Lieve lezers…

Dag allemaal,

Helaas heb ik de laatste maanden erg weinig geblogd. En voorlopig is dit ook het laatste logje voor de komende tijd. Ik neem weer een pauze.

Dit wordt een bericht over mijn gezondheid van het laatste halfjaar.

Het zal wel een aardig stukje worden, tenslotte is mijn blog ook een beetje mijn naslagwerk. Dus als je er niet in geïnteresseerd bent, helemaal niet erg, haak gerust af.

Waarom ik hierover schrijf? Dat leg ik hier uit.

Het laatste halfjaar heb ik erg veel last gehad om mijn diabetes onder controle te houden. Mensen met diabetes 2 kunnen misschien wel helpen meedenken door hun ervaring. Wat klopt en wat klopt niet.
Ik gebruikte al heel lang dezelfde medicijnen, 3x metformine 500 en 3x gliclazide 80. Had nooit ergens last van. Toch bleek het op een bepaald moment niet meer voldoende.

Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik de ernst van deze ziekte altijd nogal gebagateliseerd heb. Dom natuurlijk want het is bloedserieus.

In Zeist was mij bij de huisarts verteld dat als deze combi niet meer voldoende zou zijn, ik zou moeten gaan spuiten met insuline. Dat wilde ik niet. Dan maakte ik weer serieus werk van mogelijkheden die zouden kunnen helpen het tegen te houden: ‘bewegen’ en goed opletten met suikers.

Echt heel erg heb ik me er nooit in verdiept, ook dom… Inmiddels weet ik dat het om de koolhydraten in de voeding gaat. En dan met name de gezonde koolhydraten.

Hier in Beverwijk werd mij verteld dat er nog meer mogelijkheden waren, simpel een andere pil erbij. Die kreeg ik (Januvia) uiteindelijk eind mei 2022. Ik moet er echt bij zeggen dat ik nog nooit een bijwerking heb gehad van welk medicijn dan ook.

Helaas, Ik kreeg maagpijn, net in onze vakantie naar Noorwegen. En slikte in die week 1 extra pilletje per dag voor mijn maag. Is geen oplossing maar voor dat weekje wel.

Thuisgekomen contact opgenomen met de huisarts. De combi Januvia en een van de pilletjes die ik slikte ivm hoge bloeddruk “Amlodipine” zou ook de oorzaak kunnen zijn.
Dus gestopt met die laatste en 2 weken een staatje bijgehouden.

De maagpijn bleef weg, dus de oorzaak was waarschijnlijk toch wel deze combi. Dus gestopt met Amlodipine.

Helaas, behalve de maagpijn, bleef ik wel last van de klachten die ik erbij had houden en die werden eigenlijk steeds erger.

Ik was extreem vermoeid, had minder eetlust waardoor ik in 4 maanden 6 kilo afviel, niet heel veel en ik kon het wel missen maar dereden was niet fijn. Ik had constant een algeheel malaise-gevoel, vaak hoofdpijn, ik liep slecht en had nog meer vervelende dingen. Omdat ik de schuld niet echt bij de Januvia legde bleef ik deze doorslikken. Tot 1 november.

Ik besloot naar de huisarts te gaan, er was duidelijk iets niet goed, en legde uit wat er aan de hand was. Hij liet op 10 punten mijn bloed onderzoeken. Uitslag: niks aan de hand, alles was oké. Maar ik moest wel stoppen met Januvia. Daar kon ik kennelijk toch niet tegen. Dat was rond 1 november.

Er was nog een alternatief, Trajenta. Daar begon ik pas 2 wkn later mee. Allemaal tijdverlies.

Na 2 dagen kreeg ik vreselijke jeuk én pijn op mijn buik. Echt gekmakend. Dus weer doorgegeven aan de dokter+E, (E = de diabetes-verpleegkundige). Ik kreeg te horen dat ze in het ‘grote boek over medicijnen en hun bijwerkingen’ er niets over kon vinden. Hé wat vreemd zei ik in de bijsluiter (die ik nooit lees, pas als er iets raars aan de hand is zoals dit) staat het wel.

Ja, dat is door de fabrikant erop gezet was haar antwoord… Raar, vond ik het, maar op internet kwam ik het ook tegen gewoon bij het medicijn, helaas kon Netelroos als bijwerking optreden. Nog één dag doorgeslikt, maar toen al gestopt. Dus slechts 3 dagen gebruikt.

