze niet hoor!

    Like

  • Matroos Beek 18 juli 2022 / 16:35

   Ook mij is het bijna overkomen. Ik was erg beschaamd, maar de mail was perfect nagemaakt van die van de bank. Oplichters worden steeds slimmer. Hopelijk wij ook.

   Geliked door 1 persoon

   • Regenboogvlinder 19 juli 2022 / 09:05

    Nou gelukkig toch bij zinnen gekomen?
    Ze worden steeds brutaler en idd slimmer…
    Maar er wordt gelukkig veel gewaarschuwd. Kan nooit genoeg zijn dacht ik…

    Geliked door 1 persoon

 13. Happy Hulk 18 juli 2022 / 13:47

  Kun je nagaan, jij bent altijd heel erg alert op deze dingen, maar de internetcriminelen kunnen zo goed praten met hun onzin verhalen. En ze blijven het doen, dus maken ze nog steeds slachtoffers.

  Like

  • Regenboogvlinder 19 juli 2022 / 09:24

   Linke loetjes zijn het! Maar mij vangen ze niet! 😖

   Like

 14. shivatje 18 juli 2022 / 13:28

  Men kan daar ook altijd een melding voor doen verdacht@safeonweb.be
  Nu weet ik niet of er zoiets in Nederland bestaat.

  Aum Shanti

  Like

  • Regenboogvlinder 18 juli 2022 / 13:31

   Dankje… Ik weet het eigenlijk niet.
   In Nederland willen de instanties zelf de valse-email zien die uit hun naam zijn verzonden, dus als bijlage meesturen naar het juiste valse-emailadres of doorsturen.

   Geliked door 1 persoon

 15. Thomas Pannenkoek 18 juli 2022 / 13:26

  Het idee dat niets of niemand meer te betrouwen is vandaag de dag maakt me heel ongerust, zeker voor mensen die niet zo wakker zijn als jij!

  Like

  • Regenboogvlinder 18 juli 2022 / 13:32

   Ja dat ben ik met je eens… Daarom ook dit logje. Het is verschrikkelijk 😖

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.