Toen kreeg ik weer medicijnen om die Netelroos te bedwingen. Nachten niet geslapen en anti-allergiepilletjes gekregen (voorgeschreven door mijn dermatoloog waar ik in de tussentijd een afspraak had, E. vroeg of ik het meteen even met deze dokter wilde bespreken), smeerseltjes waaronder hormoonzalf, dat wilde ik eigenlijk ook niet gebruiken en 3×2 paracetamolletjes tegen de pijn. Ook zo tegenstrijdig. Ik las dat bij jeuk pijnstillers niet handig zijn, die bestrijden dan wel de pijn, maar de jeuk komt dubbel zo hard weer terug. Ja wat moet je dan? Wie moet je geloven? Na 6 dagen was het gelukkig zo goed als weg.

Ik had nu geen alternatief meer en nog niks bereikt…

Toen kreeg ik de boodschap van E. dat ik de Gliclazide 80 die ik slikte, maar moest verhogen en daar tijdelijk 4 van nemen tot ik voor de volgende afspraak op 16 januari de jaarcontrole voor diabetes zou krijgen.

Na 3 dagen kreeg ik een telefoontje van de Apotheker. Het recept dat binnen was gekomen kon niet worden uitgegeven, omdat 3/daags het maximum was. Het moest de pil met dezelfde naam worden, maar met een andere werking, Gliclazide 30. Van deze mocht ik er dan ’s morgens 4 tegelijk nemen, die dan hele dag door kleine beetjes medicijn zouden loslaten. Het effect met die andere zou hetzelfde zijn.

Ik had contact met E. en zij zei dat ze het nieuwe recept door zou sturen. Maar ik moest voorlopig die eerste blijven slikken. Ik haal die order bij de apotheek er wel uit, dat komt dan de 16e januari wel.

Op dinsdag 6 december kreeg ik bericht dat ik het medicijn uit de kluis kon halen. Maar we gingen op vakantie dus ik liet het maar zo. Ik zou eigenlijk nog niets moeten krijgen.

Jan ging te rade bij zijn oudste dochter. Zij kwam in het wknd naar Beverwijk en beloofde me een reservepriksetje mee te nemen dat ik mocht houden. Dan kon ik het mooi uit gaan proberen. Ze heeft Diabetes 1 vanaf haar 12e en tegenwoordig heeft ze een sensor en in geval van nood een extra priksetje. Dus ik was blij.

Ze heeft het me geleerd en de glucose waarde was regelmatig hoog. Nog meer handen gaan wassen dan ik normaal doe, vooral vlak voor het prikken. Dat zou beter zijn.

Ik wilde toch zeker weten van de huisarts dat dit oké was en belde op woensdag 7 dec. Hij was weer niet te bereiken. Er werd een belafspraak gemaakt voor de volgende dag. Ik vroeg om hoe laat…? Dat bekijkt hij zelf werd er gezegd. waarschijnlijk tijdens het middaguur (in mijn beleving was dat tussen 12 en 13.00 uur).
Mijn dochter belde om 14.10 en vroeg of ik al wat gehoord had. Nee dus… dus we hingen best wel snel op.
Pas’ s avonds zag ik dat hij wel gebeld had en wel om 14.14 (2x binnen 1 minuur) maar hij heeft niets ingesproken en het ook niet nog eens geprobeerd. Slordig vond ik dat.

Op vrijdag belde ik weer de praktijk. Ze waren in overleg en het bandje zei dat ik moest bevestigen als ik teruggebeld kon worden. Ja gezegd en ik kreeg een tijd. Tussen 13.10 en 13.25 zou dat zijn. Er is niet meer gebeld.

Dit soort dingen, ik kan er zo slecht tegen.

Op zondag zouden we op vakantie en ik voelde me echt niet goed. Maar ik dacht, deze vakantie laat ik me echt niet ook afnemen. Want op 25 november werd mijn oudste kleindochter Maria 21 jaar en ik zou 5 dagen naar Gran Canaria gaan, waar mijn zoon woont met zijn gezin. Ik kon niet weg. Zat net in die Netelroostijd.

De vakantie was heel leuk, een Kerstmarktenriviercruise. 1 dag in de bus naar Straatsburg en daar gingen we op het schip. We pakten in Arnhem een hotelletje want het was steeds slecht weer (ijzel etc. en we wilden niet in files met ongelukken terecht komen) en moesten al om 9.00 uur in Arnhem zijn, dat was een goed idee. We hebben erg lekker gegeten met een Diner Cheque die ik nog had. Een mooie rit in de bus, met lunch en om 19.00 uur waren we in Straatsburg. De volgende dag de kerstmarkten bezocht daar en weer afzakkend terug naar Arnhem. Mooie steden bezocht, maar ik was constant hondsmoe en liep erg slecht dus we zijn op maar 3 verschillende kerstmarkten geweest, in Straatsburg, Rüdesheim en Heidelberg. Maar allemaal heel kort. De laatste stop was Koblenz, waar we al eens geweest waren en die hebben we overgeslagen.

E. was ook vaak in de war en vergat veel. Het was volgens haar niet nodig dat ik zelf ging prikken. Misschien is dat normaal hoor als je alleen pillen slikt. Een keer per 3 mnd op de praktijk een controle was volgens haar voldoende. En… ik zou de meter, de prikpen + lancetten met naalden + stripjes zelf moeten betalen en dat was erg duur. Als ik zou moeten spuiten zou ik alles vergoed krijgen. Ik ben dat gaan uitzoeken maar ik vond het wel meevallen.

Twee weken voor onze vakantie op 12 december zei ik tegen Jan: Ik ga als ik terug ben gewoon zelf alles kopen wat ik nodig heb want ik wéét gewoon niet hoe ik zit. En dat vond ik steeds lastiger worden.

Ook vergat ze veel kleine afspraakjes die we maakten tijdens de consulten. Ze schreef het niet op en zei later dat ze dat niet meer wist, of verontschuldigde zich dat ze het was vergeten.

Ze belde niet toen ik een belafspraak had. Ik belde dan de volgende dag en dan kwamen de excuses met de woorden… het kwam er niet van.

Ze moest constant raad vragen aan haar collega die al klaar was met de opleiding waar zij nog mee bezig was. Geeft niet iedereen moet kunnen leren maar vond het heel vervelend worden.

Als ik weet wat ik wil weten bel ik u zei ze. Maar helaas dat gebeurde niet.

De druppel was voor mij toen ze zei dat ze het recept dat ze naar de Apotheek had gestuurd zou cancelen. Dat heeft ze dus niet gedaan.

Na de vakantie kreeg ik weer een berichtje dat ik het medicijn kon ophalen in de Apotheek. Dus Jan haalde ze voor me op.
En… weer een verrassing, het waren gewoon de tabletten waarvan ik er voor nog 3 mnd voorraad had. Niet de vervanger… grrrr

Bovendien had ik nog steeds ook geen vervanger voor de hoge bloeddrukpil, wat ik heel vreemd vond, maar ik kan er niet over oordelen, ik ben geen dokter en geloof gewoon wat hij/zij of E. zegt. En ik mocht niet tussendoor meten…

Maar nu niet mee… Ik werd steeds beroerder, lopen ging steeds slechter en de moeheid ook. In mij hoofd voelde het raar, maar echt hoofdpijn had ik niet meer.
Op zondag 1 januari had Jan alle kids en kleinkids (ook mijn dochter en schoonzoon natuurlijk) uitgenodigd om oliebollen te komen eten. Een schoondochter vroeg hoe het met me ging. Ik antwoordde Mwah, niet goed.

Dit logje is wel een beetje heel erg lang…. sorry! Morgen nog een klein stukje!

Advertentie

24 gedachtes over “Lieve lezers…

 1. John 22/01/2023 / 09:05

  Hoi Trees, Ik lees dit nu pas want had een blogstop omdat mijn schoonvader hier kwam bijkomen van een operatie. Heel veel sterkte en beterschap, maar ik hoop dat het inmiddels beter gaat.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 22/01/2023 / 19:32

   Dankje Johna.
   Helaas wordt het eerder slechter dan beter. Voel me echt zo’n wrak. Eind van de week hoop ik meer te weten te komen uit de uitslag van de MRI scan van mijn hoofd, dus wordt vervolgd.

   Like

   • John 22/01/2023 / 19:43

    Sterkte en beterschap, Trees. Ik zal voor je duimen.

    Like

 2. Flora 21/01/2023 / 13:14

  Och Trees wat een toestand heb het nu pas gelezen. Heb ook het stukje van Jan gelezen en merk dat het nog steeds niet beter gaat.Hoop dat Jan ons op de hoogte houdt .Ik wens je heel veel sterkte en hoop dat ze gauw uitvinden waar de oorzaak ligt.Groetjes En een dikke knuffel Flora

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 22/01/2023 / 19:42

   Nee helaas gaat het eerder slechter. Dankjewel dat hopen wij ook! Knuffel terug Floor! 😘🤗

   Like

 3. celliecitroen 05/01/2023 / 20:24

  Jee, Trees, daar schrik ik wel van. Weet hoe rot je je kan voelen daarvan en ook zonder energie of puf om zelfs hele leuke dingen te ondernemen, maar ook dat je echt wel je eigen plan moet trekken wat betreft weer een pilletje erbij en weer en weer. Sommige huisartsen denken alleen in medicatie, maar er is ook veel wat je zelf kan doen. Vooral eigenwijs blijven. Denk dat je met Jan een goede naast je hebt.
  Nog gefeliciteerd met de kleindochter.

  Geliked door 1 persoon

  • Regenboogvlinder 02/02/2023 / 13:47

   Ha Cellie, ik kreeg vandaag te horen dat er een gliclazide af zou kunnen, maar Jan was het er niet mee eens. Want ik zit steeds hoger dan zou moeten. Dus vreemd. En ik heb nog maar 1x een hypo gehad met wat ik nu slik. Dus, zei de nieuwe poh, dan gaan we eerst nog een keer de Bloedglucose bij het lab prikken over een paar weekjes en de gemiddelde waarde dan bekijken. Dus afspraak op 16 maart.

   Like

 4. Matroos Beek 05/01/2023 / 20:19

  Ach Trees toch, wat een lijdensweg. En dan steeds maar blijven zoeken.
  Ik wens je van harte een goede dokter en vooral een geschikte remedie.
  Hopelijk kan je spoedig geholpen worden. Sterkte meid. Ik duim voor je.

  Like

 5. gewoonanneke 05/01/2023 / 19:44

  Jeetje zeg. Wat raar toch eigenlijk dat iedereen een ander advies geeft lijkt het wel. Is het niet mogelijk om persoonlijk langs te gaan bij de huisarts om alles goed door te spreken ook over de medicijnen. Of bij de apotheek kan je ook wel vaak een afspraak maken over medicijnen. VInd het echt wel heel erg slordig en dat is voorzichtig uitgedrukt hoe ze met je omgaan hoor.. Sterkte er mee en hoop dat je de goede medicatie en begeleiding krijgt en gauw weer op mag knappen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ferrara 05/01/2023 / 18:08

  Wat een ellende. Ik hoop zo dat het uiteindelijk een ontregelde diabetes blijkt te zijn, voeg daarbij het stoppen van de bloedrukmedicatie, waar ik echt niets van begrijp en je hebt de nodige ingredienten voor narigheid. Hopelijk heeft je nieuwe huisarts betere praktijkmedewerkers. De rest heb ik verwoord in de mail.

  Geliked door 1 persoon

 7. Zo simpel is dan geluk 05/01/2023 / 17:35

  Ach nee, wat een narigheid allemaal! Ontzettend vervelend ook dat het contact met je huisarts/praktijkondersteuner niet fijn loopt. Natuurlijk kan het door de hoge werkdruk een keer gebeuren dat er iets vergeten wordt (eerlijk is eerlijk, ook ik vergeet wel eens wat of maak een foutje), maar dit is inmiddels wel echt een opstapeling van dingen die niet goed gaan. Ten koste van jouw gezondheid. 😦

  Geliked door 1 persoon

 8. rietepietz 05/01/2023 / 16:54

  Ach lieve Trees wát een ellende, wat gebeurt er toch allemaal ( niet) in de huidige zorg. Verschrikkelijk heel het vertrouwen in de zorg wordt onderuitgehaald op deze manier.
  Vooral de bereikbaarheid is rampzalig terwijl en alles werkt langs elkaar heen. Ik hoop van harte dat er snel oplossingen komen voor je die je leven weer leefbaar maken. Dit tast zó onnodig je levensvreugde aan. Hou je haaks.

  Geliked door 1 persoon

 9. MelodyK 05/01/2023 / 11:00

  Ach jeetje meisje toch, wat een narigheid, dat zou ik natuurlijk zo heel graag anders zien en je vooral ook anders gunnen maar helaas kan ik niet toveren!!

  Het witte-jassen-gedoe (wangedrag) herken ik als geen ander maar goed dat helpt jou niet.

  Wat suiker betreft. J heeft het ook maar worstelt minder dan jij. Ik kan je niet adviseren wat je moet doen/laten behalve dan misschien meer je eigen gevoel volgen ipv dat van een witte jas. Jij kent jouw lijf immers het beste!

  Bovenal wens ik je de duidelijkheid, goede én werkende medicatie zodat de ellende tot het minimum verkleind kan worden en je nog heeeeeeeeeeeel veeeeeeeeel jaren in liefde, geluk en gezondheid van het leven kan genieten samen met jouw Jannetje.

  Geliked door 1 persoon

 10. gewoonzoalsikben 05/01/2023 / 10:23

  Lieve Trees
  Wat een ellende maak je mee en zoveel slordigheid is echt tenenkrommend .Jij bent daar nu al maanden de dupe van ,schandalig gewoonweg Gelukkig hebben we hier heel alerte huisartsen in de praktijk en bel afspraken worden altijd na gekomen ,ook de diabetes verpleegkundige houd mijn man flink in de gaten elke 3 maanden .Ik hoop dat de nieuwe huisarts die jullie nu hebben beter zal zijn
  Sterkte en beterschap lieverd .Elisabeth

  PS ik heb mijn blog tijdelijk gesloten er komt toch bijna niemand meer lezen of reageren behalve jij en Hilly .

  Geliked door 1 persoon

 11. Thomas Pannenkoek 05/01/2023 / 10:19

  Ai, Trees, wàt een kruisweg heb je daar afgelegd. Zo wordt nog eens bevestigd dat huisartsen niet geschikt zijn om meer specialistische aandoeningen te behandelen. Ik hoop in je volgende deeltje te mogen lezen dat je uiteindelijk beter geholpen werd.

  Like

 12. mrsbrubeckverteltverder 05/01/2023 / 09:34

  Maar lieve Trees, ik vind er geen woorden voor.
  Herken wel de “haperingen” met een huisarts, dat kan gewoon niet.
  Je weet dat ik aan je denk, hoop dat je snel de juiste hulp krijgt!
  💙💙💙

  Geliked door 1 persoon

 13. Barbara 05/01/2023 / 09:10

  Hi Trees, wat een verschrikkelijk verhaal. Het lijkt wel dat de mensen tegenwoordig niets meer kunnen schelen wat een ander betreft. Dit gebeurt in alle soort branches, slordigheid, kijk maar naar de overheid.
  Trees ik wens je alle sterkte en hoop dat je snel goed wordt geholpen.
  Kusjes Barbara

  Like

 14. vlasje 05/01/2023 / 08:47

  Schrik er van. Wat een opeenvolging van slordigheden. Goed dat je bent overgestapt. Ik spuit al jaren en dat bevalt veel beter dan pillen. Het spuiten zelf is niet pijnlijk en zo snel een gewoonte. Lees er veel over en denk aan leefstijl veranderingen, ik heb na 11 kilo gewichtsverlies bijna kunnen halveren qua insuline. Tegen woordig kun je ook een sensor in je arm krijgen voor bloedsuikercontrole en zelfs een insulinepomp die automatisch regelt hoeveel je nodig hebt. Laat je goed informeren.
  Trouwens bloeddrukverlagers en cholesterolmedicatie kunnen ook veel bijwerkingen geven waar je goed ziek van kunt worden.
  Sterkte jih en hopelijk kunnen Jan en jij een goede begeleding vinden voor jou zodat het leven weer leuker wordt. Dikke hug

  Geliked door 1 persoon

 15. Leonoras life 05/01/2023 / 07:37

  Wat een verhaal! Heb je nu een andere huisarts?
  Die diabetes verpleegkundige is echt slecht😥 sterkte met alles

  Geliked door 1 persoon

 16. Dironjo 05/01/2023 / 07:22

  Lieve Trees

  Fijn wat van je te horen. Al is de reden niet zo leuk.
  Wat vreselijk naar allemaal. En de diabetes verpleegkundige schiet duidelijk tekort.
  Ik hoop dat ze er snel achter komen wat er aan de hand is en wens je heel veel beterschap en sterkte.

  Liefs Joanne 😘🧡

  Geliked door 1 persoon

 17. Mariet 05/01/2023 / 02:40

  Veel sterkte met alles, had je al gemist .
  Hopen dat er een oplossing is voor je problemen.

  Geliked door 1 persoon

 18. Janne1950 05/01/2023 / 01:35

  Wat vreselijk! Ik las bij uw man dat jullie een andere huisarts hebben, dat is goed.
  Ik hoop dat het snel beter met je gaat, sterkte!

  Geliked door 1 persoon

 19. די מריו 04/01/2023 / 22:25

  Who.. wat vervelend voor je zeg. Ik kan me voorstellen dat je niet ergens zin in hebt als je je zo rot voelt.

  Love As Always
  Dimario

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.